Ο Πεπ Γκουαρντιόλα αντιλήφθηκε πέρυσι για πρώτη φορά στην προπονητική του καριέρα τι σημαίνει ανταγωνισμός. Η Μάντσεστερ Σίτι κατέλαβε μετά κόπων και βασάνων την τρίτη θέση και ο Γκουαρντιόλα για πρώτη φορά δεν ακούμπησε τρόπαιο σε μια σεζόν.

Ο πρόεδρος των Πολιτών Καλντούν αλ Μουμπάρακ τον κάλυψε πλήρως σημειώνοντας πως η ομάδα βρίσκεται σε φάση ανασχεδιασμού.

Υποτίθεται όμως ότι αυτή η φάση ολοκληρώθηκε φέτος, με τα 240 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για νέους παίκτες, εκ των οποίων τα 180 εκατ. δόθηκαν για τερματοφύλακα (τον Εντερσον που στο εξής θα είναι αυτός το νούμερο ένα) και αμυντικούς.

ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Η ΑΜΥΝΑ. Ο Γκουαρντιόλα προδόθηκε πολλές φορές από την άμυνά του και αποφάσισε να βάλει τάξη. Αν τα καταφέρει πάει φουλ για πρωτάθλημα. Αλλωστε, θεωρείται το μεγάλο φαβορί σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων. Το ελάχιστο που περιμένουν από τον πολυδιαφημισμένο Καταλανό είναι η διεκδίκηση του τίτλου μέχρι το τέλος.

Στα περισσότερα preview και στις αναλύσεις της φετινής Πρέμιερ Λιγκ ο Γκουαρντιόλα φέρεται να μονομαχεί μέχρι τον Μάιο με τον Μουρίνιο για τον τίτλο.

Ο κάποτε Special One έσωσε πέρυσι την παρτίδα την ύστατη στιγμή με την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Διαφορετικά η έκτη θέση αλλά και ο τίτλος του Λιγκ Καπ δεν θεωρούνται σοβαρά επιτεύγματα για κανέναν στο Ολντ Τράφορντ.

Ο Πορτογάλος δαπάνησε 165 εκατ. ευρώ και έφερε στο Μάντσεστερ τρεις παίκτες που βρίσκονταν ψηλά στη λίστα του. Κατ’ αρχάς αντικατέστησε τον τραυματισμένο Ιμπραΐμοβιτς με τον Λουκάκου. Διπλή επιτυχία γιατί νίκησε κατά κράτος και τον Κόντε της Τσέλσι. Εκανε Κόκκινο Διάβολο τον αγαπημένο του Μάτιτς για τον οποίο όταν μιλά στάζει μέλι το στόμα του, κάτι σπάνιο για τον Μουρίνιο.

Ο Μάτιτς θα απελευθερώσει τον Πογκμπά στη μεσαία γραμμή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δημιουργικό κομμάτι της Γιουνάιτεντ. Και, τέλος, έδεσε την άμυνά του με τον Σουηδό Λίντελοφ που απέκτησε από την Μπενφίκα. Η πιο σημαντική μεταγραφή όμως δεν είναι ένας παίκτης που ήρθε αλλά ένας που έφυγε. Ο Γουέιν Ρούνι. Ο Μουρίνιο δεν θέλει αφεντικά στα αποδυτήρια. Ούτε παίκτες που έχουν βγάλει ρίζες όπως ήταν ο άγγλος επιθετικός. Γι’ αυτό του κούνησε μαντίλι, του είπε και δυο καλές κουβέντες για τα μάτια των οπαδών και τον έστειλε στην Εβερτον. Ο Ρούνι όμως δεν ξεχνά. Ο Ρούνι όμως δεν ξεχνά. Το πρώτο μήνυμα το έστειλε με το γκολ που πέτυχε εναντίον της Στόουκ.

Ο ΓΡΙΦΟΣ ΤΟΥ ΚΛΟΠ. Το μεγάλο ερωτηματικό συνεχίζει να παραμένει η Λίβερπουλ. Πέρυσι, ήρθαν τα πάνω κάτω όταν έφυγε ο Μανέ για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Ο Κλοπ πίστευε πως έλυσε το πρόβλημα φέρνοντας στο Ανφιλντ  από τη Ρόμα τον Αιγύπτιο Μοχάμεντ Σάλαχ.

Ο Γερμανός δυσκολεύεται να αντιληφθεί πως το πρόβλημα είναι περισσότερο αμυντικό παρά επιθετικό.

Ισως κάτι να άρχισε να καταλαβαίνει μετά τα τρία γκολ που δέχτηκε στην πρεμιέρα από τη Γουότφορντ.

Η κατάσταση για τους Κόκκινους θα επιδεινωθεί όταν θα αποχωρήσει και επισήμως ο Κουτίνιο για την Μπαρτσελόνα αφού ουσιαστικά είναι ήδη εκτός ομάδας. Το μόνο θετικό προς το παρόν είναι η προώθηση του 18χρονου Αλεξάντερ-Αρνολντ για τον οποίον οι ειδικοί μιλούν με τα θερμότερα λόγια και θεωρείται ήδη ο μελλοντικός αρχηγός των Κόκκινων.