Στην Αμερική λένε μετ’ επιτάσεως ότι η επίθεση φέρνει τον κόσμο στα γήπεδα, άρα και τα εισιτήρια, αλλά τους τίτλους τους δίνει η άμυνα. Εξού και οι ρυθμικές φωνές του κόσμου. Η αναφορά γίνεται για το μπάσκετ, αρκετοί θα τη θεωρήσουν ελάχιστα δόκιμη, ωστόσο αποτελεί πραγματικότητα και στο ποδόσφαιρο, καθόσον τα δύο αθλήματα λειτουργούν σε πολλούς τομείς και δη σε αυτόν της τακτικής ως συγκοινωνούντα δοχεία. Αρα, καλό είναι να ρίξουμε ματιές στο πώς πορεύονται οι δυνατοί αυτές τις τρεις πρώτες στροφές της Λίγκας. Υπάρχουν, άραγε, αστέρια στην οπισθοφυλακή ικανά να πουδράρουν το αγωνιστικό προφίλ της άμυνας με ασήμι; Να κάνουν τη διαφορά;

Ενγκελς

Ο βέλγος σέντερ μπακ ήρθε στο Λιμάνι και μονομιάς βρήκε θέση. Διόλου παράξενο κι ας μην είχε κάνει ο άνθρωπος πολλές προπονήσεις, κι ας παραδέχθηκε στις δηλώσεις του ότι καλά καλά δεν γνωρίζει τα ονόματα των συμπαικτών του. Ο Ολυμπιακός, όμως, τον έχει ανάγκη. Δηλαδή, χρειάζεται έναν ικανό μπακ, με παραστάσεις από ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Βέλγιο) και το θέμα είναι πώς θα τον ταιριάξει με τον Βούκοβιτς. Ο Σέρβος παραμένει εκτός μάχης και δείχνει να θέλει τον χρόνο του. Θα καταφέρει να χτίσει δίδυμο Ενγκελς – Βούκοβιτς ο Χάσι; Μην ξεχνάμε ότι έφυγε ο Ρέτσος, ένας παίκτης διαφορετικού τύπου και κοντύτερος σε σύγκριση με τους προαναφερθέντες. Γι’ αυτό προφανώς ο κόουτς φέρνει πίσω τον Ρομαό, έστω κι αν χάνει τρεξίματα σημαντικά στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ύπαρξη γρίφου. Και προσπάθειας να αποκτηθεί η αναγκαία συνοχή.

Κουτρουμπής

Στον Παναθηναϊκό αίφνης έγινε βασικός και αναντικατάστατος ο έλληνας αμυντικός. Μετά τον τραυματισμό του Μολέντο, δε, λογίζεται ως ο επικεφαλής της άμυνας και επιπλέον φέρει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ποιος ορκίζεται, πάντως, ότι ποντάρει πάνω του πακέτο χρημάτων ο Ουζουνίδης; Ελάχιστοι, και μην προσπερνάμε το εξής γεγονός: αποκτήθηκε ως εξτρά λύση ο Αυλωνίτης. Κάτι που σχετίζεται και με τις επιφυλάξεις που υφίστανται και για τον Κολοβέτσιο, όπως επίσης και συνολικά για την ανεπαίσθητη βελτίωση της άμυνας.

Ζαμπράνο

Σε λάτιν επιλογή κατέληξε ο ΠΑΟΚ. Αν φέρουμε στον νου τον Κοντρέρας και την επιτυχημένη διαδρομή του, αντιλαμβανόμαστε γιατί στην Τούμπα έγνεψαν καταφατικά όταν τους προτάθηκε ο Ζαμπράνο. Ο μπακ από το Περού οσονούπω θα κάνει δίδυμο με τον Βαρέλα, ώστε να έχει ο τελευταίος διαφορετικούς παρτενέρ ανά παιχνίδι, είτε τον Μαλεζά είτε τον Κρέσπο. Και όντως χρειάζεται ομοιογένεια και σταθερότητα, καθόσον δεν «πατά» καλά πίσω η ομάδα του Λουτσέσκου, ενός κόουτς με έφεση να προσέχει τα νώτα του.

Βράνιες

Και φτάσαμε στην ΑΕΚ. Τη μοναδική ομάδα με μηδέν παθητικό στη Λίγκα. Ναι, έπαιξε δύο ματς σε οικείο περιβάλλον, αλλά το στατιστικό στοιχείο επισημαίνεται αμέσως. Εχει εξήγηση: πρόκειται για σύνολο με πρόσωπα που γνωρίζονται μεταξύ τους. Ο Χιμένεθ, μάλιστα, πορεύεται στα σίγουρα, με τον Βράνιες «αρχηγό» στα μετόπισθεν όταν δεν αγωνίζεται ο Τσιγκρίνσκι, ενώ φροντίζει να τον συμπληρώνει και με τον Τσόσιτς. Ενδιαφέρον έχει και το πείραμα με τους τρεις κεντρικούς και μην αμφιβάλλετε ότι παρά τη σύγχρονη τάση ο ισπανός κόουτς θα το λανσάρει κάμποσες φορές.