Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις που έδωσε ο φιλόσοφος του ποδοσφαίρου, ο Βραζιλιάνος Σόκρατες, του τέθηκε η προβοκατόρικη ερώτηση: «Ποιο είναι το δημοφιλέστερο άθλημα στη Βραζιλία;».

Ο «Γιατρός» γέλασε και στη συνέχεια είπε «το βόλεϊ». Μαζί του συμφώνησε και ο προβοκάτορας.

Πράγματι, το βόλεϊ είναι το δημοφιλέστερο άθλημα της χώρας του καφέ, γιατί το ποδόσφαιρο δεν συγκαταλέγεται στα σπορ. Για τους Βραζιλιάνους είναι θρησκεία.

Αν τύχει και ξεφυλλίσετε μια αυστραλιανή εφημερίδα, στις αθλητικές της σελίδες κυριαρχούν τα θέματα για το αυστραλιανό φούτμπολ. Στην πρώτη σελίδα της γαλλικής «Εκίπ» βλέπουμε συχνά τεράστιες φωτογραφίες από Ποδηλατικούς Γύρους.

Στην Ινδία και το Πακιστάν επικρατεί το κρίκετ. Το άθλημα διατηρεί δεσπόζουσα θέση και στον βρετανικό Τύπο, παρά το γεγονός ότι η Γηραιά Αλβιώνα είναι η μητέρα του ποδοσφαίρου.

Στη Νέα Ζηλανδία λατρεύονται το ράγκμπι και οι All Blacks (εθνική ομάδα), ενώ στην Ιαπωνία η οργάνωση του πρωταθλήματος μπέιζμπολ ανταγωνίζεται το MLB.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΟΥΣΕΣ ΚΕΡΚΙΔΕΣ. Στα ημέτερα εδάφη, το άθλημα που έχει απήχηση, ίσως λόγω ιδιοσυγκρασίας, επιτυχιών ή μεθόδευσης από παράγοντες που είχαν κάποτε κυβερνητικά ερείσματα και κατάφεραν να «σπείρουν» την ελληνική ύπαιθρο με κλειστά γυμναστήρια, είναι το μπάσκετ.

Οι υπηρέτες του αθλήματος στην Ελλάδα και τα υποπόδιά τους, προκειμένου να πείσουν για την ανωτερότητα και τη δημοφιλία του έναντι του ποδοσφαίρου, προσπάθησαν να προωθήσουν την ιδέα της διαφορετικότητας στην κουλτούρα των αθλητών αλλά και των φιλάθλων που το παρακολουθούν.

Υποστήριζαν για παράδειγμα πως οι έλληνες μπασκετμπολίστες ξέρουν να μιλούν καλύτερα από τους ποδοσφαιριστές, είναι πιο μορφωμένοι, έχουν άποψη και ξέρουν να τη διατυπώνουν. Για τους φιλάθλους, κάτι προσπάθησε να γίνει επί εποχής Γκάλη, όταν ακόμα και γραίες πήγαιναν στα γήπεδα για να τον παρακολουθήσουν, αλλά γρήγορα έγινε αντιληπτό πως οι ποδοσφαιρικές και οι μπασκετικές κερκίδες αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία.

Αναμφισβήτητα κάθε άθλημα έχει έναν βαθμό ανταγωνιστικότητας που εξαρτάται και από την απήχησή του στον κόσμο.

Στην κορυφή και των δύο αυτών πυλώνων βρίσκεται το ποδόσφαιρο, αφήνοντας μίλια μακριά όχι μόνο το μπάσκετ, αλλά όλα τα υπόλοιπα αθλήματα. Απλά, κάθε χώρα που είναι δυνατή σε ένα άθλημα, όπως εμείς στο μπάσκετ, το αναδεικνύει αναλόγως.

Παραθέτω ένα παράδειγμα για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει ανταγωνιστικότητα.

Ο κορυφαίος προπονητής του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, έχει κατακτήσει εννέα Ευρωλίγκες!

Οσες η Ρεάλ Μαδρίτης ή ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός μαζί.

ΟΙ ΖΟΤΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ. Ο καλός συνάδελφος Νίκος Τζιανίδης μου πρότεινε να κάνω ένα συγκριτικό τεστ με τους αντίστοιχους Ομπράντοβιτς του ποδοσφαίρου. Μα είναι δυνατόν; Μπορούμε να προσθέσουμε πορτοκάλια με μήλα; Ποιος είναι ο κορυφαίος προπονητής σήμερα στο ποδόσφαιρο; Ο Μουρίνιο; Αυτός έχει πάρει μόλις δύο Τσάμπιονς Λιγκ, με Πόρτο και Ιντερ.

Ο Γκουαρντιόλα; Επίσης έχει κατακτήσει δύο Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπαρτσελόνα, ενώ στην ίδια διοργάνωση μάζευε φάπες ως προπονητής της Μπάγερν και τώρα της Μάντσεστερ Σίτι.

Ο Αλεξ Φέργκιουσον; Επίσης δύο Τσάμπιονς Λιγκ, όσα ο Ερνστ Χάπελ, ο Μπέλα Γκούντμαν και ο Ελένιο Ερέρα.

Ο Κάρλο Αντσελότι; Εχει τρεις κούπες, δύο με τη Μίλαν και μία με τη Ρεάλ και θεωρείται μύθος. Οπως και ο Μπομπ Πέισλι της Λίβερπουλ.

Υπάρχει περίπτωση ένας προπονητής του ποδοσφαίρου να κατακτήσει ποτέ εννέα Τσάμπιονς Λιγκ; Ο Βιτόριο Πότσο οδήγησε την Ιταλία στην κατάκτηση δύο Παγκοσμίων Κυπέλλων τη δεκαετία του 1930 –το δεύτερο έχοντας το πιστόλι του Μουσολίνι στον κρόταφο –και ακόμα δεν έχει βρεθεί άνθρωπος να ισοφαρίσει το ρεκόρ του.

Από τη σεζόν 1992-93 μέχρι σήμερα, όταν το Κύπελλο Πρωταθλητριών μετασχηματίστηκε σε Τσάμπιονς Λιγκ, καμία κάτοχος του τροπαίου δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο της.

Η τελευταία φορά που συνέβη, επί ημερών Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ήταν τη διετία 1989-1990 από τη σπουδαία Μίλαν του Αρίγκο Σάκι.

Στην Ευρωλίγκα στη νέα χιλιετία έχουν πετύχει το ακατόρθωτο για το Τσάμπιονς Λιγκ η Μακάμπι και ο Ολυμπιακός.

ΕΙΔΑΝ «SURVIVOR». Και κάτι ακόμα: Στο πρόσφατο τηλεοπτικό ντέρμπι «Survivor» – τελικός Ευρωλίγκας, το ριάλιτι του Σκάι νίκησε κατά κράτος την πορτοκαλί μπάλα. Υπήρχε περίπτωση να συμβεί το ίδιο αν ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός έπαιζαν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ εναντίον της Μπαρτσελόνα ή της Ρεάλ; Στην Ελλάδα ζούμε και όλα γίνονται, αλλά οι πιθανότητες θα ήταν υπέρ του τελικού.

Ακόμα όμως και στα έσοδα οι εκπρόσωποι του ποδοσφαίρου κρατούν τα σκήπτρα. Σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν ο πλουσιότερος αθλητής στον κόσμο το 2016 με έσοδα 78,6 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε ο Λιονέλ Μέσι με 72,7 εκατ. ευρώ και τρίτος ο άσος του ΝΒΑ Λεμπρόν Τζέιμς με 69 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά αγαπάμε το μπάσκετ και οι αθλητές που το υπηρετούν αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο για τις μεγάλες επιτυχίες τους. Και «αγαπημένες» είναι οι εθνικές ομάδες όλων των αθλημάτων, με μια μικρή αδυναμία βέβαια στη Γαλανόλευκη.