Είναι πλέον επίσημο. Ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού Ερνέστο Βαλβέρδε θα αντικαταστήσει τον Λουίς Ενρίκε στον πάγκο της Μπαρτσελόνα για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η απόφαση είχε ληφθεί εδώ και μέρες, αλλά έπρεπε να επικυρωθεί από το συμβούλιο της ομάδας που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι γι’ αυτόν τον σκοπό.

Η Μπαρτσελόνα κατέληξε στον 53χρονο προπονητή γιατί, πρώτον, διαθέτει ως κόουτς το προφίλ της ομάδας και, δεύτερον, του αρέσει να προωθεί νέους παίκτες.

«Ο Βαλβέρδε έχει την ικανότητα, την κρίση, τη γνώση και την εμπειρία. Προωθεί νεαρούς παίκτες και γνωρίζει πώς λειτουργεί η Μπαρτσελόνα» ήταν τα λόγια του προέδρου των Μπλαουγκράνα Ζόζεπ Μαρία Μπαρτομέου για τον νέο προπονητή. Βαλβέρδε και Μπαρτσελόνα είχαν έρθει και στο παρελθόν πολύ κοντά στο να συνεργαστούν, όπως παραδέχθηκε ο Μπαρτομέου, αλλά οι συνθήκες δεν το επέτρεψαν.

Οπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Μπάρτσα, ο γνωστός και ως Μυρμήγκι ισπανός προπονητής εργάζεται ήδη για την επόμενη σεζόν και ανυπομονεί να συναντήσει τον Ψύλλο, Λιονέλ Μέσι. Μια ιστορία που μοιάζει με τους μύθους του Αισώπου.

«Ο Ερνέστο είναι πολύ χαρούμενος και ενθουσιασμένος. Το συμβόλαιό του είναι για δύο χρόνια με την προοπτική ενός ακόμα».

Ο Μπαρτομέου αρνήθηκε πάντως να μιλήσει για πιθανούς μεταγραφικούς στόχους. Το μόνο βέβαιο είναι πάντως η ανανέωση για τα επόμενα πέντε χρόνια του συμβολαίου του τερματοφύλακα Τερ Στέγκεν, στο οποίο μπήκε και η εξωπραγματική για τερματοφύλακα ρήτρα των 180 εκατ. ευρώ.

Ο Βαλβέρδε είχε φορέσει τη φανέλα της Μπάρτσα τη διετία 1988-1990 αγωνιζόμενος υπό την καθοδήγηση του Γιόχαν Κρόιφ. Σε αυτό το μικρό διάστημα πρόλαβε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του Κυπέλλου Ισπανίας και του πάλαι ποτέ Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης. Εκτός του Ολυμπιακού, του οποίου έχει ηγηθεί από τον πάγκο σε δύο διαφορετικές περιόδους κατακτώντας τρεις τίτλους πρωταθλήματος και δύο Κύπελλα, έχει κοουτσάρει επίσης σε δύο διαφορετικές περιόδους την Μπιλμπάο, την Εσπανιόλ, την οποία οδήγησε μάλιστα στον τελικό του Κυπέλλου UEFA, τη Βιγιαρεάλ και τη Βαλένθια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βαλβέρδε είναι ο δεύτερος πρώην προπονητής του Ολυμπιακού που θα εργαστεί στην Μπαρτσελόνα. Ο πρώτος είναι ο πρώην κόουτς της ομάδας μπάσκετ των Ερυθρολεύκων, Γιώργος Μπαρτζώκας, ο οποίος όπως όλα προμηνύουν θα λήξει πρόωρα και άδοξα τη συνεργασία του με τους Μπλαουγκράνα.