Τον παγκόσμιο τίτλο που κατέκτησε στο Μαρακανά πριν από τρία χρόνια θα έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί η Γερμανία το καλοκαίρι, στα ρωσικά γήπεδα. Με την εκτός έδρας νίκη της με 3-1 επί της Βόρειας Ιρλανδίας η Μανσάφτ πήρε το εισιτήριο για τα τελικά με ένα εντυπωσιακό σερί εννέα νικών και τέρματα 38-2.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η γερμανική ομάδα παραμένει αήττητη μακριά από την έδρα της σε αναμέτρηση προκριματικής φάσης Μουντιάλ από τις 11 Μαρτίου 1934 όταν ξεκίνησε το ταξίδι της στη σπουδαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Παρούσα στα τελικά για έκτη συνεχόμενη φορά (ισοφάρισε το ρεκόρ της) θα είναι και η Αγγλία που νίκησε με 1-0 τη Σλοβενία στο σχεδόν άδειο Γουέμπλεϊ με γκολ του Κέιν στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων.

Εναν βαθμό μακριά από τη Ρωσία βρίσκεται η Πολωνία που πέρασε σαν σίφουνας από την έδρα της Αρμενίας (6-1). Για τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καριέρα του το χθεσινό ματς καθώς με το χατ τρικ που πέτυχε έφτασε τα 50 γκολ και έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Πολωνίας. Η προηγούμενη κορυφαία επίδοση ανήκε στον Βλότζιμιερτς Λουμπάνσκι που είχε πετύχει 48 γκολ από το 1963 έως το 1980.

Ζωντανό το όνειρο της πρόκρισης κράτησε επίσης η μεγάλη έκπληξη, η Συρία, υποχρεώνοντας σε ισοπαλία 1-1 την Αυστραλία στο πρώτο από τα δύο ματς μπαράζ, στην ασιατική ζώνη. Το χρυσό γκολ των Σύρων προήλθε από αμφισβητούμενο πέναλτι που εκτέλεσε με επιτυχία ο Σόμα στο 85′. Το σκορ είχε ανοίξει στο πρώτο ημίχρονο ο Ρόμπι Κρους.