Αναταραχή προκάλεσε στον Ολυμπιακό η εκκωφαντική ανατροπή του ντέρμπι στο ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ. Νίκη από 0-2 και μάλιστα με αντίπαλο τους Ερυθρόλευκους, όχι απλώς δεν συμβαίνει συχνά, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο. Κι αν τα προηγούμενα δύο ντέρμπι επέφεραν αλλαγές στην άκρη των πάγκων (πρόπερσι Δέλλας και πέρυσι Κετσπάγια), όταν έχεις το πιο ακριβό ρόστερ της Superleague και είσαι στο 63′ μπροστά στο σκορ με 2-0 και στο 79′ με 2-1, αλλά τελικά φεύγεις ηττημένος με 3-2, είναι… μαθηματικώς βέβαιο ότι το μάρμαρο θα χρεωθεί στον προπονητή.

Στην προκειμένη φαίνεται ότι εκτός από τον προπονητή, μπαίνει σε δυσμένεια και ο Στέφανος Καπίνο. Πολλά ακούστηκαν, πολλά γράφτηκαν και ακόμη περισσότερα ακούστηκαν ως φήμες αμέσως μετά την πληροφορία που βγήκε ότι ο διεθνής γκολκίπερ θα προπονείται με την Κ20. Ο Ολυμπιακός διέψευσε τα πάντα και αρμοδίως γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει ενημέρωση. Από την πλευρά του Καπίνο έμαθα πως αναζητείται τι ακριβώς προβλέπουν οι κανονισμοί της FIFA, όμως πέραν ότι δεν έχει κάποια επίσημη ενημέρωση, προέχουν η ηρεμία της ομάδας και ο αγώνας για το Champions League με τη Γιουβέντους στο Τορίνο, όπου ταξιδεύει σήμερα η αποστολή των Ερυθρολεύκων.

Περπέρογλου

Ενας ένας βρίσκουν νέα επαγγελματική στέγη οι έλληνες μπασκετμπολίστες που παρέμεναν ελεύθεροι. Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης έκλεισε στην Λιέτουβος Ρίτας. Ο Στράτος Περπέρογλου (φωτογραφία) βρίσκεται ήδη στο Ισραήλ για να αγωνιστεί στη Χάποελ Ιερουσαλήμ με προπονητή τον Φώτη Κατσικάρη. Ο «Πέρπε» έχει από ό,τι έμαθα δύο «παράθυρα» για να επιστρέψει σε ομάδα της Euroleague, αν και εφόσον κάποια από τις 16 ομάδες θελήσει παίκτη με τα δικά του χαρακτηριστικά. Ο διεθνής φόργουορντ στο τέλος της regular season του Eurocup (27/12), όπως επίσης και μετά το τέλος του α’ γύρου του Τοπ 16 (17-18/1), έχει opt-out για να σπάσει το συμβόλαιο με τη Χάποελ για χάρη (μόνο) ομάδας της Euroleague. Ο Μαυροκεφαλίδης δεν έβαλε ανάλογο όρο και σε περίπτωση που κάποια ομάδα σκεφτεί την περίπτωσή του για ενίσχυση της φροντ-λάιν της, θα πρέπει να διαπραγματευθεί με τη Λιέτουβος Ρίτας. Υπάρχει και άλλος ποιοτικός (διεθνής) παίκτης που δεν έχει σύλλογο και είναι περίπτωση που μπορεί να απασχολήσει αρκετές ομάδες. Ακόμη και της Euroleague.

Ο Δημήτρης Κατσίβελης, που ακολούθησε την προετοιμασία της ΤΣΣΚΑ, έχει βολιδοσκοπηθεί από ομάδα της Euroleague. Ο Κατσίβελης ήταν πολύ καλός στο τουρνουά της Ζαντάρ και προσέλκυσε το ενδιαφέρον από ομάδα που είδε τι έκανε ο έλληνας πόιντ-γκαρντ στους αγώνες στην κροατική πόλη. Θα δείξει τις επόμενες ημέρες αν θα καταλήξει εκεί ή αν θα ανηφορίσει και φέτος κάπου προς τον Βορρά.

Αγωγές κατά ΕΟΚ/ΚΕΔ

Οι «κομμένοι» διαιτητές μπάσκετ από την Α1 φαίνεται πως επιστρέφουν στα γήπεδα της Basket League. Τι άλλο να υποθέσει κανείς μετά την επιλογή τους από την ΕΟΚ, σύμφωνα με τις νόρμες της FIBA, στους καλύτερους διαιτητές της χώρας. Η παγκόσμια ομοσπονδία ζήτησε από κάθε ομοσπονδία να συμπληρώσει μια λίστα με τους καλύτερους ρέφερι που υπάρχουν στη χώρα της. Να αξιολογήσει η ίδια τους διαιτητές της!

Σε αυτή τη λίστα έμαθα ότι η ΕΟΚ έχει συμπεριλάβει τους Κορομηλά, Γκόντα, Φούφη, Παπαπέτρου, οι οποίοι πέρυσι δεν διαιτήτευσαν στις εγχώριες διοργανώσεις. Το χαρτί, που η FIBA στην επιστολή της ανέφερε ότι πρέπει να αποσταλεί μέχρι τις 31/3, επιβεβαιώνει ότι οι 4 δεν κρίνονται ως κακοί διαιτητές (τουναντίον μάλιστα). Πέραν του ότι κάτι τέτοιο ουσιαστικά, ηθικά και αγωνιστικά, τους κάνει επιλέξιμους για την Α1 και το Kύπελλο Ελλάδας, μπορεί να ανοίξει και άλλα μέτωπα στην κόντρα που μαίνεται μεταξύ των «κομμένων», της ΚΕΔ και της ΕΟΚ. Η περιθωριοποίησή τους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την επιλογή τους να διαιτητεύουν αγώνες της Euroleague και από τη στιγμή που η ΕΟΚ ομολογεί ότι οι 4 ανήκουν στην αφρόκρεμα της ελληνικής διαιτησίας, εφόσον δεν επιστρέψουν φέτος, τότε αναμένεται να κινηθούν δικαστικά εναντίον της ομοσπονδίας, ενδεχομένως του Βασιλακόπουλου και των μελών της ΚΕΔ.

«Θα κάνω έξι αγωγές. Δεύτερη χρονιά δεν πρόκειται να μείνω εκτός…» φέρεται να βροντοφώναξε στο περιθώριο των εξετάσεων των διεθνών διαιτητών ο Σπύρος Γκόντας. «Θα επιλέξουν εκείνοι αν θέλουν μία ή έξι αγωγές» είπε ακόμη, υπονοώντας προφανώς ότι κάνει τη σκέψη να κινηθεί νομικά εναντίον του Βασιλακόπουλου.

Μεγαλεία!

Το απίστευτο κτύπημα φάουλ του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου στο ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό έγινε θέμα στην Ιταλία, όπου ο διεθνής άσος αγωνίστηκε σε Σαμπντόρια, Μπολόνια και Ελλάς Βερόνα. Η «Ρεπούμπλικα» είχε μάλιστα τίτλο:«Ο Λάζαρος καλύτερος από τον Πίρλο: Η τροχιάτου κτυπήματοςήταν απίστευτη».

Μεγαλεία!

Κουίζ

Για την κόντρα στους κόλπους της διαιτησίας, σας γράφω στο κυρίως πιάτο της σελίδας. Εχει χοντρύνει η κατάσταση, καθώς πλέον γίνεται λόγος για αγωγές, ασφαλιστικά μέτρα και δικαστικό αγώνα μέχρις εσχάτων. Το σημερινό κουίζ της στήλης είναι βγαλμένο από το account του διαιτητή Ευρωλίγκας και προέδρου του Συνδέσμου Διαιτητών Αθήνας, Σπύρου Γκόντα, ο οποίος τιτίβισε στο twitter χθες το μεσημέρι: «“Εθνικό” λαμόγιο μην ξαναπιάσεις τον ΣΕΔΚΑ στο στόμα σου…». Ποιον εννοεί;