Ο ανεπανάληπτος θρίαμβος (84-55) της Εθνικής Γυναικών επί της Τουρκίας έφερε για πρώτη φορά στην ιστορία τα διαστημικά κορίτσια του Κώστα Κεραμιδά στην ημιτελική φάση του Ευρωμπάσκετ της Πράγας. Οσο απίστευτο και αν φαίνεται, η Ελλάδα υπέταξε την πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2015 Σερβία, την πρωταθλήτρια το 2011 Ρωσία και εφόσον ισοπέδωσε και τρίτο φαβορί στη σειρά (ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2011 και χάλκινο το 2013), γιατί να μην ονειρεύεται ακόμη και το χρυσό μετάλλιο στην επονομαζόμενη Χρυσή Πόλη!

Η Εθνική θα συγκρουστεί αύριο με τη Γαλλία, από την οποία ηττήθηκε (70-63) στο φινάλε της πρώτης φάσης στην Πράγα, αλλά έχει ήδη προκριθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας (22-30 Σεπτεμβρίου 2018) για δεύτερη φορά στην ιστορία της. «Δεν έχω καταλάβει τι έχει γίνει, έχουμε γράψει ιστορία. Είναι ανεπανάληπτο. Εχουμε πάρει εισιτήριο για το Παγκόσμιο, το καταλαβαίνετε; Στα 40 μου! Συγχαρητήρια στο προπονητικό τιμ, σε όλα τα κορίτσια. Είμαστε ομάδα, δεν είναι ψέμα. Είμαστε όλες μαζί. Αυτό μας έφερε εδώ» έλεγε συγκινημένη η Εβίνα Μάλτση, η οποία στον κρισιμότερο αγώνα ώς τον επόμενο σημείωσε «double double» (25 π., 10 ρ.).

Σε μια ομάδα με τα γράμματα κεφαλαία, στην οποία η κάθε διεθνής έβαλε το λιθαράκι της για την ιστορική πρόκριση, αν έπρεπε να αναδειχθεί η MVP του προημιτελικού, αυτή θα ήταν η Λολίτα Λύμουρα, η οποία σε 21’10» συμμετοχής κόντεψε να πετύχει «Triple Double Figure» (7 π., 7 ρ., 10 ασ.) και μαζί με τις Σπυριδοπούλου, Χριστινάκη και Φασούλα ανέτρεψαν το 15-6 υπέρ της Τουρκίας στο πρώτο δεκάλεπτο δίνοντας άλλον αέρα στην Εθνική. «Είμαστε στα παιχνίδια των μεταλλίων; Μας είχαν μηδέν στον χάρτη. Κερδίσαμε με 30 πόντους την Τουρκία. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Είναι τρελό όνειρο, θαύμα, απωθημένο. Είναι μαγικό» ψέλλισε η Στέλλα Καλτσίδου (10 π., 6 ρ., 6 ασ.), που επίσης έκανε φοβερή δουλειά, ενώ ο Κώστας Κεραμιδάς αισθανόταν υπερήφανος για τη ζώνη «match-up» που έπνιξε την Τουρκία. «Ηταν ιστορικός προημιτελικός. Είναι τρομερή επιτυχία. Η match-up ζώνη άλλαξε όλο το ματς. Πρέπει να διαχειριστούμε τη χαρά μας» δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ ο ομοσπονδιακός προπονητής.

Η σύνθεση της Εθνικής Γυναικών: Σταμολάμπρου 6, Σταμάτη, Λύμουρα 7 π. (7 ρ., 10 ασ., 0 λ.), Σπυριδοπούλου 3 (5 ρ.), Μάλτση 25 (6/13 δ., 3/6 τρ., 4/4 β., 10 ρ.), Νικολοπούλου 4, Σωτηρίου 3, Κοσμά, Σπανού 11, Καλτσίδου 10 (6 ρ., 6 ασ.), Χριστινάκη 9, Φασούλα 6 (3 ρ.).