Στο στόχαστρο των ποδοσφαιρικών Αρχών και των φιλάθλων βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο το VAR, το περίφημο σύστημα του βίντεο ριπλέι, και το ABBA, ο νέος τρόπος στη σειρά της διαδικασίας των πέναλτι.

Στον αγώνα Φέγενορντ – Φίτεσε για το ολλανδικό Σούπερ Καπ ο διαιτητής Ντάνι Μακέλι τα έκανε θάλασσα καθώς καθυστέρησε να συνεργαστεί με το VAR για τον καταλογισμό πέναλτι υπέρ της Βίτεσε, με αποτέλεσμα στην αντεπίθεση η ομάδα του Ρότερνταμ να πετύχει γκολ. Αφού χρειάστηκε να διακοπεί για αρκετή ώρα το παιχνίδι, ο Μακέλι έδειξε την άσπρη βούλα ακυρώνοντας το γκολ της Φέγενορντ. Η ομάδα του Αρνεμ ισοφάρισε σε 1-1, αλλά ηττήθηκε στα πέναλτι με 4-2.

Στο γερμανικό Σούπερ Καπ, η τεχνολογία του VAR δεν κατάφερε να καταγράψει αν ο μέσος της Μπάγερν Τζόσουα Κίμιχ ήταν σε θέση οφσάιντ όταν έδωσε την ασίστ στον Λεβαντόφσκι που έκανε το 1-1.

Με κοινή ανακοίνωσή τους η ομοσπονδία και η λίγκα της Γερμανίας επεσήμαναν τη δυσλειτουργία του συστήματος. Το τρόπαιο πάντως κατέληξε για έκτη φορά στα χέρια των Βαυαρών που επικράτησαν με 5-4 στα πέναλτι (2-2 το σκορ του αγώνα).

Αρκετά παράπονα εκφράστηκαν και για το σύστημα ABBA στο Κομιούνιτι Σιλντ.

Το ματς ανάμεσα στην κυπελλούχο Αρσεναλ και την πρωταθλήτρια Τσέλσι έληξε ισόπαλο 1-1. Στη διαδικασία των πέναλτι πρώτη ξεκίνησε η Τσέλσι και ακολούθησε με δύο εκτελέσεις η Αρσεναλ. Για να εκτελέσει επίσης δύο συνεχόμενα πέναλτι η Τσέλσι.

Οι Κανονιέρηδες αποδείχτηκαν πιο εύστοχοι και επικράτησαν με 4-1 των Μπλε.

Πολλοί φίλαθλοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους μέσω των σόσιαλ μίντια για το ABBA, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως δεν έχει λογική, είναι απαράδεκτο, ενώ αναρωτιόντουσαν σε ποιον ανήκε αυτή η ηλίθια ιδέα.