Οταν ο σκηνοθέτης του ποδοσφαίρου μοίρασε τους ρόλους για την ταινία «Ο ψύλλος και ο κλαψιάρης», τον ρόλο του κακού τον έδωσε σε έναν Πορτογάλο με λαδωμένο μαλλί με το όνομα Κριστιάνο Ρονάλντο. Του είπε «εσύ θα προκαλείς την κοινή γνώμη, θα μιλάς για τον εαυτό σου, θα συμπεριφέρεσαι σαν θεός, θα λες «εγώ και κανένας άλλος»». Για τον ρόλο του καλού προτίμησε έναν μικροκαμωμένο Αργεντινό με το όνομα Λιονέλ Μέσι.

«Εσύ θα είσαι ταπεινός» του είπε. «Θα μιλάς λίγο, δεν θα προκαλείς και θα βοηθάς τον πλησίον σου».

Οι δύο πρωταγωνιστές ακολούθησαν τις συμβουλές του σκηνοθέτη και η ταινία κατέκτησε το box office.

Η ιστορία, ωστόσο, δεν τελειώνει εδώ. Οι θεατές του έργου, παρασυρμένοι από τον ρόλο που ενσάρκωσε ο Λιονέλ Μέσι, τον ταύτισαν και στην πραγματικότητα με το καλό παιδί της διπλανής πόρτας που θα ήθελαν όλες οι μανάδες για γαμπρό τους.

Η αλήθεια όμως είναι πολλές παρασάγγες πιο κάτω.

Ο,τι είναι το «Λάο Τσου» για τα μαργαριτάρια (το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ) είναι ο Λιονέλ Μέσι για το ποδόσφαιρο. Ισως γι’ αυτό ακόμα και στις πιο ακραίες συμπεριφορές του, όπως η τελευταία του λεκτική επίθεση στον βοηθό διαιτητή του αγώνα με τη Χιλή, βρήκε ξανά ανθρώπους να τον υποστηρίξουν.

Ο Μέσι, γνωστός και ως Ψύλλος, απεχθάνεται την πίεση από τους προπονητές του και τους συμπαίκτες του που εποφθαλμιούν τη βασιλεία του στην Μπαρτσελόνα.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα ήταν το πιο διάσημο θύμα των καπρίτσιων του. Ενας από τους μύθους λέει πως ένα απόγευμα μπήκε στα αποδυτήρια των Μπλαουγκράνα ο προπονητής και φανερά εκνευρισμένος έδωσε την εντολή «Κόκα Κόλα τέλος». Δευτερόλεπτα αργότερα ακούστηκε ο ήχος που κάνει το καπάκι όταν ανοίγει από το μεταλλικό κουτάκι του αναψυκτικού. Εκπληκτος ο Γκουαρντιόλα έβλεπε τον Μέσι να πίνει μπροστά του το συγκεκριμένο αναψυκτικό.

Η προκλητικότητα του Αργεντινού δεν περιορίστηκε ποτέ ούτε χιλιοστό. Οταν ένιωσε πως απειλείται από την παρουσία του Ιμπραΐμοβιτς στην Μπάρτσα, έστειλε τελεσίγραφο στον Γκουαρντιόλα.

Ενώ η αποστολή της ομάδας ταξίδευε οδικώς για ένα ματς, στο κινητό του προπονητή της Μπάρτσα ήρθε ένα SMS από πέντε καθίσματα πιο πίσω. Το νούμερο του αποστολέα ανήκε στον Μέσι και το μήνυμα ήταν μια ψυχρολουσία για τον Γκουαρντιόλα: «Λοιπόν, μπορώ να δω πως δεν είμαι πια σημαντικός για την ομάδα, οπότε…»!

Από την επόμενη ημέρα ο Ιμπραΐμοβιτς έπεσε σε δυσμένεια και σε λίγους μήνες αποχώρησε από το Καμπ Νου. Οπως συνέβη με τον Ετό, τον Βίγια και κάθε άλλο παίκτη που τόλμησε να τον αμφισβητήσει στο γήπεδο.

Το «καλό παιδί» της ταινίας έχει κατά καιρούς πολλά νεύρα.

Στο ντεμπούτο του στην Εθνική Αργεντινής η παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο είχε διάρκεια μόλις 44 δευτερόλεπτα.

Στο βίντεο που είναι ανεβασμένο στο Διαδίκτυο υπό τον τίτλο «The dark side of Messi», οι θαυμαστές του Αργεντινού μπορούν να απολαύσουν σκηνές απείρου κάλλους κατά τη διάρκεια των αγώνων, που σίγουρα θα τους προβληματίσουν όσον αφορά την άποψη που έχουν γι’ αυτόν.

Και βέβαια το τελευταίο του κατόρθωμα, η λεκτική επίθεση στον βοηθό διαιτητή στον οποίο είπε «Γ… εσένα και το μ… της μάνας σου», μόνο τους ναΐφ φίλους του μπορεί να εκπλήξει. Αλλά είπαμε, ο Μέσι είναι το πιο πολύτιμο μαργαριτάρι του ποδοσφαίρου και πρέπει να προστατεύεται. Οπότε είναι φυσικό για τη βαριά, ομολογουμένως, τιμωρία των τεσσάρων αγωνιστικών αποκλεισμού να ευθύνονται ξένα κέντρα εξουσίας, οι Βραζιλιάνοι και η κόντρα της αργεντίνικης ομοσπονδίας με τη FIFA. Ο ίδιος δεν φταίει ποτέ.