Την οργισμένη αντίδραση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας Βιτάλι Μούτκο προκάλεσε το δημοσίευμα της «Mail on Sunday», σύμφωνα με το οποίο οι 23 παίκτες της εθνικής ομάδας της χώρας που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το 2014 ελέγχονται για πιθανή χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Το δημοσίευμα προκαλεί σκιές στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, μέσω του οποίου οι Ρώσοι προσπαθούν να πείσουν τη διεθνή κοινότητα πως είναι πανέτοιμοι για να διοργανώσουν με επιτυχία το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.

Ο Μούτκο, που είναι επίσης επικεφαλής των ποδοσφαιρικών Αρχών της Ρωσίας, χαρακτήρισε το δημοσίευμα «ανόητο» και επέμεινε πως δεν τίθεται θέμα ντόπινγκ στο ρωσικό ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με τη «Mail on Sunday», οι 23 διεθνείς Ρώσοι είναι μεταξύ των συνολικά 34 ποδοσφαιριστών της χώρας που ελέγχονται για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Στις λίστες του Διεθνούς Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA) υπάρχουν πάνω από 1.000 ονόματα αθλητών από 30 αθλήματα που θεωρούνται «άτομα με ενδιαφέρον» σχετικά με το κρατικό ντόπινγκ στη Ρωσία.

Πέντε από τους 23 ρώσους διεθνείς που έχουν στοχοποιηθεί, οι Ακινφέεφ, Γκλουσάκοφ, Κανουνίκοφ, Σαμέντοβ και Ζιρκόβ, συμμετείχαν και στην ομάδα που πήρε μέρος στο τρέχον Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Χρησιμοποιούμε παρελθοντικό χρόνο γιατί η Ρωσία από το Σάββατο τέθηκε νοκάουτ από τη διοργάνωση μετά την ήττα από το Μεξικό με 2-1.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των αγώνων, στα ημιτελικά προκρίθηκαν η Πορτογαλία (νίκησε 4-0 τη Νέα Ζηλανδία), η Γερμανία (3-1 το Καμερούν), η Χιλή (1-1 με την Αυστραλία) και το Μεξικό. Στη φάση των ημιτελικών η Πορτογαλία θα αντιμετωπίσει τη Χιλή την Τετάρτη και την επομένη η Γερμανία το Μεξικό.