Η Κωνσταντινούπολη, η πόλη των θρύλων και της Ιστορίας δεν θα μπορούσε να μην έχει χρώμα ελληνικό στον τελικό και μάλιστα ερυθρόλευκο, το χρώμα των αυτοκρατόρων! Οι απίθανοι Ερυθρόλευκοι τα κατάφεραν και πάλι. Ο Ολυμπιακός είναι στον τελικό της Κυριακής μετά το νέο θρίαμβο επί της ΤΣΣΚΑ (82-78). Η αρμάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου βρήκε για τέταρτη συνεχόμενη φορά (και 3η σε ημιτελικό) τον τρόπο να ρίξει στο κανναβάτσο την πλουσιότερη ομάδα της Ευρώπης. Ομως η καρδιά και η ψυχή δεν αγοράζεται σε κανένα μαγαζί και πουθενά και ο ελληνικός κορμός που έχει δημιουργήσει ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια κάνει θαύματα.
Τι και αν έχανε μέχρι το 38′ και κάτι η ελληνική ομάδα; Ο κόουτς Σφαιρόπουλος είχε προειδοποιήσει ότι δεν παίζουν ρόλο τα μπάτζετ αλλά οι παίκτες και είχε τονίσει: «Εχω τον καλύτερο (ερυθρόλευκο) στρατό». Ο οποίος με τρομερή τακτική στο φινάλε κατατρόπωσε τον κόκκινο στρατό της ΤΣΣΚΑ (που βλέπει εφιάλτες όταν παίζει με τους Ερυθρόλευκους σε φάιναλ φορ) και θα παρελάσει αυτός στον τελικό.
Οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη είχαν εξουδετερώσει τον Βασίλη Σπανούλη ή έτσι νόμιζαν καθώς ο αρχηγός του Ολυμπιακού που δεν είχε πάρει ούτε σουτ για δίποντο, είχε 0/5 τρίποντα. Ολοι ήξεραν όμως την κατάληξη όταν σηκώθηκε για το 6ο του σουτ. Βρήκε τον στόχο δίνοντας για πρώτη φορά μετά τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού προβάδισμα στην ομάδα του (74-73 στο 1’53»). Εκεί όλα είχαν αρχίσει να παίρνουν τον δρόμο τους, παρά το μοναδικό ίσως λάθος και το τρίποντο που δέχτηκε από τον Τεόντοσιτς ο Ολυμπιακός για το 76-76. Ομως εκεί ντύθηκε Σπανούλης ο Γκριν και με νέα βόμβα τριών πόντων έκανε το 79-76 για την ομάδα του στα 42» και στη συνέχεια ήταν αυτός που έκρινε τον αγώνα με 2/2 βολές στο τελευταίο δευτερόλεπτο.
Η ΤΣΣΚΑ βρέθηκε να προηγείται με 13 πόντους στο 19′ (40-27) αλλά ήξερε ότι δεν είναι σίγουρη, αφού εδώ ο Ολυμπιακός τής είχε ανατρέψει διαφορά 19 πόντων στο ίδιο γήπεδο το 2012, εκεί όπου όλα είχαν ξεκινήσει για αυτό το ζευγάρι που αποτελεί ένα ξεχωριστό βιβλίο για την ιστορία των φάιναλ φορ.
«Συγχαρητήρια στους παίκτες μου που έδειξαν αυταπάρνηση και μέχρι το τέλος δεν παράτησαν το παιχνίδι. Είμαι περήφανος για αυτούς» τόνισε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος που είδε τους Ελληνες να αρχίζουν τη δουλειά (τρομερός ο Παπανικολάου και εξαιρετικοί οι Πρίντεζης και Παπαπέτρου στο πρώτο ημίχρονο, εκπληκτικός ο Μάντζαρης, κομβικός ο Αγραβάνης με τα επιθετικά του ριμπάουντ και ο γνωστός Σπανούλης στο δεύτερο) και τους πρωτάρηδες ξένους να βάζουν το κερασάκι στην τούρτα (Γκριν, Μπιρτς αλλά και Γιανγκ σε 2-3 άμυνες).