Η καρδιά του Ματ Λοτζέσκι έκανε ένα περίεργο φτερούγισμα όταν ο Αμερικανός ενημερώθηκε για την κλήρωση της Α1 μπάσκετ, η οποία έφερε ντέρμπι «αιωνίων» στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και μάλιστα στο ΣΕΦ. Κατά διαβολική σύμπτωση, το πρώτο ντέρμπι στην καριέρα του είχε διεξαχθεί στο παλιό του «σπίτι», κεκλεισμένων των θυρών και πάλι στην πρεμιέρα! Η μόνη διαφορά, το χρώμα της φανέλας. Για την Ιστορία, ήταν ο κορυφαίος στη νίκη (55-45 στις 14/10/2013) του Ολυμπιακού με ποσοστό ευστοχίας 100% (14 π. με 3/3 δ., 1/1 τρ., 5/5 β.), αλλά τέσσερα χρόνια αργότερα, δεν θα ήθελε να διεξαχθεί τόσο νωρίς το ντέρμπι και εξηγεί τους λόγους στα «ΝΕΑ».

«Για να είμαι ειλικρινής δεν ήθελα να αντιμετωπίσουμε τόσο νωρίς τον Ολυμπιακό και γενικώς αυτά τα ντέρμπι θα έπρεπε να γίνονται αργότερα στη σεζόν, όπως συμβαίνει στο ΝΒΑ, το οποίο επιλέγει τους καλύτερους αγώνες στις γιορτές των Χριστουγέννων. Σε αυτή την περίπτωση, οι ομάδες θα ήταν σαφώς πιο έτοιμες και η ποιότητα αναμφισβήτητα πιο υψηλή», υποστηρίζει ο 32χρονος φόργουορντ και θυμάται το πρώτο ντέρμπι της καριέρας του.

«Ηταν η πρώτη μου εμφάνιση με τη φανέλα του Ολυμπιακού με προπονητή τον Γιώργο Μπαρτζώκα και είχαμε νικήσει τον Παναθηναϊκό με δέκα πόντους. Και τότε ήταν πρεμιέρα του πρωταθλήματος και θυμάμαι ότι είχε διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Υπό μια έννοια, θα έχει πλάκα, λοιπόν, που θα βρίσκομαι στο ίδιο γήπεδο, ξανά χωρίς κόσμο, αλλά με τη φανέλα του Παναθηναϊκού», εξομολογείται και φιλοσοφεί την αλλαγή στη ζωή και την καριέρα του: «Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, ξέρω ότι στον κόσμο δεν αρέσει όταν ένας παίκτης αλλάζει ομάδα, αλλά είμαι επαγγελματίας και για μένα το μπάσκετ συνιστά το επάγγελμά μου. Σε τελική ανάλυση, δεν έχω γεννηθεί στην Ελλάδα, οπότε στο δικό μου μυαλό το να αλλάξει κανείς ομάδα δεν αποτελεί ζήτημα ζωής ή θανάτου. Είμαι συγκεντρωμένος στη δουλειά μου και αυτή τη στιγμή είμαι παίκτης του Παναθηναϊκού».

Οσο για τη θέση που του αρέσει περισσότερο ανάμεσα σε σούτινγκ γκαρντ και σμολ φόργουορντ, αφήνει την επιλογή στον Τσάβι Πασκουάλ: «Στον Ολυμπιακό έπαιζα κυρίως χωρίς την μπάλα, από τη στιγμή που ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιώργος Πρίντεζης είχαν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Προσωπικά, μου αρέσει εξίσου να παίζω και στις δύο θέσεις, αλλά αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο προπονητής. Αυτό που θέλω εγώ είναι να επιστρέψω στη φόρμα μου. Προσαρμόζομαι στα νέα δεδομένα, συνηθίζω τη ζωή στον Παναθηναϊκό και ανυπομονώ για τους επίσημους αγώνες».