Η εμπειρία επικράτησε των νιάτων και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν δυσκολεύτηκε να νικήσει τον Αγιαξ 2-0 και να κατακτήσει το Γιουρόπα Λιγκ.

Ηταν το μοναδικό ευρωπαϊκό τρόπαιο που έλειπε από την τροπαιοθήκη των Κόκκινων Διαβόλων, οι οποίοι έγιναν η έκτη ομάδα που έχει πλέον στη συλλογή της όλα τα Κύπελλα Ευρώπης. Εχουν προηγηθεί οι Γιουβέντους, Αγιαξ, Μπάγερν, Μπαρτσελόνα και Τσέλσι.

Ηταν επίσης ο τέταρτος νικηφόρος ευρωπαϊκός τελικός για τον Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος έγινε ο πρώτος προπονητής που έχει κατακτήσει δύο Τσάμπιονς Λιγκ (Πόρτο, Ιντερ) και δύο Κύπελλα UEFA/Γιουρόπα Λιγκ (Πόρτο, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).

Και μπορεί το 2013 να δήλωνε ο Πορτογάλος πως δεν τον ενδιαφέρει να κατακτήσει το Γιουρόπα Λιγκ, χθες όμως έδειξε πως είχε αλλάξει γνώμη, αν κρίνουμε από τους έντονους πανηγυρισμούς του.

Δικαιολογημένα βεβαίως, αφού η νίκη της Γιουνάιτεντ της εξασφαλίζει απευθείας συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης σεζόν και ένα ποσό της τάξης των 60 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, από τα μπόνους και τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Ο τελικός της Στοκχόλμης έγινε παρουσία του αγαπημένου παιδιού των Σουηδών Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, που πανηγύρισε με τους συμπαίκτες του στη Γιουνάιτεντ, παρά τη δυσκολία που είχε στις κινήσεις με τις πατερίτσες (έχει υποβληθεί σε εγχείρηση πρόσθιου χιαστού), αλλά και των πρώην προπονητών των Κόκκινων Διαβόλων σερ Αλεξ Φέργκιουσον και Λουίς φαν Γκάαλ.

Ο χθεσινός τελικός ήταν ένα ποδοσφαιρικό μάθημα για το πώς η εμπειρία μπορεί να νικήσει τα νιάτα και πώς οι αριθμοί μπορεί να διαψευστούν.

Ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών που κατέβασε ο Αγιαξ ήταν 22 χρόνια και 282 ημέρες, που είναι ο μικρότερος σε τελικό στην ιστορία των ευρωπαϊκών Κυπέλλων. Ανάμεσα σε αυτούς τους ποδοσφαιριστές ήταν και ο αμυντικός Ματάις ντε Λιχτ ηλικίας μόλις 17 ετών και 285 ημερών, ο οποίος επίσης είναι ο νεότερος που έχει αγωνιστεί ποτέ σε ευρωπαϊκό τελικό.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ένα ακόμα στοιχείο. Ο Αγιαξ ξόδεψε μόλις 17,4 εκατ. ευρώ για τους παίκτες της βασικής ενδεκάδας του, ενώ το αντίστοιχο κόστος για τη Γιουνάιτεντ ήταν 298 εκατ. ευρώ!

Ο Πολ Πογκμπά έβγαλε μεγάλο μέρος από τα 90 εκατ. που στοίχισε η μεταγραφή του, σημειώνοντας το πρώτο γκολ του τελικού (18′) με τη βοήθεια της τύχης (χτύπησε η μπάλα στο πόδι του Σάντσες). Το δεύτερο τέρμα σημείωσε ο Μιχιταριάν στο 48′ με γυριστό σουτ.

Στο 89′ μπήκε αλλαγή ο Γουέιν Ρούνι στην 559η συμμετοχή του με τους Κόκκινους Διαβόλους, που πολλοί υποστηρίζουν πως ήταν και η τελευταία του.

Εις μνήμην

Στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης του Μάντσεστερ αφιέρωσε τη νίκη της Γιουνάιτεντ ο Πολ Πογκμπά. «Αυτά τα πράγματα που γίνονται σε όλο τον κόσμο είναι φρικτά. Στο Λονδίνο, στο Παρίσι. Ημασταν συγκεντρωμένοι στη νίκη και νικήσαμε για το Μάντσεστερ και τη χώρα», είπε ο Γάλλος.

Στη μνήμη των θυμάτων της Manchester Arena αφιέρωσε το Κύπελλο και ο Ισπανός Χουάν Μάτα. «Ηταν μία πολύ δύσκολη εβδομάδα για την πόλη του Μάντσεστερ και είμαστε χαρούμενοι που νικήσαμε για τον κόσμο που τόσο υπέφερε».

Ο παλιός άσος της Γιουνάιτεντ Ντέιβιντ Μπέκαμ σχολίασε: «Απόψε ήταν πολύ πιο σημαντικό από ένα αθλητικό γεγονός. Σε μία χρονική στιγμή που είμαστε βυθισμένοι στη θλίψη για τις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους, έχουμε ένα άθλημα που μας έφερε λίγη χαρά».