«Δεν έχω τίποτε να προσφέρω παρά αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα». Ο Λιονέλ Μέσι έγινε για ένα βράδυ Ουίνστον Τσόρτσιλ. Με μαυρισμένο το αριστερό του μάτι από το άσχημο πέσιμο στο παιχνίδι με τη Γιουβέντους. Με αίμα στο πρόσωπο από την αγκωνιά του Μαρσέλο. Με πολύ ξύλο από τον Κασεμίρο. Και, πρωτόγνωρο για τον Μέσι, πολύ τρέξιμο.

Ηταν φανερό ότι ο αυτοκράτορας δεν έδινε έναν απλό αγώνα. Πάλευε για τα κεκτημένα του. Σχεδόν μόνος. Ο Νεϊμάρ απών λόγω τιμωρίας. Ο Σουάρες εκτός τόπου και χρόνου. Ο Ινιέστα χαμένος. Και τους Μερένχες διψασμένους για αίμα, να τελειώσουν μια και καλή με την αυτοκρατορία, στήνοντας πάνω στα συντρίμμια της τη δική τους νέα εποχή. Προηγήθηκαν με τον Κασεμίρο. Ολα έδειχναν μαύρα. Ο αυτοκράτορας ματωμένος στο πρόσωπο από τις προσωπικές του μάχες παρέμενε δυνατός.

Ισοφαρίζει. Με μία προσποίηση στέλνει τον Καρβαχάλ στη ζώνη του λυκόφωτος και την μπάλα στο βάθος της εστίας.

Οι πιστοί του τον ακολουθούν. Αντεπίθεση διαρκείας. Ο Νάβας αντιστέκεται. Μέχρι το 73′ όταν ένα σουτ του Ράκιτιτς, που έμοιαζε με σαΐτα, καρφώνει ξανά την εστία της Ρεάλ: 1-2. Οι Μερένχες βγάζουν αφρούς από το στόμα. Ο αρχηγός τους Σέρχιο Ράμος χτυπά τον Μέσι. Κόκκινη κάρτα για πέμπτη φορά σε κλάσικο.

Ο Νάβας συνεχίζει να υπερασπίζεται την εστία του σαν απελπισμένος που αγωνίζεται για τη ζωή του. Ωσπου έρχονται τα πάνω κάτω. Μία από τις εφεδρείες της Βασίλισσας, ο Χάμες Ροντρίγκες, χτυπά στο 85′.

Απελπισία. Ο Μέσι συνεχίζει να παλεύει. Δύο λεπτά οι καθυστερήσεις. Στο ψυχορράγημα του αγώνα η μπάλα φτάνει στο αριστερό του πόδι και δίχως δεύτερη σκέψη σκοτώνει τους αμφισβητίες: 2-3. Και ο αυτοκράτορας τρελαίνεται από χαρά. Γκολ νούμερο 500 στην καριέρα του με την ομάδα που λάτρεψε και τον λάτρεψε. Ο ποδοσφαιρικός κόσμος υποκλίθηκε για μία ακόμα φορά σ’ αυτόν τον μικρό, τον τόσο μεγάλο.

Στα άλλα παιχνίδια: Σεβίλλη – Γρανάδα 2-0, Μάλαγα – Βαλένθια 2-0, Βιγιαρεάλ – Λεγανές 2-1, Οσασούνα – Χιχόν 2-2, Εσπανιόλ – Ατλέτικο 0-1, Σοσιεδάδ – Λα Κορούνια 1-0, Θέλτα – Μπέτις 0-1, Λας Πάλμας – Αλαβές 1-1.

Η βαθμολογία: Μπαρτσελόνα και Ρεάλ (με ένα ματς λιγότερο) 75 β.