Αλλαξε το λογισμικό της Σούπερ Λίγκας και δεν το καταλάβαμε; Ρευστοποιήθηκαν οι κόκκινες γραμμές που χώριζαν τους «μικρούς» από τους «μεγάλους»; Γίναμε Αγγλία στον καιρό και στο πρωτάθλημα; Ο Αστέρας που αγνοούσε τη νίκη από τις 5 Απριλίου νίκησε την αήττητη και πρωτοπόρο ΑΕΚ. Ο Ατρόμητος δικαιολόγησε το όνομά του και υποχρέωσε τον Ολυμπιακό στην πρώτη του ήττα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης στη Σούπερ Λίγκα από τον Φεβρουάριο. Αήττητοι Λεβαδειακός, Ατρόμητος και Πανιώνιος, που παίζει σήμερα με τη Λαμία και με νίκη εκτοξεύεται στην πρώτη θέση. Παρένθεση ή νέα εποχή; Μήπως βαυκαλιζόμαστε πως όλα άλλαξαν αλλά όλα τα ίδια μένουν;

Δεκατρείς διαφορετικές ενδεκάδες, 28 ποδοσφαιριστές, δύο προπονητές. Είναι προφανές ότι από τη συνταγή της επιτυχίας του φετινού Ολυμπιακού απουσιάζει η ομοιογένεια.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που τέθηκε στα τέλη Ιουλίου λόγω των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ, οι τραυματισμοί βασικών παικτών, αλλά και η καθυστερημένη άφιξη των νέων αποκτημάτων προκάλεσαν σοβαρή επιβράδυνση στο στήσιμο της ομάδας. Κι όσο αυτή η διαδικασία καθυστερούσε, τόσο αυξάνονταν πάνω από το Γεώργιος Καραϊσκάκης τα μαύρα σύννεφα της αμφισβήτησης και το ψυχολογικό στρες. Το παράδοξο με την αγωνιστική πτώση του Ολυμπιακού είναι πως έρχεται σε μία περίοδο που ο σύλλογος του Πειραιά διαθέτει ίσως το πιο ισορροπημένο ρόστερ της ιστορίας του. Αυτή τη στιγμή πιθανόν να έχει μεγαλύτερη ανάγκη από έναν ψυχολόγο παρά έναν προπονητή.

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού συμπαραστέκεται στην ομάδα. Από μόνο του όμως αυτό δεν φτάνει. Καλή η αγάπη αλλά τα προβλήματα θα λυθούν μόνο αν βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Ολοι, παλαίμαχοι, οπαδοί, παράγοντες, προπονητές απευθύνουν εκκλήσεις, προτείνουν λύσεις, λένε βαρύγδουπα λόγια, αλλά η ουσία δεν αλλάζει: χρήμα στα ταμεία δεν ρέει και οι υποχρεώσεις τρέχουν. Τι θα πουν αύριο-μεθαύριο στην UEFA; Οτι ο Παναθηναϊκός είναι ιστορικός σύλλογος, ότι τον υποστηρίζει πολύς κόσμος, ότι κάποτε έπαιξε στο Γουέμπλεϊ; Καρφί δεν τους καίγεται.

Το αφεντικό της Λάρισας Αλέξης Κούγιας επιστράτευσε τους εξωκρινείς αδένες της στοματικής του κοιλότητας για να αμυνθεί στη φραστική επίθεση που δέχθηκε από ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ. Η απάντηση του Ιβάν Σαββίδη στο φυσικό έκκριμα ήταν ένα γλωσσολογικό ατόπημα που άναψε τη θρυαλλίδα πυροδοτώντας τη σύγκρουση. «Σας έχουν κακομάθει οι πολιτικοί ραγιάδες και οι ραγιάδες της Θεσσαλονίκης και για μία ισοπαλία στο ποδόσφαιρο χάσατε έναν ανιδιοτελή φίλο και μάλλον καλό δικηγόρο» ήταν ο επίλογος που έβαλε ουσιαστικά ο Αλέξης Κούγιας στη σχέση του με τον ηγέτη του ΠΑΟΚ.