Η επιστροφή της ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ (έστω και σε προκριματική φάση) έπειτα από μία δεκαετία και –κυρίως –η έκδοση της πολυπόθητης οικοδομικής άδειας για το νέο γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια έστειλαν χθες στο ΟΑΚΑ με χαμόγελο, αισιοδοξία και μπόλικη θετική ενέργεια περισσότερους από 30.000 φίλους της Ενωσης. Ωστόσο, για πολλοστή φορά αποδείχθηκε ότι στο ποδόσφαιρο δεν αρκούν μόνο αυτά για να έλθει μια πρόκριση.

Οι Κιτρινόμαυροι είχαν όλη την καλή διάθεση να νικήσουν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά απέτυχαν παταγωδώς όταν χρειάστηκε να παίξουν ποδόσφαιρο. Προδόθηκαν κυρίως από την κάκιστη αμυντική λειτουργία τους στις στατικές φάσεις, ενώ υπήρξαν κατώτεροι των περιστάσεων και στον μεσοεπιθετικό τομέα. Για ενενήντα λεπτά δεν μπόρεσαν να απειλήσουν ουσιαστικά μια ομάδα της οποίας η άμυνα μέχρι πρότινος δεν ενέπνεε την παραμικρή εμπιστοσύνη. Η ήττα με 2-0 από την πιο αποφασισμένη και πιο προετοιμασμένη ΤΣΣΚΑ ήρθε ως φυσικό επακόλουθο της μετριότατης εικόνας που έβγαλε ο Δικέφαλος στο γήπεδο. Είναι πασιφανές πλέον ότι η ΑΕΚ ψάχνει να βρει τη χαμένη ευρωπαϊκή ταυτότητά της έπειτα από την οικονομική, διοικητική και αγωνιστική ταλαιπωρία που υπέστη τα προηγούμενα χρόνια.

Βεβαίως καθοριστικό για την εξέλιξη της αναμέτρησης ήταν το πρώτο γκολ που πέτυχαν οι Ρώσοι στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου. Επειτα από εκτέλεση κόρνερ, ο Τσιγκρίνσκι έχασε την πρώτη κεφαλιά από τον Βάσιν και ο επερχόμενος Τζαγκόεφ, όντας αμαρκάριστος, με νέα κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Ενωσης, που όμως δεν πήρε το μάθημά της. Στο 56′ και πάλι από εκτέλεση κόρνερ του Βιτίνιο, ο Βέρνμπλουμ νίκησε στον αέρα δύο Κιτρινόμαυρους, έγραψε το 2-0 και έβαλε ταφόπλακα στα όνειρα για πρόκριση στα πλέι οφ της διοργάνωσης. Ο κόουτς της ΑΕΚ Μανόλο Χιμένεθ απέδωσε την ευθύνη για την ήττα στα στημένα, λέγοντας ότι «οι Ρώσοι ήταν ανώτεροι στον αέρα», ωστόσο δεν μπόρεσε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η ομάδα του απέτυχε να πατήσει την αντίπαλη περιοχή.

Η ρεβάνς θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Μόσχα, όπου η ΑΕΚ ελπίζει πλέον σε ένα ποδοσφαιρικό θαύμα προκειμένου να υπερκαλύψει το εις βάρος της 2-0.

AEK: Ανέστης, Γκάλο, Μπακάκης, Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Σιμόες (59′ Κλωναρίδης), Γιόχανσον, Αϊντάρεβιτς, Χριστοδουλόπουλος (70′ Ροντρίγκες), Μάνταλος, Λιβάγια (59′ Αλμέιδα).

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Ακινφέεφ, Β. Μπερεζούτσκι, Βάσιν, Α. Μπερεζούτσκι, Μάριο Φερνάντες, Σένικοφ, Βέρνμπλουμ, Τζαγκόεφ (75′ Νάτχο), Γκολοβίν (83′ Μιλάνοφ), Βιτίνιο, Τσάλοφ (87′ Μακάροφ).