Η Μονακό δεν είναι η Λεκάνη του Ουίτγουοτερσραντ (το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στον κόσμο), ωστόσο μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα σημαντικότερα κοιτάσματα του πολύτιμου μετάλλου στο σημερινό ποδόσφαιρο.

Η πολιτική που ακολουθεί υπό τις οδηγίες τού άλλοτε προπονητή του Ολυμπιακού Λεονάρντο Ζαρντίμ, που έχει ως κύριο στόχο την επένδυση στους νέους παίκτες, αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από αποτελεσματική: χρυσή.

Με την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Μπέντζαμιν Μεντί στη Μάντσεστερ Σίτι, έναντι 57,5 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορεί να φτάσουν τα 87 εκατ. με τα μπόνους, τα έσοδα των Μονεγάσκων από τις μέχρι τώρα πωλήσεις παικτών εκτοξεύονται στα 173,5 εκατ. ευρώ!

Της μεταγραφής του Μεντί έχουν προηγηθεί αυτές του Μπερνάντο Σίλβα για 50 εκατ. ευρώ –επίσης στη Σίτι -, του Τιεμουέ Μπακαγιόκο στην Τσέλσι για 45 εκατ. ευρώ, του Ζερμέν στη Μαρσέιγ για 8 εκατ. ευρώ και επίσης των Ντιαλό (5), του Ντιράρ (4,5) και του Ζαν (3,5).

Πρόκειται για μέλη της ομάδας που πέρυσι κατέκτησε τον τίτλο στη Γαλλία, ενώ έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ αποφέροντας στα ταμεία του συλλόγου πάνω από 50 εκατ. ευρώ.Το εντυπωσιακό με τη Μονακό είναι πως κατάφερε να περάσει τον ποδοσφαιρικό Ρουβίκωνα σε απίστευτα γρήγορο χρόνο και από ομάδα που αγόραζε ακριβά τη σεζόν 2013/2014 μετατράπηκε σε σύλλογο που πουλά πολύ ακριβά.

Η τομή που μετατρέπει έναν σύλλογο σε κοίτασμα χρυσού είναι η ανάδειξη ή η αγορά νέων, ταλαντούχων και φθηνών παικτών σε συνδυασμό με αγωνιστικές επιτυχίες. Φυσικά η Μονακό δεν έχει κανέναν λόγο να αλλάξει πολιτική.

Παρά τη μαζική φυγή βασικών παικτών της περσινής ομάδας-θαύματος, στον Βράχο αισιοδοξούν πως οι παίκτες που θα έρθουν, όπως ο Κονγκολό από τη Φέγενορντ, ο Μεϊτέ από τη Ζούλτε Βάρεγκεμ, ο Εμπουλά από την ακαδημία της Μπάρτσα και φυσικά ο Γιούρι Τίλεμανς για τον οποίο η Μονακό έδωσε στην Αντερλεχτ 25 εκατ. ευρώ, όχι μόνο θα καλύψουν το κενό, αλλά θα αποδειχτούν νέες φλέβες χρυσού.

Το συνολικό ποσό που δαπάνησαν οι Μονεγάσκοι μέχρι στιγμής για νέους παίκτες είναι 49 εκατ. ευρώ και το καθαρό κέρδος από τις αγοραπωλησίες παικτών φτάνει τα 124,5 εκατ. ευρώ.