Ενας παγκόσμιος πρωταθλητής του MotoGP χάνει τη ζωή του κάνοντας ποδήλατο. Η τραγική ειρωνεία της ιστορίας του Αμερικανού Νίκι Χέιντεν, που έχασε τη μάχη με τον θάνατο σε ηλικία μόλις 35 ετών.

Στις 17 Μαΐου, τρεις ημέρες μετά τη συμμετοχή του στο ιταλικό γκραν πρι για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike, ο Χέιντεν και οι φίλοι του έκαναν ποδήλατο κοντά στο Ρίμινι, όταν έπεσε πάνω του αυτοκίνητο.

Υπέστη «σοβαρές εγκεφαλικές κακώσεις» και εισήχθη στην εντατική του νοσοκομείου Μαουρίτσιο Μπουφαλίνι, στην Τσεζένα. Το ανακοινωθέν του νοσοκομείου την επομένη ανέφερε για «σοβαρό πολυτραύμα», ένας ιατρικός όρος με τον οποίον περιγράφεται η κατάσταση ενός ανθρώπου που έχει υποστεί πολλαπλά τραύματα.

Ο γεννημένος στο Κεντάκι αναβάτης συμμετείχε για πρώτη φορά στο MotoGP το 2003. Από την ηλικία των τριών ετών συμμετείχε σε αγώνες με δίκυκλα με αντιπάλους τα αδέλφια του Τόμι και Ρότζερ στην πίστα που είχαν δημιουργήσει οι γονείς τους στο σπίτι. Και οι τρεις έγιναν επαγγελματίες αναβάτες!

«Οταν ήμουν παιδί δεν ήθελα να γίνω πυροσβέστης ή κάτι άλλο. Μόνο παγκόσμιος πρωταθλητής. Η ιδέα να μεγαλώσω και να γίνω παγκόσμιος πρωταθλητής μοιάζει πολύ μακρινή. Να κάνεις μεγάλα όνειρα και αυτά θα γίνουν αληθινά», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Πράγματι, το 2006 το όνειρό του έγινε πραγματικότητα. Κατάφερε στον τελευταίο αγώνα στη Βαλένθια να στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής θέτοντας τέλος στην πεντάχρονη κυριαρχία του Ιταλού Βαλεντίνο Ρόσι.

«Ηταν ένας από τους καλύτερους φίλους μου στους αγώνες. Ποτέ δεν άκουσα κάποιον να λέει κακή κουβέντα γι’ αυτόν, πράγμα σπάνιο στους αγώνες», δήλωσε ο Ρόσι όταν πληροφορήθηκε για τη μάχη που έδινε να κρατηθεί στη ζωή ο Χέιντεν.

Στο πλευρό του Χέιντεν στο νοσοκομείο βρισκόταν η ηθοποιός Τζάκι Μάριν με την οποία είχαν αρραβωνιαστεί πέρυσι καθώς και τα αδέλφια του Ρόουζ και Τόμι.

«Η μεγαλύτερη επιτυχία του δεν ήταν τα τρόπαια που είχε κατακτήσει, ή το πρωτάθλημα. Ηταν ο σεβασμός που είχε κερδίσει από τους συναθλητές του», είπε ο πρώην αναβάτης στο MotoGP Τζέιμς Τόουζλαντ.