Ο Ιβάν Τουργκένιεφ έχει γράψει μια ιστορία που μιλάει για έναν ηλίθιο που συμβουλεύεται έναν έξυπνο πώς κι εκείνος να γίνει έξυπνος γρήγορα και δίχως κόπο. Ο έξυπνος τον συμβουλεύει να διαφωνεί με όλα όσα ακούει να σχολιάζουν. Παράδειγμα: μιλούν κάποιοι για έναν σπουδαίο ζωγράφο; Ο ηλίθιος θα τον απορρίπτει κι ας μην τον έχει καν ακούσει, απλά θα ζητά να αποδείξουν τη σπουδαιότητά του οι άλλοι. Μιλούν για έναν ιδιοφυή μουσικό; Ο ηλίθιος θα τον λοιδορεί. «Αποδείξτε μου την ιδιοφυΐα του» θα λέει και οι άλλοι μπαίνουν σε σκέψεις. Ετσι σιγά σιγά όλοι πείθονται ότι αίφνης ο ηλίθιος έγινε πανέξυπνος! Το επιμύθιο; Το θεμέλιο της ηλιθιότητας είναι η άρνηση.

Οι αρνούμενοι την ανωτερότητα του φετινού Ολυμπιακού είναι άνθρωποι σαν τον ήρωα του Τουργκένιεφ. Διαφωνούν ότι η ομάδα του Λεμονή ήταν καλύτερη από τις άλλες ομάδες. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι το γεγονός που –τουλάχιστον φέτος –δεν μπορεί να συνδεθεί ούτε με εγκληματικές οργανώσεις ούτε με παρασκήνιο ούτε με ανίερες μεθόδους. Ο Ολυμπιακός φέτος ξεπέρασε τους αντιπάλους του γιατί ήταν τρία σκαλοπάτια πιο ψηλά απ’ όλους. Οταν οι άλλοι άλλαζαν προπονητές, τακτική και στρατηγικές, ο Ολυμπιακός είχε κιόλας αποκτήσει ένα σαφές κι αδιαμφισβήτητο προβάδισμα. Στην έρημο της Σούπερ Λίγκας φαινόταν αμυδρά η σκόνη που σήκωνε χιλιόμετρα μπροστά από τους άλλους. Κι όταν, αγωνιστικά πάντα, όλα είχαν τελειώσει για την ομάδα του Λιμανιού, τότε άρχισαν να τρέχουν οι αντίπαλοι. Μάταια!

Ομως, στην ίδια «τάξη» ανθρώπων με αυτή του επίδοξου «έξυπνου» της ιστορίας του ρώσου συγγραφέα είναι και όσοι αρνούνται την ιδιόρρυθμη κατάσταση που λέγεται ότι επικρατεί στους χώρους του Γεώργιος Καραϊσκάκης ύστερα από ένα χαμένο ματς ή στη διάρκεια ημιχρόνου ενός αγώνα που γέρνει υπέρ του αντιπάλου του Ολυμπιακού. Επίσης «έξυπνοι» μπορεί να θεωρηθούν όσοι δεν θέλουν να μάθουν ή να δουν το τι κατά καιρούς καταγγέλεται να έχει συμβεί στην έδρα των Ερυθρολεύκων εις βάρος «αντιφρονούντων» δημοσιογράφων και μάλιστα σε χώρους όπου επιβάλλεται η προστασία τους.

Δημοσιεύματα για προπηλακισμούς, για λεκτικές –και όχι μόνο –επιθέσεις από «αγνώστους» ή «γνωστούς» στους ερυθρόλευκους κύκλους έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας και οι «ήρωες του Τουργκένιεφ» απλά και ειρωνικά καλούν τα θύματα να αποδείξουν τα παθήματά τους. Κι έτσι απλώνεται μια ομίχλη πάνω από τον 44ο τίτλο.

Ναι, αγωνιστικά, ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος, ήταν ουσιαστικότερος και πιο λαμπερός από τους αντιπάλους του. Μπράβο του για την κατάκτηση του τίτλου! Επίσης μπράβο του αν απαντήσει με λογικά επιχειρήματα σε όσους –και είναι πολλοί τούτο τον καιρό –τον κατηγορούν για απαράδεκτη συμπεριφορά (επιεικής η λέξη) στον χώρο «πίσω από τις κάμερες».

Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται… και να το αποδεικνύει όταν τούτο της ζητείται!