Είναι κοινό μυστικό μεταξύ των ποδοσφαιριστών πως στα αποδυτήρια παίζεται ένα παιχνίδι που μοιάζει πολύ με τη διελκυστίνδα. Από την μια πλευρά του σχοινιού βρίσκεται πάντοτε ο προπονητής. Από την άλλη, ο ποδοσφαιριστής που είτε αμφισβητεί τις αποφάσεις του κόουτς είτε θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω όλων.

Πάνω σ’ αυτό το παιχνίδι των αποδυτηρίων έχουν στηθεί κάποιοι από τους πιο διάσημους καβγάδες στο ποδόσφαιρο. Ο πιο πρόσφατος που έδωσε την αφορμή για να τους θυμηθούμε ξανά ήταν αυτός του κορυφαίου ιταλού αμυντικού Λεονάρντο Μπονούτσι με τον άλλοτε πλέον προπονητή του στη Γιουβέντους Μαξ Αλέγκρι.

Τις άκρες του σχοινιού κράτησαν οι δύο άνδρες στις 17 Φεβρουαρίου, στο παιχνίδι με την Παλέρμο. Ο ποδοσφαιριστής αμφισβήτησε τις επιλογές τού Αλέγκρι και του πρότεινε αλλαγές στη διάρκεια του αγώνα. Ο κόουτς τον ειρωνεύτηκε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση και στη συνέχεια τον απέκλεισε από το ματς του Τσάμπιονς Λιγκ με την Πόρτο. Οπως λέει και το τραγούδι, «μια φορά μονάχα φτάνει να ραγίσει το γυαλί». Η απόφαση του Μπονούτσι πριν από λίγες ημέρες, όχι απλά να φύγει αλλά να πάει στη Μίλαν, πόνεσε πολύ τόσο τους Τιφόζι όσο και τον Αλέγκρι.

Στη διελκυστίνδα όποιος χάνει φεύγει. Στη διάρκεια της μεγάλης καριέρας του στους πάγκους, ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον δεν έχασε ποτέ, αν και είχε απέναντί του σπουδαίους αντιπάλους. Από τον Ολλανδό Φαν Νιστελρόι, ο οποίος τον αποκάλεσε «πουτάνας γιε» γιατί τον άφησε στον πάγκο σε έναν τελικό του Λιγκ Καπ, μέχρι τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος εμφανίστηκε με τσιρότο πάνω από το μάτι ύστερα από έναν αποκλεισμό της Γιουνάιτεντ στο Κύπελλο, με αντίπαλο την Αρσεναλ. Από τα νεύρα του ο Φέργκιουσον είχε κλωτσήσει ένα παπούτσι, που προσγειώθηκε στο πρόσωπο του Μπέκαμ, ο οποίος τον εκνεύριζε για την ποπ εικόνα που είχε αποκτήσει.

Οταν μιλάμε για καβγάδες, θα ήταν ιεροσυλία να μην αναφέρουμε τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Η επιτομή της ντίβας εξαφάνιζε τους προπονητές όπως τη λευκή σκόνη με τη μύτη του.

Φημισμένη είναι η σύγκρουσή του με τον πιο επιτυχημένο προπονητή της Γερμανίας, τον Ούντο Λάτεκ, το 1982 στην Μπαρτσελόνα. Ο Μαραντόνα διαμαρτυρόταν συνεχώς, τη μια για τις θεραπευτικές μπάλες που χρησιμοποιούσε ο Λάτεκ στις προπονήσεις, την άλλη γιατί τον υποχρέωνε πριν τα ματς να βγαίνει για περίπατο.

Το μοιραίο λάθος του Λάτεκ ήταν όταν έδωσε εντολή στον οδηγό του λεωφορείου της Μπάρτσα να φύγει όταν για πολλοστή φορά ο Μαραντόνα είχε καθυστερήσει να αφιχθεί. Οι υπόλοιποι παίκτες χειροκρότησαν τον θαρραλέο προπονητή τους, ο οποίος ωστόσο δεν γλίτωσε την απόλυση.