Ο Ρότζερ Φέντερερ ξέρει να απολαμβάνει τις χαρές της ζωής. Πολλοί μπορεί να φαντάζονται πως η καθημερινότητά του έχει μία μόνο λέξη, το τένις, αλλά αυτό δεν είναι η αλήθεια. Ο 36χρονος Ελβετός λατρεύει την οικογενειακή ζωή και χαίρεται τις στιγμές που περνά μαζί με τα παιδιά του.

Μετά τη νίκη του στο Οπεν της Αυστραλίας τον περασμένο Ιανουάριο, φρόντισε να περάσει μερικές ημέρες ξεκούρασης με την οικογένειά του σε χειμερινό θέρετρο.

Αλλωστε, δεν είναι μόνος στην επαγγελματική του ζωή. Εχει τους δικούς του συνεργάτες που φροντίζουν κάθε λεπτομέρεια. Από τον προπονητή, τον γυμναστή, όλους αυτούς που βλέπουμε να κάθονται στο box κατά τη διάρκεια των Γκραν Σλαμ.

Το κύριο ρόλο όμως έχει η σύζυγός του. Η Μίρκα Βάβρινετς, πρώην τενίστρια και αυτή, κάθεται πάντα ανάμεσα στα μέλη της ομάδας του. Γνωρίστηκαν το 2000 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ και παντρεύτηκαν εννέα χρόνια αργότερα. Η Μίρκα έχει αναλάβει τα πάντα. Τις δημόσιες σχέσεις, το κλείσιμο των ραντεβού, φροντίζει για το πρόγραμμά του και φυσικά είναι πάντα μαζί του στα ταξίδια. Ο 36χρονος Ελβετός έχει παραδεχτεί πως χωρίς τη Μίρκα δεν θα είχε πετύχει τόσο πολλά στην καριέρα του. «Μιλάμε συνεχώς οι δυο μας. Συζητάμε τα πάντα. Για την οικογένεια, τα παιδιά, για το πρόγραμμά μου» λέει ο Φέντερερ. Κι η αλήθεια είναι πως η Μίρκα τον βοηθά να διαχειριστεί τη ζωή του με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού.

Στα τεχνικά τώρα: Ο άνθρωπος που βοήθησε απίστευτα τον Φέντερερ στο εντυπωσιακό comeback τη χρονιά που διανύουμε είναι ο Κροάτης Ιβάν Λιούμπισιτς, ο οποίος είναι μαζί του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Με τον Λιούμπισιτς ο Φέντερερ έχει μια εξαιρετική σχέση από την εποχή που ήταν αντίπαλοι στα κορτ. Εχουν αναμετρηθεί 16 φορές, ενώ συχνά έκαναν μαζί προπόνηση. Ο Λιούμπισιτς έπεισε τον 36χρονο Ελβετό πως μπορεί να επιστρέψει στην κορυφή, φροντίζοντας να βελτιώσει κάποια στοιχεία στο παιχνίδι του. Ετσι ο Φέντερερ έχει καταφέρει να γίνει και πάλι αποτελεσματικός σε κρίσιμα σημεία. Μπορεί πλέον να σώζει σε μεγάλο ποσοστό τα μπρέικ που αντιμετωπίζει, αλλά και να σπάει ο ίδιος το σερβίς του αντιπάλου του. «Πάντα μου θύμιζε πως οι καλές στιγμές θα ξανάρθουν» υποστηρίζει ο Φέντερερ, ο οποίος έχει δίπλα του και τον μόνιμο συνεργάτη του Σέβεριν Λούτι, που πάνω απ’ όλα είναι ένας καλός φίλος. Ο 41χρονος προπονητής είναι μαζί με τον 36χρονο Ελβετό τα τελευταία δέκα χρόνια. Είναι ο βασικός προπονητής του και μαζί καταστρώνουν το πρόγραμμα κάθε χρονιάς. Η γνωριμία του κρατάει πολύ περισσότερο, από τα χρόνια που ο Λούτι ήταν προπονητής στην Εθνική Ελβετίας.

Ναδάλ, ο βασιλιάς της σκόνης

Στο βιβλίο των θρύλων του αθλήματος υπάρχει και το όνομα του Ράφα Ναδάλ. Αν ο Φέντερερ είναι ο βασιλιάς του Γουίμπλεντον, ο Ισπανός έχει αυτόν τον τίτλο στα χωμάτινα γήπεδα. Ο Ναδάλ κυριάρχησε φέτος για δέκατη φορά στο Ρολάν Γκαρός, αποδεικνύοντας ότι είναι ο κορυφαίος αθλητής στο χώμα. Μάλιστα έφτασε στον τίτλο χωρίς να χάσει σετ, κάτι που έχει πετύχει στην ίδια διοργάνωση ακόμα δύο φορές.