«Πιστεύω ότι αδειάσαμε. Είναι σαν το ματς της Ελλάδας με τις ΗΠΑ στο Μουντομπάσκετ της Σαϊτάμα! Νικήσαμε την Αμερική και μετά χάσαμε από την Ισπανία με μεγάλη διαφορά. Αυτό συνέβη και εδώ στην Πράγα. Ηταν σαν να νικήσαμε τρεις φορές την Αμερική, αλλά στα κρίσιμα ματς των μεταλλίων δεν αντέξαμε και μείναμε στην τέταρτη θέση». Μέσα σε λίγες λέξεις ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Γυναικών Κώστας Κεραμιδάς τα είπε όλα. Η ελληνική ομάδα έκανε την υπέρβαση κατακτώντας πρώτη φορά στην ιστορία της το εισιτήριο για την τετράδα, αλλά στον ημιτελικό με την Γαλλία (55-77) και στον μικρό τελικό με το Βέλγιο (45-78) δεν ανταποκρίθηκε απέναντι σε δύο εξαιρετικά ποιοτικές αντιπάλους.

Ακόμη και έτσι, αξίζει ένα τεράστιο μπράβο στα κορίτσια του κόουτς Κεραμιδά, τα οποία εξασφάλισαν το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2018 της Ισπανίας. «Ψηλά το κεφάλι! Δώσαμε μεγάλες μάχες. Ξεπεράσαμε τον εαυτό μας. Το γεγονός ότι δημιουργήσαμε μεγαλύτερες προσδοκίες, δεν πρέπει να επισκιάσει την επιτυχία μας. Ολο το Ευρωμπάσκετ μιλάει για εμάς. Είμαστε η τέταρτη καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη, παρά τις ελλείψεις στις θέσεις των ψηλών. Σίγουρα υπάρχει πίκρα, αλλά κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Είναι τεράστια επιτυχία η τέταρτη θέση στην Ευρώπη. Ημασταν μια πάρα πολύ καλή παρέα από τις 18 Μαΐου που μαζευτήκαμε. Κάναμε υπερβάσεις, αλλά δεν καταφέραμε να κάνουμε το θαύμα» υπερθεμάτισε η 39χρονη αρχηγός Εβίνα Μάλτση, η οποία εμφανίστηκε πρόθυμη να παίξει και το επόμενο καλοκαίρι.

Πέραν του συναισθηματικού αδειάσματος και της υψηλής ποιότητας των αντιπάλων της (Γαλλία και Βέλγιο είναι καλύτερες ομάδες), η Εθνική είχε να αντιμετωπίσει και την αρνητική παράδοση των χαμένων μικρών τελικών. Ούτε ένας ούτε δύο αλλά 15 χαμένες ευκαιρίες για μετάλλιο στην ιστορία των εθνικών ομάδων. «Συγχαρητήρια για την όλη πορεία σας και την τελική μεγάλη διάκρισή σας. Με αυτές τις επιδόσεις ο δρόμος για την κορυφή είναι πάντα ανοιχτός» ήταν το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και μακάρι ο αντίκτυπος αυτής της επιτυχίας να μην είναι παροδικός, όπως συνέβη στο παρελθόν, αλλά να ενισχύσει την εικόνα του γυναικείου μπάσκετ σε όλα τα επίπεδα.

n Πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε η Ισπανία που νίκησε τη Γαλλία στον τελικό με 71-55