Η κλάση του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου (που φανταζόμαστε δικαιούται επιτέλους και μια κλήση από τον Μίκαελ Σκίμπε στην Εθνική) και το πάθος των παικτών του Χιμένεθ άλλαξαν τα δεδομένα στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ.

Με την ΑΕΚ να επιστρέφει από το 0-2 και να παίρνει τελικά στο φινάλε μια τεράστια νίκη-ανατροπή (3-2) από τον Ολυμπιακό, ξεφεύγοντας από τους πρωταθλητές Ελλάδας πέντε βαθμούς και δείχνοντας ότι φέτος είναι ουσιαστική διεκδικήτρια του τίτλου και όχι απλώς στα χαρτιά.

Μια ΑΕΚ που μέχρι στιγμής παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στο ελληνικό πρωτάθλημα και φτάνει σε μια ανατροπή που δεν είχε προηγούμενο ακόμα και σε πιο κορυφαία ρόστερ της Ενωσης, δείγμα του πόσο ήθελε αυτό το παιχνίδι.

Την ίδια ώρα που η πίεση πλέον πέφτει ολόκληρη στον προπονητή των Ερυθρολεύκων Μπέσνικ Χάσι, ο οποίος δύσκολα θα παραμείνει στον πάγκο της ομάδας, ιδιαίτερα μετά τον τρόπο που έχασε το χθεσινό παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός, που μέχρι το 64ο λεπτό προηγείτο με 2-0, στο τελευταίο ημίωρο έδωσε δικαιώματα, οπισθοχωρώντας αδικαιολόγητα και επιτρέποντας στην Ενωση να κάνει την ανατροπή της δεκαετίας, με τον Μάνταλο στην εκπνοή να πετυχαίνει το 3-2 και να απογειώνει τους 40.000 και πλέον φίλους της ΑΕΚ, από τους οποίους κάποιοι μέχρι το 60′ είχαν αρχίσει ακόμα και να σφυρίζουν εναντίον της ομάδας τους που είχε βραχυκυκλώσει από τα γκολ των φιλοξενουμένων.

Εκεί υπήρχε όμως ο εκπληκτικός Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, που όχι απλώς πίστευε στην ανατροπή αλλά το μετέδωσε και στους συμπαίκτες του.

Την ίδια ώρα ο κόουτς του Ολυμπιακού άφησε αβοήθητη την ομάδα, κάνοντας μάλιστα ένα μοιραίο λάθος όταν τράβηξε πίσω τον Ταχτσίδη –τον άνθρωπο που είχε ηρεμήσει το παιχνίδι για τους Ερυθρόλευκους –και έβγαλε τον (εξαιρετικό) Ρομαό για να τον προστατεύσει από τη δεύτερη κίτρινη. Αντί να πάει πιο πίσω τον Ζντίελαρ που έβαζε φρέσκο ως αλλαγή.

Επίσης ο Φιγκέιρας δεν είναι αριστερό μπακ και ο Χριστοδουλόπουλος έκανε πάρτι από εκεί, δημιουργώντας τα περισσότερα ρήγματα από τη συγκεκριμένη πλευρά.

Κάπως έτσι η ΑΕΚ έβαλε τον Ολυμπιακό μέσα στην εστία και κατάφερε να σκοράρει τρεις φορές σε λιγότερο από μισή ώρα!

Κάτι που είχε ζητήσει από την αρχή ο Χιμένεθ, για αυτό και η ΑΕΚ είχε χάσει τρεις ευκαιρίες στο πρώτο 12λεπτο (με Αραούχο, Χριστοδουλόπουλο και Γκάλο).

Η άνοδος του Παναγιώτη Ταχτσίδη, που άρχισε να μοιράζει την μπάλα (και να αποφορτίζει την άμυνα των φιλοξενουμένων), επέτρεψε στους Πειραιώτες να πάρουν μέτρα στο γήπεδο και ουσιαστικά να πάρουν τον έλεγχο του παιχνιδιού με τον Καρσελά να χάνει δύο τεράστιες ευκαιρίες (στο 13′ και στο 32′ με μεγάλη απόκρουση του Ανέστη).

ΤΑ ΓΚΟΛ. Ανάμεσα σε αυτές, η οξυδέρκεια του Οτζίτζα-Οφόε (που εκτέλεσε πολύ γρήγορα το πλάγιο βγάζοντας τον Μάριν στην πλάτη του Βράνιες) και η απίστευτη ενέργεια του Γερμανού να σκάψει την μπάλα μπροστά στον Ανέστη έφεραν το προβάδισμα για τον Ολυμπιακό (22′).

Οι πρωταθλητές Ελλάδας αιφνιδίασαν την ΑΕΚ στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου σε μια γρήγορη αντεπίθεση την οποία ολοκλήρωσε με ιδανικό πλασέ ο κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού (Οτζίτζα-Οφόε), κάνοντας το 2-0 για την ομάδα του (46′).

Ο Χιμένεθ επέμεινε όμως να πιέζει και μάλιστα μετά τη δεκάλεπτη διακοπή (και ενώ νωρίτερα ο Χριστοδουλόπουλος είχε μειώσει στο 64′ με σουτ, στο οποίο όμως η μπάλα φεύγει μέσα από τα χέρια του Καπίνο που φέρει ευθύνη, αν και μέχρι εκεί είχε κρατήσει την ομάδα του) η ΑΕΚ θύμισε το πρώτο δεκάλεπτο με τον Χριστοδουλόπουλο να ισοφαρίζει με βραζιλιάνικο (γεμάτο φάλτσα) φάουλ στο 80′ και τον Μάνταλο να δίνει τη νίκη.

ΑΕΚ: Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσόσιτς, Μπακάκης, Γιόχανσον, Σιμόες (28′ Γαλανόπουλος), Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος (90’+ Αϊντάρεβιτς), Κλωναρίδης (46′ Λιβάγια), Αραούχο.

Ολυμπιακός: Καπίνο, Ελαμπντελαουί, Ενχελς, Ρομαό (71′ Ζντίελαρ), Φιγκέιρας, Ταχτσίδης, Ζιλέ, Καρσελά (82′ Πάρντο), Οφόε, Μάριν (65′ Σεμπά), Εμενίκε.