«Με ρώτησε κάποιος: «Τι είσαι;». «Ελληνας» απάντησα. Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, ελληνικά μιλάω. Αχ… Στην αρχή ζοριστήκαμε πολύ και ζορίζονται πολλοί σαν εμάς. Ελληνες που δεν θεωρούνται Ελληνες»!

Ο μονόλογος του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ενός πραγματικού πρεσβευτή της Ελλάδας στον κόσμο και του αθλητικού πολιτισμού στην Ελλάδα, ακούγεται στο διαφημιστικό spot της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και είναι το πιο ηχηρό από τα πολλά μηνύματα που έστειλε ο σουπερστάρ του ΝΒΑ και η οικογένειά του, τόσο αυτό το Σαββατοκύριακο, με το 2ο AntetokounBros, όσο και με τη στάση ζωής τους. Μάλιστα, σε συνεργασία με το Ιδρυμα, θεσπίζεται συμβολικά η υποτροφία «One of a kind» για παιδιά που αν και έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, δεν έχουν αποκτήσει ακόμα την ελληνική ιθαγένεια ή την έχουν αποκτήσει εντός της τελευταίας πενταετίας.

Ο Greek Freak και ο αδελφός του Θανάσης Αντετοκούνμπο φιλοξενήθηκαν το Σάββατο στη Στέγη, όπου σε μια υπέροχη εκδήλωση μίλησαν για την αγάπη τους για την Ελλάδα, τα παιδικά χρόνια τους και κατά του ρατσισμού, ενώ χθες διοργάνωσαν ένα ασύλληπτο –για τα ελληνικά και όχι μόνο δεδομένα –μπασκετικό πάρτι στο ΟΑΚΑ, όπου συγκεντρώθηκαν η πλειονότητα της «χρυσής Εθνικής 2005-06», ο Κάιλ Χάινς, ο Γκεόργκι Σερμαντίνι και περισσότεροι από 14.000 θεατές, ως επί το πλείστον οικογένειες που προτίμησαν μια βουτιά σε πελάγη αθλητικού πολιτισμού από τις θάλασσες της Αττικής. Σε μια κοινωνία που (πρωτίστως) έχει μάθει να αγαπά τη νίκη της ομάδας της και να μισεί τον (όποιο) αντίπαλο, σε γήπεδα όπου ηχούν τύμπανα πολέμου και σκάνε βόμβες, τα αδέλφια Αντετοκούνμπο στέλνουν το μήνυμα υγείας και πολιτισμού, που θα έπρεπε να κυριαρχεί στα γήπεδά μας και στον ελληνικό αθλητισμό. «Νιώθουμε πως η ευθύνη μας είναι μεγάλη. Αντιλαμβανόμαστε ότι για πολλά παιδιά είμαστε πρότυπα. Θέλουμε να περάσουμε το σωστό μήνυμα. Θα είναι γεμάτο το γήπεδο από παιδιά και οικογένειες και θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα και μια εικόνα μακριά από αυτά που συνήθως βλέπουμε. Να είναι όπως πραγματικά πρέπει να είναι» δήλωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πριν από το κεντρικό event των AntetokounBros με τον αγώνα επίδειξης των φίλων των Αντετοκούνμπο με παίκτες που κατέκτησαν με την εθνική ομάδα το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ 2005 και το αργυρό στο Παγκόσμιο 2006.

ΔΑΚΡΥΑ. Η σεμνότητα και η ταπεινότητα που έδειξαν ότι τους χαρακτηρίζουν ακόμη και τώρα στην προχθεσινή βραδιά στη Στέγη αποτελούσαν σπουδαιότερο μήνυμα από την ατάκα του Greek Freak ότι «δεν πρέπει να είσαι μέτριος, αλλά να πιστεύεις στον εαυτό σου. Εγώ πιστεύω ότι είμαι ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών και πιστεύω ότι θα γίνω». Τα δάκρυά τους, όταν μέσα από το κοινό η μητέρα τους Βερόνικα τους έκανε έκπληξη τραγουδώντας το «Οταν θα πάω, κυρά μου, στο παζάρι» που τους τραγουδούσε όταν τους μεγάλωνε στα Σεπόλια, και η απάντηση του Θανάση Αντετοκούνμπο «με ρωτούν γιατί γελάω πολύ και τους λέω, επειδή μεγάλωσα στενοχωρημένος» συγκίνησαν όλους. Καταχειροκροτήθηκαν όμως όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με περισσή απλότητα είπε: «Είμαι Ελληνας! Δεν ξέρω κάτι άλλο εκτός από την Ελλάδα. Εχω γεννηθεί εδώ, είμαι 22 χρονών και δεν έχω πάει ποτέ στη Νιγηρία». Φυσικά, το hashtag #weareallbros (είμαστε όλοι αδέλφια) στο twitter έκανε θραύση και ανέβηκε πολύ ψηλά στα trends του κοινωνικού δικτύου.