«Στο ύψος του Θεού» ήταν ο τίτλος της εφημερίδας «Ole» περιγράφοντας την επική εμφάνιση του σουπερστάρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο οποίος σημείωσε χατ-τρικ κόντρα στον Ισημερινό (3-1), οδηγώντας την Αλμπισελέστε στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Το ποδόσφαιρο σε όλο τον πλανήτη υποκλίθηκε στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της εποχής μας. «Ο μεγαλοπρεπής Μέσι πρόσθεσε ένα νέο κεφάλαιο στις σπουδαίες εμφανίσεις του με ένα υψηλού επιπέδου σόου στον Ισημερινό» ανέφερε η «Mirror».

«Ο Μέσι δεν οφείλει στην Αργεντινή ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Το ποδόσφαιρο οφείλει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο σε αυτόν» είπε εκστασιασμένος μετά τον θρίαμβο στο υψόμετρο των 2.700 μ. του Κίτο ο προπονητής της Αργεντινής, Χόρχε Σαμπάολι, χαρακτηρίζοντάς τον παράλληλα ως τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή στην ιστορία.

«Κυρίαρχο του παιχνιδιού» τον αποκάλεσε ο συμπαίκτης του στην Μπαρτσελόνα και την Εθνική Αργεντινής, Χαβιέ Μαστσεράνο, ενώ ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι, έγραψε στο facebook: «Χειροκρότημα για έναν παίκτη από έναν άλλο κόσμο».

Αλλά και ο πρώην συμπαίκτης του στους Μπλαουγκράνα, ο Νεϊμάρ δεν παρέλειψε να του δώσει συγχαρητήρια: «Είμαι χαρούμενος για τον φίλο μου» έγραψε στα social media. «Ο στόχος εκπληρώθηκε. Θα τα πούμε στη Ρωσία» ανέφερε ο Μέσι στον λογαριασμό του στο facebook, ενώ στις δηλώσεις του μετά το ματς χαρακτήρισε τρελό το ενδεχόμενο να μην ήταν η Αργεντινή στη διοργάνωση της Ρωσίας: «Υπήρχε ο φόβος του αποκλεισμού, αλλά θα ήταν τρελό να μην είναι η Αργεντινή στο Μουντιάλ. Οχι μόνο για μένα, αλλά και για όλη την ομάδα».

Εκτός Μουντιάλ έμεινε η Χιλή μετά την ήττα από την πρώτη των προκριματικών Βραζιλία (3-0). Ωστόσο για τον αποκλεισμό έβαλε το… χέρι της και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας, καθώς κατέθεσε ένσταση και δικαιώθηκε για τη συμμετοχή του Νέλσον Καμπρέρα στο ισόπαλο ματς με τη Βολιβία. Η Χιλή πήρε άλλους δύο βαθμούς, αλλά το Περού πρόσθεσε τρεις καθώς είχε ηττηθεί. Ετσι, το 1-1 με Κολομβία (προκρίθηκε τέταρτη) τη στέλνει στο μπαράζ με τη Νέα Ζηλανδία. Επίσης, ο Αρτούρο Βιδάλ ανακοίνωσε πως δεν θα συνεχίσει στην Εθνική, ενώ υπέβαλε την παραίτησή του και ο προπονητής Χουάν Αντόνιο Πίτσι. Παράλληλα, η σύζυγος του Κλάουντιο Μπράβο, Κάρλα, κατηγόρησε μέσω των social media παίκτες της Χιλής για σοβαρά παραπτώματα στη διάρκεια της προετοιμασίας.

Οι Χιλιανοί πάντως κατηγορούν και τον Ρανταμέλ Φαλκάο πως βοήθησε να μείνουν εκτός Μουντιάλ, επικαλούμενοι τηλεοπτικά στιγμιότυπα που τον δείχνουν να λέει κάτι σε αντιπάλους του. Με τη δεύτερη θέση προκρίθηκε στο Μουντιάλ η Ουρουγουάη (4-2 τη Βολιβία).