Την επανάσταση στην υποψηφιότητα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων θέλει να φέρει η Γερμανία που ετοιμάζει μια πρωτοποριακή πρόταση.

Είναι έτοιμη να διεκδικήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032, όχι όμως με μια πόλη, αλλά με 13, οι οποίες ανήκουν στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας!

Η διπλωματική πάσα του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ να ζητήσει (και να πετύχει πριν από λίγες μέρες) για πρώτη φορά στην Ιστορία, την ανάθεση δύο διοργανώσεων Ολυμπιακών Αγώνων ταυτόχρονα (2024 και 2028) στη σύνοδο της 13ης Σεπτεμβρίου στη Λίμα του Περού, δεν ήταν μόνο ένα τρικ για να ικανοποιήσει τις δύο υποψήφιες πόλεις (Παρίσι και Λος Αντζελες) που είχαν απομείνει να διεκδικούν τους αγώνες του 2024.

Βλέποντας μπροστά, ο ισχυρός άντρας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, γνωρίζει καλά ότι πλέον δεν υπάρχει πληθώρα υποψηφιοτήτων όπως παλιά και σκέφτηκε να… ξεμπερδεύει για τα επόμενα 11 χρόνια αφήνοντας μάλιστα και τις δύο πόλεις ικανοποιημένες που θα μοιραστούν τις διοργανώσεις.

Πλέον, το να διεκδικεί μια πόλη την κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη είναι πολύ ακριβό σπορ και όλο και περισσότερες πόλεις αν και θέτουν στην αρχή υποψηφιότητα, στη συνέχεια αναγκάζονται να την αποσύρουν μέσω δημοψηφισμάτων υπό την πίεση των πολιτών.

Η Γερμανία το έζησε και σε αυτή την υποψηφιότητα (του 2024) όπου το Αμβούργο εγκατέλειψε στην πορεία το όνειρο, όπως και η Ρώμη αλλά και η Βουδαπέστη, ενώ πριν από λίγο καιρό ήταν το Μόναχο που απέσυρε την υποψηφιότητά του για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2022, καθώς ήταν συντριπτικό υπέρ του Οχι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σε όλη τη Βαυαρία.

Το Πεκίνο μένοντας με μοναδική αντίπαλο την πόλη Αλμάτι του Καζαχστάν (στην πορεία αποχώρησαν εκτός του Μονάχου και οι Στοκχόλμη, Οσλο, Κρακοβία, Σεντ Μόριτς και Λβιβ) πήρε τους Αγώνες και θα είναι η πρώτη πόλη στην Ιστορία που θα έχει φιλοξενήσει θερινούς (2008) και Χειμερινούς Αγώνες.

Η Γερμανία λοιπόν, ετοιμάζει την αντεπίθεσή της με ένα εντελώς πρωτοποριακό πλάνο –το οποίο ενδεχομένως να εξελιχθεί στην επόμενη μέρα του ολυμπιακού κινήματος –όσον αφορά την κατάθεσης υποψηφιότητας: θα πρόκειται πλέον όχι μια πόλη, αλλά ουσιαστικά μια ολόκληρη χώρα.

Η συγκεκριμένη απόφαση για το μέρος που θα φιλοξενήσει τους Αγώνες του 2032 θα ληφθεί το 2025 που αναμένεται να είναι και η τελευταία χρονιά του Γερμανού Τόμας Μπαχ στο τιμόνι της ΔΟΕ. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο που έχουν υπολογίσει οι άνθρωποι της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, οι οποίοι θα προτείνουν τη διοργάνωση των αγώνων σε 13 πόλεις του κρατιδίου: Ντίσελντορφ, Ντόρτμουντ, Κολωνία, Βόννη, Ααχεν, Ντούισμπουργκ, Εσεν, Γκέλζενκιρχεν, Κρέφελντ, Λεβερκούζεν, Μένχενγκλαντμπαχ, Ομπερχαουζεν και Ρέκλινχαουζεν. Ηδη μάλιστα έχουν αποφασίσει πού θα φιλοξενηθούν τα 28 αθλήματα.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που το επεξεργάζονται εδώ και 8 μήνες, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Αρμιν Λάστσετ, με όπλο τους τη μείωση του κόστους και το γεγονός ότι έχουν ήδη έτοιμο το 80% των εγκαταστάσεων, μεταξύ των οποίων 16 στάδια χωρητικότητας πάνω από 30.000.