Επίσημα ακέφαλος είναι από χθες ο Παναθηναϊκός. Ο Γιάννης Αλαφούζος με γραπτή δήλωση επιβεβαίωσε τις φήμες που ακούγονταν εδώ και αρκετούς μήνες, ανακοινώνοντας την αποχώρησή του από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Το κρίσιμο πλέον για τους Πράσινους είναι η επόμενη μέρα, που βρίσκει την ιστορική ομάδα σε αδιέξοδο, από το οποίο ολοένα πιο δύσκολο γίνεται το να βγει.

Ο Γιάννης Αλαφούζος έκανε μεγάλη προσπάθεια και πλήρωσε τεράστια ποσά (42 εκατ. ευρώ) για να στηρίξει σε πολύ δύσκολες στιγμές τον Παναθηναϊκό. Ηταν εκ μέρους του πολύ γενναίο και οφείλουν οι λογικοί να του το αναγνωρίσουν, πόσω μάλλον όταν στην ανακοίνωση που εξέδωσε δεσμεύεται να αναλάβει και υποχρεώσεις 20 εκατ. ευρώ για την επόμενη μέρα.

Τώρα όμως ήρθε προφανώς η στιγμή τα μέλη της μεγάλης παναθηναϊκής οικογένειας να αποδείξουν στην πράξη την αγάπη τους για τον ιστορικό σύλλογο. Τα λόγια δεν αρκούν. Απαιτούνται τολμηρές κινήσεις από πρόσωπα που έχουν παίξει ρόλο ή είχαν προνομιακή σχέση και παρελθόν με τον ΠΑΟ. Για παράδειγμα, ο Νίκος Πατέρας που υπήρξε άλλωστε πρόεδρος της ομάδας και, όπως λέγεται, διαθέτει και τεράστια ρευστότητα, έχει τώρα την ευκαιρία και εν πολλοίς την υποχρέωση να πράξει τα δέοντα. Υπάρχουν ασφαλώς και άλλοι σημαντικοί παράγοντες με οικονομική επιφάνεια που πρέπει να αποδείξουν την αγάπη τους για την ομάδα και τον αθλητισμό. Αυτούς άλλωστε θα καλέσει σε συστράτευση ο Βασίλης Κωνσταντίνου, από τον οποίο ο Γιάννης Αλαφούζος ζήτησε να ηγηθεί μιας προσπάθειας σωτηρίας της ομάδας.

Η μοναδική, ορατή, λύση που παρουσίασε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με το PAO Foundation, όπως είναι γνωστό, «πάγωσε» από την περασμένη Κυριακή και εφόσον δεν σημειωθεί απρόσμενη ανατροπή και επανέλθει στο προσκήνιο, ο Παναθηναϊκός απειλείται με διάλυση. Ο ορισμός διοίκησης από το Πρωτοδικείο δεν αποτελεί πλέον ένα σενάριο τόσο μακρινό.

Αμέσως μετά το ναυάγιο των συζητήσεών του με τον Γιάννη Αλαφούζο, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε γνωστοποιήσει πως τα χρέη της ομάδας «δεν είναι πλέον 25, αλλά 50» και ότι για την τρέχουσα σεζόν «απαιτούνται περί τα 17 εκατ. ευρώ». Με δεδομένο ότι ο διοικητικός ηγέτης του Παναθηναϊκού, από το 2012 μέχρι χθες, ξεκαθάρισε με την ανακοίνωσή του ότι μπορεί να διαθέσει 20 εκατ. ευρώ –ανεβάζοντας το ποσό που θα «πετάξει» στη Λεωφόρο στα 62 εκατ. σε μία 5ετία -, γίνεται αντιληπτό πως υπάρχει διαφορά 15 εκατ. ευρώ για την πλήρη κάλυψη του χρέους, που θα φθάσει τα 32 εκατ. υπολογίζοντας και τις ανάγκες της ομάδας για τη σεζόν που διανύουμε.