Υπό τη σκιά της λαιμητόμου οι Μουρίνιο, Γκουαρντιόλα, Κόντε, Βενγκέρ και Κλοπ έχουν ριχτεί στη νέα μάχη της Πρέμιερ Λιγκ. Για τους Αγγλους και τους ξένους ιδιοκτήτες των ομάδων τους δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η ήττα αλλά ο τρόπος που θα έρθει αυτή.

Τα πέντε από τα έξι μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της προπονητικής (ο έκτος είναι ο Ιταλός Κάρλο Αντσελότι) παίζουν το κεφάλι και τη φήμη τους κορόνα – γράμματα.

Το NBA του ποδοσφαίρου, το πρωτάθλημα με τη μεγαλύτερη φήμη και ανταγωνιστικότητα, θα είναι φέτος ακόμα πιο δύσκολο.

Ο πρωταθλητής με την Τσέλσι Αντόνιο Κόντε έκανε μία πρώτη νύξη για το τι πρέπει να περιμένουμε λέγοντας πως η φετινή Πρέμιερ Λιγκ θα είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία της καριέρας του.

Οι Πέντε Αδελφές –οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ, η Αρσεναλ, η Τσέλσι και η Λίβερπουλ –έχουν τον πρώτο λόγο στη διεκδίκηση του τίτλου. Δεν πρέπει ωστόσο να υποτιμάμε την Τότεναμ, που έχει τη μεγαλύτερη ομοιογένεια και τους περισσότερες άγγλους ταλαντούχους παίκτες.

Ο μεγαλύτερος φόβος του Κόντε είναι η επανάληψη του φαινομένου των δύο προηγούμενων ετών. Της κατάρρευσης των κατόχων του τίτλου, της Τσέλσι υπό τις οδηγίες του Μουρίνιο και της Λέστερ του Κλάουντιο Ρανιέρι. Αμφότεροι οι προπονητές απολύθηκαν πριν το τέλος της σεζόν. Και όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, ό,τι φοβάσαι παθαίνεις.

ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ Ο ΚΟΝΤΕ. Στην πρεμιέρα της Πρέμιερ Λιγκ η Τσέλσι ηττήθηκε στο Στάμφορντ Μπριτζ από την Μπέρνλι με 3-2 και ο Κόντε είδε να τον κυνηγούν τα φαντάσματα των Μουρίνιο, Ρανιέρι.

Οι σπινθήρες που προκαλούν οι τριβές του Κόντε με την ηγεσία του συλλόγου για το θέμα των μεταγραφών είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν τη φωτιά που θα κάψει τους Μπλε. Δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για τα καβούρια που έχουν εγκατασταθεί στις τσέπες του Ρόμαν Αμπραμόβιτς. Δεν δίστασε να αφήσει αιχμές κατά της διοίκησης για την πολιτική της στις μεταγραφές μετά την ήττα στο Τσάριτι Σιλντ από την Αρσεναλ. Τα δύο τρία κιλά που λέει πως χάνει ο Ιταλός ύστερα από κάθε ματς δεν θα είναι τίποτα σε σχέση με αυτά που θα χάνει στο εξής όταν θα βλέπει την ομάδα του να αγωνίζεται χωρίς τους Μάτιτς, που μετακόμισε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τον τραυματία Αζάρ και με έναν Μοράτα που μάλλον θα προστεθεί το όνομά του στη μακρά λίστα των ακριβοπληρωμένων επιθετικών αλλά με ελάχιστη προσφορά στους Λονδρέζους.

Ο ισπανός φορ ίσως αποτελέσει την αχίλλειο πτέρνα της φετινής Τσέλσι. Η απόκτησή του έγινε εν μέσω πανικού, όταν οι Μπλε δεν κατάφεραν να φέρουν στο Στάμφορντ Μπριτζ τον Βέλγο Ρομελού Λουκάκου, που επέδειξε μαζοχιστικά ένστικτα και προτίμησε να συνεργαστεί ξανά με τον Μουρίνιο, τον άνθρωπο που τον έδιωξε κακήν κακώς από την Τσέλσι πριν από πέντε χρόνια. Ο Κόντε είναι ο μοναδικός προπονητής των Πέντε Αδελφών που εκπέμπει SOS.

ΠΕΙΣΜΑΤΑΡΗΣ. Ακόμα κι ο Αρσέν Βενγκέρ, που ψυχανεμίζεται πως η φετινή θα είναι η τελευταία του σεζόν στην Αρσεναλ αν οι Κανονιέρηδες επαναλάβουν την περσινή πορεία, δείχνει ήρεμος και με αυτοπεποίθηση.

Το σημαντικότερο στοιχείο που τονίζει αυτή τη διάθεση είναι η αντιμετώπιση του θέματος του Αλέξις Σάντσες. Ο Χιλιανός θέλει να φύγει. Τα ξέρουν και τα καθίσματα του Εμιρεϊτς. Το γεγονός ότι λήγει το συμβόλαιό του το επόμενο καλοκαίρι και επομένως μπορεί να φύγει τότε χωρίς να εισπράξει ούτε στερλίνα η Αρσεναλ τον γέμιζε σιγουριά πως φέτος θα έπαιζε στην Μπάγερν ή την Παρί Σεν Ζερμέν.

«Jamais» απάντησε ο ξεροκέφαλος οικονομολόγος, που προτιμά να χάσει η Αρσεναλ 40 εκατ. ευρώ παρά τον παίκτη.

Ισως πάντως, γι’ αυτή την περίσταση έχει φέρει στο Λονδίνο δύο τανκς, τον Γάλλο Λακαζέτ και τον Βόσνιο «Χουλκ», Σιντ Κολάσινατς, που μοιάζει περισσότερο με παλαιστή παρά με ποδοσφαιριστή. Στα θετικά της φετινής Αρσεναλ, η απουσία της από το Τσάμπιονς Λιγκ. Ακούγεται παράδοξο κυρίως από άποψη πρεστίζ και χρημάτων αλλά για έναν μαραθώνιο όπως η Πρέμιερ Λιγκ όσο λιγότερα δύσκολα παιχνίδια δίνει μία ομάδα τόσο το καλύτερο γι’ αυτήν. Η περσινή πορεία της Τσέλσι επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Ο τζογαδόρος Βενγκέρ

Ο Βενγκέρ μοιάζει με τον απελπισμένο στο καζίνο που ποντάρει στο κόκκινο ό,τι του έχει απομείνει για να ρεφάρει τη χασούρα. Η επιμονή του να κρατάει τον φευγάτο Αλέξις Σάντσες στο Εμιρεϊτς προτιμώντας να τον χάσει του χρόνου ως ελεύθερο είναι η τελευταία του κίνηση πριν από την τελική σύγκρουση με τους οπαδούς που περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να ξαναβγάλουν τα πανό με τα συνθήματα «Wenger Out» και «Thanks for the memories».