Η ΑΕΚ επέστρεψε. Οχι γιατί το έγραψαν τα πανό και τα μπλουζάκια πριν από δύο χρόνια. Οχι γιατί ανέβηκε στη Σούπερ Λίγκα. Οχι γιατί παίζει ξανά στην Ευρώπη. Αλλά γιατί το είπε χθες ο θεός του ποδοσφαίρου.

Η ΑΕΚ επέστρεψε από ένα κολασμένο 0-2. Απάντησε στο «ΑΕΚ, quo vadis?» του… Βάντις Οτζίτζα Οφόε με το σίκουελ της «Ανάστασης του Λαζάρου». Οι τυφλοί παρακαλούσαν να τους περιγράψουν το γκολ που πέτυχε ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος με φάουλ. Είναι άτυχος ο ποδοσφαιριστής της Ενωσης, γιατί αν έβαζε το ίδιο γκολ φορώντας τη φανέλα της Μπαρτσελόνα ή της Ρεάλ, σήμερα θα μιλούσε όλος ο πλανήτης για τον κεραυνό του.

Η επόμενη μέρα για τον Ολυμπιακό απαιτεί ηρεμία αλλά και σκληρές αποφάσεις. Ο Μπέσνικ Χάσι δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών στον Ολυμπιακό εκτός από το να του δείξει την έξοδο. Ο Αλβανός ζει ένα déjà vu της περσινής του περιπέτειας στη Λέγκια Βαρσοβίας. Αποδείχτηκε προπονητής-πυροτέχνημα.

Η επερχόμενη αναμέτρηση με τη Γιουβέντους του αφηνιασμένου Ντιμπάλα θέτει τους Ερυθρόλευκους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Γιατί μια βαριά ήττα στο Τορίνο θα προκαλέσει πολύ σοβαρότερα προβλήματα στο εσωτερικό της ομάδας με άγνωστες συνέπειες.

Είναι η πρώτη φορά από τη σεζόν 1994-1995 που ο Ολυμπιακός βρίσκεται πέντε βαθμούς μακριά από την κορυφή ύστερα από πέντε αγωνιστικές. Το πρωτάθλημα έχει ακόμα πολύ δρόμο, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Ο Παναθηναϊκός βγάζει τη χρυσή. Αρχίζει να κιτρινίζει επικίνδυνα, να ανεβάζει τα επίπεδα χολερυθρίνης, να θυμίζει ΑΕΚ της μαύρης περιόδου 2012-2013. Οι διοικητικές αποχυμώσεις του συλλόγου παρασέρνουν κάθε ορθή σκέψη. Εξελίσσεται σε συναισθηματικό χείμαρρο που απειλεί να πνίξει κάθε ελπίδα διάσωσής του.

Στο Αγρίνιο δεν ήταν ένας απλός αγώνας. Ηταν προσκλητήριο πολεμιστών. Μετρήθηκαν οι μισθοφόροι και οι πιστοί στην πράσινη σημαία. Και οι πρώτοι βρέθηκαν περισσότεροι. Τα τείχη του Παναθηναϊκού πρέπει να τα υπερασπιστούν αυτοί που γνωρίζουν τι εστί Τριφύλλι, Γουέμπλεϊ, Δομάζος, Λεωφόρος, που ξεχωρίζουν τη φωνή του Γιάννη Βογιατζή και ξέρουν ποιος έγραψε τον ύμνο του.

Εντυπωσιακή σταθερότητα δείχνει η Λάρισα στα μέχρι τώρα εκτός έδρας παιχνίδια της. Επειτα από κάθε επίσκεψή της φεύγει με δώρο ένα κοφίνι με τέσσερα γκολ: 4-1 από τον Ολυμπιακό, 4-0 από την ΑΕΚ, 4-1 από τον Πανιώνιο. Εστω κι έτσι, οι Βυσσινί προσφέρουν θέαμα.

Δικαιολογημένα λοιπόν ο Παναθηναϊκός έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες του για αγωνιστική ανάκαμψη στο ματς της 15ης Οκτωβρίου, στη Λεωφόρο, με αντίπαλο τα Αλογάκια.