Το ευρωπαϊκό μπάσκετ βρίσκεται στην Εντατική, βάναυσα τραυματισμένο από τα πυρά της FIBA και της Euroleague Basketball. Οχι μόνο φέτος, αλλά τα τελευταία 17 χρόνια, από το πρώτο σχίσμα μέχρι σήμερα που η FIBA ξύπνησε από τον λήθαργο και θέλει να ανακτήσει τα ηνία. Μόνο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, φυσικά, γιατί με το ΝΒΑ, οι αντιμαχόμενες πλευρές δεν τολμούν να συγκριθούν, πόσω μάλλον να απαιτήσουν.

«Στις εθνικές ομάδες πρέπει να παίζουν οι καλύτεροι παίκτες, ειδάλλως θα πρόκειται για εικονική πραγματικότητα και ψεύτικο ανταγωνισμό. Αν τιμωρηθούν οι παίκτες, θα είναι αυτοκτονία. Και θα αποτελεί τεράστια διάκριση σε σχέση με τους παίκτες του ΝΒΑ, από τη στιγμή που δεν μπορεί να τους επιβληθούν κυρώσεις. Σε τελική ανάλυση, τα κλαμπ παράγουν τους παίκτες και όχι οι ομοσπονδίες και δεν θα ήμασταν εδώ αν δεν υπήρχαν οι οικογένειες Γιαννακόπουλου και Αγγελόπουλου στο ελληνικό μπάσκετ», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Euroleague Basketball Τζόρντι Μπερτομέου.

Ο Μπερτομέου

Το χθεσινό δίωρο «breakfast» με επιλεγμένα ΜΜΕ στο Hilton, παρουσία και των «ΝΕΩΝ», μάς έκανε σοφότερους μόνο ως προς την εναλλακτική πρόταση που απέστειλε ο ιθύνων νους της Ευρωλίγκας προς την FIBA, μέσω της οποίας προτείνει ένα διαφορετικό καλαντάρι, που παραπέμπει στο ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με το πλάνο του, οι εθνικές ομάδες θα συγκεντρώνονται για δύο εβδομάδες, στα μέσα Ιουνίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εγχώριων πρωταθλημάτων και του ΝΒΑ. Οι διοργανώσεις (Ευρωμπάσκετ, Μουντομπάσκετ, Προκριματικοί κλπ) θα διεξάγονται τον Ιούλιο, οι παίκτες θα ξεκουράζονται όλο τον Αύγουστο και από τον Σεπτέμβριο θα αρχίζουν την προετοιμασία με τους συλλόγους τους για την επόμενη σεζόν. Η μόνη διοργάνωση που θα ανατρέπει την αυγουστιάτικη ραστώνη θα αφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Την ίδια στιγμή, η γαλλική ομοσπονδία, που έχει δέκα διεθνείς στο ΝΒΑ και άλλους 13 στην Ευρωλίγκα, ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τους παίκτες της Ευρωλίγκας για τους προκριματικούς αγώνες, που αρχίζουν στα τέλη Νοεμβρίου, κάτι που απείλησαν να πράξουν η ισπανική και άλλες ομοσπονδίες. Ισως θα έπρεπε να πάρουν θέση και οι παίκτες, εάν θέλουν να αποφύγουν την ταμπέλα του «προδότη», σε περίπτωση κατά την οποία υποχρεωθούν να επιλέξουν τους αγώνες της Ευρωλίγκας έναντι των εθνικών. Ηδη χθες, η Ζαλγκίρις Κάουνας ενημέρωσε τους έξι διεθνείς της ότι δεν θα τους επιστρέψει να συμμετάσχουν στα «παράθυρα» της FIBA. Κομφούζιο…