Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι ένα συνεχές τσουνάμι την επομένη ενός σεισμού.

Τον μεγαλομέτοχο του Παναθηναϊκού τον μάθαμε –οι πολλοί –τον Μάρτιο του ’99, όταν η γροθιά του Ντίνο Ράτζα προσγειώθηκε στο πρόσωπό του. Ο κροάτης καλαθοσφαιριστής υπερασπιζόμενος τον προπονητή των Πρασίνων Λευτέρη Σούμποτιτς γρονθοκόπησε τον γιο τού τότε προέδρου Παύλου Γιαννακόπουλου, σε μια στιγμή έντασης και πάθους έπειτα από ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Εκτοτε κάθε κίνηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου είναι μια «γροθιά»· ίσως υποσυνείδητα προσπαθεί ακόμη να ανταποδώσει εκείνο το χτύπημα που τον έριξε βίαια στη σκηνή του ελληνικού μπάσκετ, αλλά το επιχειρεί έχοντας απέναντί του λάθος ανθρώπους.

Οι άκριτες αποφάσεις και η παρορμητικότητα χαρακτήρισαν πολλούς ηγέτες που άφησαν τα χνάρια τους στην Ιστορία. Ο Ξέρξης, για παράδειγμα, είχε διατάξει να μαστιγωθεί ο Ελλήσποντος επειδή δεν είχε υπακούσει στις διαταγές του να είναι ήρεμος όταν θα περνούσαν οι στρατιώτες του!

Ο ηγέτης του Παναθηναϊκού Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν μαστίγωσε τον Βόσπορο, όπου πνίγηκαν οι φιλοδοξίες του Παναθηναϊκού, όμως έδωσε διαταγή να επιστρέψουν οι παίκτες του οδικώς από την Κωνσταντινούπολη· τους «μαστίγωσε» με ένα ταξίδι – οδύσσεια!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να σηκώνει κάποιος τις αντιξοότητες. Και πρώτος από όλους η αξιοπρέπεια. Ο Παναθηναϊκός από χθες απώλεσε την αξιοπρέπειά του ανάμεσα στον φανατισμό και την ταπείνωση!

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος επισκίασε την επιτυχία του άσπονδου φίλου του Ζέλικο Ομπράντοβιτς (που όλοι πλέον κατάλαβαν γιατί έφυγε) με μια παρορμητική κίνηση η οποία στιγματίζει κυρίως την ομάδα που έχει κατακτήσει έξι φορές το κορυφαίο ευρωπαϊκό τρόπαιο και σε δεύτερο βαθμό τη διοίκηση. Η απόφαση ο Παναθηναϊκός να ταξιδέψει οδικώς στην Αθήνα καταρχήν προκάλεσε καγχασμό, που όμως σύντομα εξελίχθηκε σε πικρή σκέψη. Μικροί όσοι δεν αντέχουν την ήττα. Φανατικοί όσοι οργίζονται και απερίσκεπτα λαμβάνουν αποφάσεις.

Ψάχνοντας στο απορριμματοφόρο της μνήμης εύκολα ανασύρεις σπαράγματα φανατισμού προέδρων, που έμειναν όμως μόνο στα λόγια.

Κάποτε ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε απειλήσει τους παίκτες του που αγωνίζονταν στην Κύπρο με την Ανόρθωση: «Αν δεν προκριθείτε, θα γυρίσετε κολυμπώντας». Ευτυχώς προκρίθηκαν.

Ο Μαρινάκης ήταν περισσότερο αυστηρός με την ομάδα του: «Να μη γυρίσετε αν δεν προκριθείτε με τη Μακάμπι». Δεν προκρίθηκε ο Ολυμπιακός, αλλά γύρισε… Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος το ‘πε και το ‘κανε.

Η οικογένεια Γιαννακόπουλου κατά καιρούς έχει να παρουσιάσει εκρήξεις φανατισμού που μείωσαν το κύρος της. Ο (θείος) Θανάσης Γιαννακόπουλος, στον τρίτο ημιτελικό του πρωταθλήματος της περιόδου 1995-96 κόντρα στον Πανιώνιοεισέβαλε στο γήπεδο και άρπαξε τον διαιτητή Κώστα Κορομηλά από το χέρι! Κάποιοι θυμούνται ακόμα και γελούν (πια) τα χαρτονομίσματα που πέταξε στα πόδια του διαιτητή Αρτεάγκα μετά τη λήξη του τελικού της Ευρωλίγκας στο Βερολίνο.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος συνέχισε την… παράδοση.

«Ενας τιποτένιος, ένας ελεεινός» είχε χαρακτηρίσει τον Σπανούλη οn camera ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού, επειδή τόλμησε να νικήσει την ομάδα του, καλώντας τους υπευθύνους της κυβέρνησης να τον τιμωρήσουν παραδειγματικά (sic)! Το 2010 εισέβαλε στα αποδυτήρια της ομάδας του και απείλησε παίκτες. Η φράση του «πετάξτε τις φανέλες» έγινε πρωτοσέλιδος τίτλος εφημερίδας την επομένη.

Ακόμα, δεν δίστασε να επιτεθεί στον θείο του Θανάση, δικαιολογώντας την αποχώρηση του Ομπράντοβιτς: «Εφυγε γιατί του χρωστούσε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος πάρα πολλούς μισθούς. Δεν μπορώ να δεχθώ την προδοσία από το ίδιο μου το αίμα».

Οι αντιδράσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στις εξέδρες του κλειστού του ΟΑΚΑ ελάχιστα απέχουν από εκείνες ενός φανατικού οπαδού· άλλωστε η επίσημη ιδιότητά του για χρόνια ήταν «φίλαθλος του Παναθηναϊκού»!

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος, προσηνής και μετριοπαθής, κέρδισε τον σεβασμό, σε αντίθεση με τον γιο του, που προσπαθεί μάταια να τον επιβάλε.ι

Είναι αδύνατο, λένε, να μάθεις τα φρονήματα, τη σκέψη, την ψυχή του κάθε ανθρώπου προτού πάρει την εξουσία κι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποκαλύφθηκε όταν πήρε στα χέρια του την εξουσία του Παναθηναϊκού.