Η Ράμπλα από την Πλατεία της Καταλωνίας μέχρι το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου θα πλημμυρίσει αύριο από κόσμο.

Χιλιάδες Καταλανοί τα τιμήσουν το έθιμο την ημέρα του πολιούχου της πόλης, του Αγίου Γεωργίου, και οι άνδρες θα αγοράσουν κόκκινα τριαντάφυλλα για τις αγαπημένες τους και οι γυναίκες ένα βιβλίο για τους συντρόφους τους.

Το 1926 αποφασίστηκε μαζί με την γιορτή του Αγίου Γεωργίου να καθιερωθεί και ο εορτασμός της λογοτεχνίας. Ευλόγως οι εκδότες προτιμούν αυτή την ημέρα για να προωθούν τους νέους τίτλους των βιβλίων τους.

Κάποιοι χαιρέκακοι Μαδριλένοι λένε τις τελευταίες ημέρες πως του χρόνου ένα από τα βιβλία που θα κυκλοφορούν θα αφορά την πτώση της αυτοκρατορίας της Μπαρτσελόνα. Δεν είναι βέβαια τυχαία η χρονική στιγμή που επέλεξαν να καταθέσουν αυτή την πρόβλεψη.

Η Μπαρτσελόνα ζει τις τελευταίες ημέρες της παντοδυναμίας της και η Ρεάλ έχει την ευκαιρία αύριο να επιταχύνει τη διαδικασία.

Στο ισπανικό και ευρύτερα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ξημερώνει μια νέα τάξη πραγμάτων που γίνεται κατανοητή από τα αποτελέσματα των πρόσφατων αγώνων του Τσάμπιονς Λιγκ. Μπάγερν και Μπαρτσελόνα, δύο υπερδυνάμεις που μονοπώλησαν τίτλους και θέαμα τα τελευταία χρόνια, ολοκληρώνουν τον κύκλο τους, αφήνοντας τη θέση τους κατ’ αρχάς στη Ρεάλ και στη συνέχεια στη Γιουβέντους και στο ιταλικό ποδόσφαιρο που δείχνει σημάδια ανόδου ύστερα από αρκετά χρόνια.

Η Ρεάλ θα βρεθεί αύριο ενώπιον μιας ιστορικής ευκαιρίας να θέσει σε άτακτη φυγή την ιστορική της αντίπαλο που την ταπείνωσε ουκ ολίγες φορές από το 2008, όταν Γκουαρντιόλα και Μέσι ένωσαν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους.

Αν οι Μερένγκες υποχρεώσουν σε βαριά ήττα τους Καταλανούς, όχι μόνο θα εξασφαλίσουν ουσιαστικά τον πρώτο τους τίτλο από το 2012, αλλά θα επισπεύσουν το ντόμινο των εξελίξεων στους κόλπους του Καμπ Νου. Σε διαφορετική περίπτωση ίσως κινδυνεύσουν το πρόβλημα της Μπάρτσα να το κάνουν δικό τους πρόβλημα.

Οι Μπλαουγκράνα καλούνται να μαζέψουν τα κομμάτια τους μετά τον αποκλεισμό από τη Γιουβέντους στο Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκλείονται στα προημιτελικά ή που δεν καταφέρνουν να πετύχουν γκολ. Είναι όμως η πρώτη φορά που δείχνουν τόσο ευάλωτοι δεχόμενοι τέσσερα και τρία γκολ στα εκτός έδρας παιχνίδια με Παρί και Γιούβε αντίστοιχα.