Παθήματα αλλά όχι μαθήματα

Σκαλίζοντας λίγο τη μνήμη και όσα έγιναν στο παρελθόν σε παιχνίδια του Ολυμπιακού στην Ευρώπη καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως, όταν κάποιοι προπονητές πίστεψαν σε επιτυχία και αντιμετώπισαν τους αντιπάλους χωρίς να κοιτάξουν να σφίξουν τη ζώνη της άμυνας, ηττήθηκαν και δεν προέβαλαν κάποια σοβαρή αντίσταση.

Είναι διδακτικές ορισμένες ιστορίες. Για να αποδειχθεί ότι οι ελληνικές ομάδες, και δη ο Ολυμπιακός με την αδιάλειπτη παρουσία του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αξίζει να σκέφτονται πρώτα τα νώτα τους και δευτερευόντως όλα τα υπόλοιπα. Δεν είναι ντροπή κάτι τέτοιο. Αλλά αυτό με τον Χάσι που ουσιαστικά κατέβασε σχήμα χωρίς αμυντικό χαφ δύσκολα το συναντά κάποιος.

Ας επανέλθουμε, ωστόσο, σε όσα είδαμε προηγούμενες σεζόν. Το 2012 ο Ολυμπιακός, έχοντας νικήσει εκτός έδρας, είχε την χρυσή ευκαιρία να προχωρήσει παραπάνω στην Ευρώπη και να πετάξει έξω την όχι τοπ Μέταλιστ. Αντί να κλειδώσει το αποτέλεσμα, όμως, δέχθηκε δύο γκολ στο φινάλε, ήρθε η ήττα με 2-1 και ένα αντίο που πίκρανε όχι μόνο Βαλβέρδε και ποδοσφαιριστές αλλά τους πάντες. Εκτός έδρας ήταν το παιχνίδι στο Μάντσεστερ το 2014. Κόουτς ο Μίτσελ, άρχοντας ο άνθρωπος και με προίκα το 2-0 του Νέου Φαλήρου είχε την εντύπωση πως μια κακή έκδοση της Μάντσεστερ δαγκώνει ελάχιστα. Τι λάθος! Το 3-0 έφερε αποκλεισμό. Οσο για το 0-3 από την Αρσεναλ το 2014, όταν έχεις μια βρετανική ομάδα με ταχύτητα, μάλλον παίζεις κουμπωμένα και επιδιώκεις να έχεις τον έλεγχο του ρυθμού. Κάτι που δεν κατόρθωσε ο Μάρκο Σίλβα.

Συμπέρασμα: ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει, ειδικά στο σπίτι του τα τελευταία χρόνια, να κοιτά τους πάντες στα μάτια. Να μοιάζει παραπάνω από ανταγωνιστικός έστω κι αν κοντράρει κολοσσούς. Οταν όμως βρίσκεται σε διαδικασία (αγωνιστικής) μετάλλαξης ή κατασκευής και από την ώρα που ο αντίπαλος έχει ρυθμό και ποιότητα, ένα σύστημα με αυξημένη επιφυλακτικότητα δείχνει ωριμότητα και είναι καλοδεχούμενο.

Η συνέχεια

Το υλικό του Ολυμπιακού είναι αληθινά πολύ καλό και όχι μόνο μιλώντας για τα ελληνικά δεδομένα. Υπάρχουν οι ατυχίες με τους τραυματισμούς ή και έλλειψη ομοιογένειας αυτή την εποχή, που προκύπτει από τις μεταγραφές της υστάτης ώρας σε καίριες θέσεις. Αλλά το χειρότερο σενάριο θα ήταν να απαξιωθεί η όλη προσπάθεια και η προοπτική για τη συνέχεια της περιόδου που αναμένεται μακρά και δύσκολη.

Τεστ

Εχει τη σημασία του το πακέτο των δύο αγώνων που περιμένει την ΑΕΚ: πρώτα στην Κροατία απόψε, μετά στη Λαμία για τη Σούπερ Λίγκα. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, άρα θα δοθούν οι απαντήσεις κατά πόσο μπορούν Χιμένεθ και παίκτες να κρατήσουν δυο καρπούζια και αν επαρκεί το ρόστερ.