Το πιο κρίσιμο ντέρμπι πρεμιέρας πλέι οφ για τον Ολυμπιακό, τουλάχιστον κατά την τελευταία πενταετία, είναι ο αυριανός (21.00, Cosmotesports 4) πρώτος τελικός με τον Παναθηναϊκό.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας, που θέλουν να διατηρήσουν τον τίτλο τους, μένει να δείξουν σε ποιο βαθμό κατάφεραν να αλλάξουν το «τσιπ» από το φάιναλ φορ και όλες τις συγκινήσεις που έζησαν εκεί.

Την ίδια στιγμή, ο «πληγωμένος» από τις εξελίξες (αποκλεισμός από τη Φενέρ, επιστροφή με πούλμαν κ.λπ.) Παναθηναϊκός έχει συσπειρωθεί και είναι πιο επικίνδυνος από ποτέ.

Το 2009, την πρώτη χρονιά που οι αδελφοί Αγγελόπουλοι πήραν εξ ολοκλήρου τον Ολυμπιακό στα χέρια τους, οι Ερυθρόλευκοι έπειτα από μια δεκαετία επέστρεψαν σε φάιναλ φορ (Βερολίνο) και ξαναπήραν πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Α1!

Μάλιστα, από τότε που είναι στο τιμόνι τα αδέλφια Αγγελόπουλοι, οι πρωταθλητές Ελλάδας μαζί με την εφετινή έχουν πάρει επτά φορές στις τελευταίες εννέα το πλεονέκτημα έδρας στο πρωτάθλημα.

Από τις προηγούμενες έξι, ο Ολυμπιακός στις τέσσερις έχασε το πλεονέκτημα από το πρώτο παιχνίδι στο ΣΕΦ και στη συνέχεια στις τρεις περιπτώσεις (2009, 2011, 2013) έχασε και το πρωτάθλημα, ενώ μόνο πέρυσι επανήλθε με ένα εντυπωσιακό 3-1 σε μια ανεπανάληπτη «Σπανουλιάδα» με τα δύο νικηφόρα τρίποντα στο ΟΑΚΑ και την επιβλητική εμφάνιση στον 3ο τελικό του ΣΕΦ.

Συνεπώς το αυριανό ντέρμπι είναι κομβικό για τους γηπεδούχους, που έχουν πλέον συμβιβαστεί στην ιδέα ότι εκτός του Ντάνιελ Χάκετ, δεν θα έχουν στη διάθεσή τους και τον Ματ Λοτζέσκι που ουσιαστικά σκέφτεται τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Ο Βέλγος αποδείχθηκε «εύθραυστος» με πολλούς τραυματισμούς, αλλά πιο πολύ «πλήγωσε» η εικόνα του στον τελικό με τη Φενέρ, καθώς ασχολιόταν με το κινητό του στο πρώτο δεκάλεπτο.