Η σημαντική και με κοινωνικές προεκτάσεις πρωτοβουλία, που έχει πάρει ο Βαγγέλης Μαρινάκης, βρίσκει συμπαράσταση από την Μπαρτσελόνα. Πριν από λίγες εβδομάδες η ΠΑΕ Ολυμπιακός φιλοξένησε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το συνέδριο «Ενδυναμώνοντας, Περνώντας και Υπερβαίνοντας τα Σύνορα: Το Ποδόσφαιρο στον Κόσμο της Παγκοσμιοποίησης».

Ο πειραϊκός σύλλογος υπέγραψε πρώτος την «Αρχή των Αθηνών» για το δικαίωμα συμμετοχής στον αθλητισμό, την οποία συνέταξε ο ακαδημαϊκός κ. Χάναμ.Την «Αρχή των Αθηνών» θα υπογράψει την Τετάρτη και η Μπαρτσελόνα, δια χειρός του προέδρου της Ζόζεπ Μπαρτομέου.

Η ΠΑΕ Ολυμιακός αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της.

«Η σπουδαία πρωτοβουλία του Προέδρου του Ολυμπιακού, κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, να φιλοξενήσει στην Ελλάδα το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το συνέδριο «Ενδυναμώνοντας, Περνώντας και Υπερβαίνοντας τα Σύνορα: Το Ποδόσφαιρο στον Κόσμο της Παγκοσμιοποίησης» και να υπογράψει πρώτος την «Αρχή των Αθηνών» για το δικαίωμα συμμετοχής στον αθλητισμό, την οποία συνέταξε ο ακαδημαϊκός κ. Χάναμ, βρίσκει ήδη ανταπόκριση! Και μάλιστα στο κορυφαίο, όπως αναμενόταν, επίπεδο, αφού η ιστορική Μπαρτσελόνα, ο σύλλογος με τα περισσότερα μέλη στον πλανήτη, συνυπογράφει την «Αρχή των Αθηνών», δια χειρός του προέδρου της κ. Ζόζεπ Μπαρτομέου!

Στο πλαίσιο της σπουδαίας αναμέτρησης ανάμεσα στην ομάδα μας και την Μπαρτσελόνα, το βράδυ της Τετάρτης στο Καμπ Νου, οι «μπλαουγκράνα» θα γίνουν συνοδοιπόροι σε αυτή την προσπάθεια! Ο πρόεδρος κ. Μπαρτομέου, με χαρά αποδέχθηκε και συμφώνησε με τον περιεχόμενο της «Αρχής των Αθηνών» για το δικαίωμα συμμετοχής στον αθλητισμό, την οποία και θα υπογράψει, μία ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα στο Καμπ Νου, παρουσία του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη! Ο Ολυμπιακός δείχνει ξανά τον δρόμο και ηγείται μίας ιδιαιτέρως σημαντικής προσπάθειας, με γνώμονα τον άνθρωπο. Μία σημαντική κοινωνική πρωτοβουλία του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη και της ΠΑΕ Ολυμπιακός, βρίσκει άμεση ανταπόκριση και… συμπαίκτη, τη μεγάλη Μπάρτσα, της οποίας το μότο, άλλωστε, είναι ‘mes que un club’!

Αρχή των Αθηνών για το Δικαίωμα Συμμετοχής στον Αθλητισμό

Ο αθλητισμός προσφέρει δεξιότητες και αξίες ζωής με μακρόπνοο αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση, εμπνέει τους νέους και βοηθά στην άρση των προκαταλήψεων. Έχει τη δύναμη να υπερβαίνει σύνορα και να φέρνει τους ανθρώπους κοντά, ανεξάρτητα από τη φυλή, φύλο, θρησκεία, κουλτούρα ή εθνικότητά τους.

Η βιομηχανία του αθλητισμού έχει αναπτυχθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Ποδοσφαιρικοί σύλλογοι έχουν πλέον φιλάθλους και ένθερμους υποστηρικτές, οργανωμένους σε ομάδες, σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα. Αυτή η ευρεία βάση υποστήριξης συμβάλει στην εκτεταμένη παρουσία των συλλόγων στα κοινωνικά μέσα και την αυξημένη προσοχή που λαμβάνουν από τον Τύπο.

Η διευρυμένη αυτή ορατότητα δίνει τη δυνατότητα σε συλλόγους και τους παίκτες τους να επηρεάσουν το δημόσιο διάλογο και να ενστερνιστούν την πρόσθετη κοινωνική τους ευθύνη που συνοδεύει την επίδραση που ασκούν. Η ευθύνη αυτή επεκτείνεται στο σημείο να διασφαλίζει ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι εξασκούν το αγαπημένο τους άθλημα, δίχως να αντιμετωπίζουν διακρίσεις ή προκαταλήψεις.

Η ευθύνη των συλλόγων και των παικτών τους στην προώθηση της καθολικής συμμετοχής είναι ακόμα πιο κρίσιμης σημασίας σε μια εποχή που ο αριθμός των εκτοπισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο λόγω συγκρούσεων ή διώξεων έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 20 άνθρωποι εκτοπίζονται από τις εστίες τους κάθε λεπτό, μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι ασυνόδευτα παιδιά και άνδρες και γυναίκες με αναπηρία.

Στο πλαίσιο της επίτευξης της καθολικής συμμετοχής, ο Διεθνής Χάρτης Αθλητισμού του 2015 της UNESCO επιβεβαιώνει εκ νέου ότι το δικαίωμα στον αθλητισμό είναι θεμελιώδες δικαίωμα όλων. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι στον κόσμο στερούνται ακόμα αυτού του δικαιώματος διότι δεν έχουν τη δυνατότητα, την πρόσβαση ή λόγω προκατάληψης. Είναι συνεπώς ευθύνη των συλλόγων και των αθλητικών ενώσεων να βοηθήσουν έτσι ώστε τα οφέλη από τη συμμετοχή στον αθλητισμό να διευρυνθούν στα μέλη όλων των κοινωνιών, ιδίως αυτά που είναι περιθωριοποιημένα ή ευάλωτα.

Με οδηγό την κοινωνική ευθύνη και ευθυγραμμιζόμενοι με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που διατυπώνονται στον Χάρτη του Αθλητισμού της UNESCO, συμφωνούμε να προωθούμε, υποστηρίζουμε και υλοποιούμε τις παρακάτω 12 Αρχές:

1. Η παρούσα Διακήρυξη αποτελεί ένα κοινό πρότυπο επιδόσεων για τους συλλόγους, ομάδες και αθλητικές ενώσεις σε όλα τα αθλήματα, με απώτερο στόχο κάθε άτομο και εταιρία να επιδιώκουν, μέσω της εκπαίδευσης και του παραδείγματος που προσφέρουν, την προώθηση του σεβασμού αυτών των δικαιωμάτων και τη σταδιακή εξασφάλιση της αποτελεσματικής τους αναγνώρισης και τήρησης.

2. Κάθε ανθρώπινο όν έχει το θεμελιώδες δικαίωμα να αθλείται χωρίς διακρίσεις λόγω εθνικότητας, φύλου, σεξουαλικής προτίμησης, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων απόψεων, ή εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης. Επιπλέον, δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις στη βάση του πολιτικού ή διεθνούς καθεστώτος της χώρας ή της επικράτειας στην οποία ανήκει το άτομο. Οι σύλλογοι και οι αθλητικές ενώσεις πρέπει ενεργά να δραστηριοποιούνται κατά και να αρνούνται να συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε πρακτικές διακρίσεων σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο.

3. Η συμμετοχή στον αθλητισμό πρέπει να βασίζεται στις αρχές του υγιούς και ειλικρινούς ανταγωνισμού και του σεβασμού προς όλους τους διαγωνιζόμενους.

4. Πρέπει να υποστηρίζονται πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή εκτοπισμένων πληθυσμών, ανεξαρτήτως ατομικής κατάστασης (civil status), σε αθλητικές δραστηριότητες.

5. Ο αθλητισμός για νέους ανθρώπους πρέπει, πρώτα και κυρίαρχα, να αφορά τη συμμετοχή, τη φυσική αγωγή και τη διασκέδαση.

6. Τα κορίτσια πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση με τα αγόρια στον αθλητισμό και τις αθλητικές ομάδες, ιδίως στο σχολικό πλαίσιο, καθώς και σε αγώνες και πρωταθλήματα νέων.

7. Όλοι πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση, χωρίς διακρίσεις, στην αθλητική άσκηση, πόρους και υπηρεσίες, καθώς και στη δυνατότητα συμμετοχής στις διαδικασίες εποπτείας και λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα του αθλήματος.

8. Οι σύλλογοι και οι αθλητικές ενώσεις συμφωνούν να ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον αθλητισμό σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις ή οικονομικά μειονεκτικές περιοχές και, όταν αυτό είναι εφικτό, να συμβάλουν οικονομικά, με τρόπους που περιλαμβάνουν την προμήθεια με χρησιμοποιημένο αλλά κατάλληλο εξοπλισμό προς χρήση από όσους δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους να συμμετάσχουν στο άθλημα.

9. Πρέπει να παρέχονται κατάλληλα και ασφαλή μέρη, υποδομές, εξοπλισμός και επιλογές ιματισμού, προκειμένου να ικανοποιούνται οι ανάγκες όλων των συμμετεχόντων στο άθλημα, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες που συνδέονται με τις διαφορετικές κουλτούρες, φύλα, ηλικίες και ικανότητες.

10. Οι αθλητικές υποδομές πρέπει να κατασκευάζονται έτσι ώστε να είναι προσβάσιμες σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού.

11. Πρέπει να ανακηρυχθεί μία Παγκόσμια Ημέρα του Δικαιώματος στο Παιχνίδι, επιβεβαιώνοντας έτσι το δικαίωμα της συμμετοχής στον αθλητισμό ως ένα καθολικό και θεμελιώδες δικαίωμα και με σκοπό την προώθηση των αρχών που περιλαμβάνονται στην παρούσα Διακήρυξη.

12. Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη συνεργασιών με ερευνητές και ΜΚΟ, των οποίων το έργο θα συνεπικουρήσει την υλοποίηση αυτών των αρχών.