Αν η σύγκριση βάσει των αγωνιστικών δεδομένων δεν πείθει για το πού ακριβώς βρίσκεται το μπάσκετ έναντι του ποδοσφαίρου, οι αριθμοί έρχονται να πείσουν και τους πιο δύσπιστους.

Ο τζίρος της αναβαθμισμένης Ευρωλίγκας φτάνει τα 30-35 εκατ. ευρώ όταν τα καθαρά έσοδα της UEFA από τις χορηγίες για τα ευρωπαϊκά Κύπελλα τη φετινή σεζόν ήταν 2,35 δισ.

Για κάθε νίκη στην Ευρωλίγκα οι ομάδες παίρνουν από 40.000 ευρώ και στα πλέι οφ 70.000. Ο πρωταθλητής Ευρώπης λαμβάνει 1.000.000 και ο φιναλίστ 500.000. Με τις επιδόσεις τους οι Ερυθρόλευκοι έβαλαν φέτος στα ταμεία τους από τα μπόνους 1,37 εκατ. όταν μόνο μία νίκη στο Τσάμπιονς Λιγκ πληρώνει 1,5 εκατ. Στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση της Ευρώπης κάθε σύλλογος έχει μίνιμουμ έσοδα 12,7 εκατ. χωρίς να συνυπολογίζονται μπόνους αποτελεσμάτων, έσοδα από το μάρκετ πουλ (ανάλογα την αγορά που εκπροσωπεί) και εισιτήρια.

Η φιναλίστ Γιουβέντους, για παράδειγμα, έβαλε φέτος στα ταμεία της 105 εκατ. ενώ αν κατακτήσει το τρόπαιο θα κερδίσει επιπλέον 15,5 εκατ. Ο ηττημένος θα πάρει 11 εκατ., ποσό που αντιστοιχεί στο μπάτζετ της Μακάμπι!

Κι αν από τα τηλεοπτικά ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός μοιράζονται στην Ευρωλίγκα 3.400.000 ευρώ, στην Πρέμιερ Λιγκ η ομάδα που τερμάτισε τελευταία και υποβιβάστηκε, η Σάντερλαντ, εισέπραξε 116 εκατ.!

Οσον αφορά τις τηλεθεάσεις διεθνώς, εδώ το ποδόσφαιρο δείχνει τη δύναμή του.

Το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία το παρακολούθησαν έστω και για ένα λεπτό 3,9 δισ. τηλεθεατές, τον τελικό Γερμανίας – Αργεντινής 750 εκατ. σε κάθε γωνιά της Γης και τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ 180 εκατ.

Δεύτερο δημοφιλέστερο τηλεοπτικό προϊόν που το ακολουθούν περίπου 1 δισ. τηλεθεατές είναι το μπάσκετ στο οποίο περιλαμβάνεται και ο μαγικός κόσμος του NBA. Ακολουθούν κρίκετ, τένις και στίβος.