Το πρωινό της Πέμπτης 17 Αυγούστου η πλειονότητα των Καταλανών ήταν σκυθρωποί. Το πρόβλημά τους δεν ήταν (ακόμα) το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία αλλά η αγαπημένη τους «Μπάρσα». Το προηγούμενο βράδυ είχε ηττηθεί για δεύτερη φορά από τη Ρεάλ στο Σούπερ Καπ και με συνολικό σκορ 5-1 οι Μερένχες κατέκτησαν το τρόπαιο. Η διπλή ήττα ήταν ένα ακόμα ράπισμα για τους Καταλανούς, μετά τη φυγή του Νεϊμάρ για την Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο Ζεράρ Πικέ δήλωνε εκείνες τις ημέρες πως για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια που βρίσκεται στην ομάδα ένιωσε πως η Ρεάλ είναι ανώτερη από την Μπαρτσελόνα. Ο καταλανικός Τύπος έγραφε στα πρωτοσέλιδά του πως η ομάδα του Βαλβέρδε παίζει χωρίς ψυχή και το μόνο παρήγορο ήταν πως βρισκόταν κοντά στην απόκτηση του Κουτίνιο. Ο Βραζιλιάνος δεν ήρθε ποτέ στο Καμπ Νου, αντίθετα αφίχθη ο συμπατριώτης του Παουλίνιο για τον οποίον έγραψε ακόμα και ο φίλα προσκείμενος Τύπος της Μπάρτσα πως «πρόκειται για μεταγραφή-ανέκδοτο».

Σήμερα, τριάντα πέντε ημέρες αργότερα, έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Η Μπαρτσελόνα πετάει φωτιές και η Ρεάλ γλείφει τις πληγές της. Υστερα από μόλις πέντε αγωνιστικές οι Καταλανοί, που μετρούν μόνο νίκες, απέκτησαν προβάδισμα επτά βαθμών από τους πρωταθλητές Ευρώπης που παραμένουν χωρίς νίκη στα τρία εντός έδρας παιχνίδια τους, κάτι που συμβαίνει για τρίτη φορά στην ιστορία τους και πρώτη από τη σεζόν 1995-1996. Και τις δύο προηγούμενες είχε τερματίσει στην έκτη θέση.

Το γκολ του Αντόνιο Σανάμπρια στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων ήταν μια κλωτσιά στα οπίσθια της Βασίλισσας, που την έστειλε στο χάος. Η νίκη της Μπέτις στο Σαντιάγο Μπερναμπέου με 1-0, η πρώτη μετά το 1998, όχι μόνο τις ψαλίδισε τις πιθανότητες για την κατάκτηση του τίτλου πριν καλά καλά ξεκινήσει το πρωτάθλημα, αλλά της στέρησε τη δυνατότητα να ξεπεράσει την επίδοση της Σάντος του Πελέ, σκοράροντας για 74ο συνεχόμενο παιχνίδι.

Η τελευταία φορά που η Ρεάλ δεν κατάφερε να νικήσει την αντίπαλη άμυνα ήταν πέρυσι τον Απρίλιο, στο ματς με τη Μάντσεστερ Σίτι για το Τσάμπιονς Λιγκ. Το οξύμωρο στις αναλύσεις των Ισπανών για τα αίτια της αγωνιστικής πτώσης της ομάδας είναι η επισήμανση πως δεν μπορεί να σκοράρει. Και μάλλον έχουν δίκιο αφού τα γκολ, έστω και συνεχόμενα, μπαίνουν με το σταγονόμετρο. Αποτέλεσμα; Ο Λιονέλ Μέσι μόνος του έχει πετύχει τόσα τέρματα (9) όσα όλοι μαζί οι επιθετικοί της Ρεάλ!

Στις επισημάνσεις τους οι ποδοσφαιριστές της Βασίλισσας ουσιαστικά αναρωτιούνται τι ακριβώς συμβαίνει, αφού είναι ακριβώς η ίδια ομάδα που πέρυσι σάρωσε τους τίτλους κατακτώντας πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Σέρχιο Ράμος

«Είναι μια γαμ… κακή αρχή. Είναι ανησυχητικό γιατί παίξαμε με ομάδες τις οποίες φυσιολογικά νικάμε στο Σαντιάγο Μπερναμπέου», δήλωσε ο Σέρχιο Ράμος και προέτρεψε να κοιταχτούν όλοι στον καθρέφτη και να αναρωτηθούν τι ακριβώς συμβαίνει. Η προτροπή περιλαμβάνει και τον Κριστιάνο Ρονάλντο που επανήλθε αφού εξέτισε πέντε αγωνιστικές αποκλεισμού.

Ο Ζινεντίν Ζιντάν και σχεδόν όλοι οι παίκτες που μίλησαν συνιστούν ψυχραιμία και ενότητα γιατί έχει πολύ δρόμο ακόμα το πρωτάθλημα.

Οσον αφορά το «ανέκδοτο», τον Παουλίνιο, μέχρι τώρα μετρά δύο γκολ και μία ασίστ και στην Μπαρτσελόνα όλοι μιλούν για τον νέο Φάμπρεγας.

Τριάντα μέρες είναι αρκετές για να γυρίσει ο ποδοσφαιρικός κόσμος ανάποδα.