Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας ο Μαρίνος Ουζουνίδης ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβαση του ντέρμπι. Οχι γιατί, ούτως ή άλλως, είναι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, αλλά διότι έβλεπε τα ποδοσφαιρικά σημάδια. Από τη μια πλευρά υπήρχε μια ομάδα (ο δικός του Παναθηναϊκός) που παρουσίαζε διαρκώς βελτίωση σε όλους τους τομείς και από την άλλη, ένα σύνολο κουρασμένο και με χαμηλή αυτοπεποίθηση, καθώς προερχόταν από πολλά αρνητικά αποτελέσματα με αποκορύφωμα τον μεσοβδόμαδο αποκλεισμό – συντριβή από την Μπεσίκτας στο Γιουρόπα Λιγκ. Μάλιστα ο 49χρονος κόουτς δεν είχε διστάσει να πει στους παίκτες του από την περασμένη Τρίτη πως θα νικήσουν τον Ολυμπιακό. «Αρκεί να ακολουθήσουμε το πλάνο μας, να επιβάλουμε τον ρυθμό μας και να παίξουμε το δικό μας παιχνίδι» είχε τονίσει προτού καλά καλά αρχίσει η προετοιμασία για το ντέρμπι.

Η συντριπτική υπεροχή των Πρασίνων έναντι των Ερυθρολεύκων με βάση το πλάνο του κόουτς Ουζουνίδη στηρίχτηκε σε πέντε βασικούς άξονες.

Αγωνιστική και ψυχολογική προετοιμασία: απέφυγε τα πολλά λόγια και προτίμησε τις στοχευμένες συμβουλές για τα δυνατά και αδύναμα σημεία των Πειραιωτών. Προσπάθησε να κεντρίσει τον εγωισμό των παικτών του αλλά και να μην τους φορτώσει με άγχος και πίεση.

Τακτική προσήλωση: ο προπονητής του Τριφυλλιού ζήτησε από τους παίκτες να μην παρασυρθούν από τον ενθουσιασμό και την ορμή που θα μετέδιδε η εξέδρα, προκειμένου να μη χαθεί η συνοχή της ομάδας. Και οι Πράσινοι δεν παρεξέκκλιναν ούτε εκατοστό! Επέδειξαν αξιοζήλευτη τακτική προσήλωση έχοντας κοντά τις γραμμές, διατηρώντας τις αποστάσεις και παίζοντας διαρκώς με αλληλοκαλύψεις και ντουμπλαρίσματα.

Στατικές φάσεις: στο παιχνίδι του πρώτου γύρου στο Γεώργιος Καραϊσκάκης ο Ολυμπιακός σκοράρισε δύο φορές με τον Μποτία και τον Ιντέγε από στατικές φάσεις (κόρνερ, φάουλ). Ο Ουζουνίδης γνωρίζοντας τη δύναμη των Ερυθρολεύκων στον συγκεκριμένο τομέα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έριξε μεγάλο βάρος των προπονήσεων στην προετοιμασία των παικτών του στα στημένα σε θέση άμυνας. Και οι παίκτες του αντεπεξήλθαν άριστα, καθώς αναχαίτισαν κάθε προσπάθεια των Πειραιωτών.

Φυσική κατάσταση: η απόφαση του Ουζουνίδη να δώσει ρεπό την Πέμπτη προκάλεσε απορίες διότι ουδέποτε κατά το παρελθόν είχε συμβεί κάτι ανάλογο, μόλις τρεις ημέρες πριν από ντέρμπι. Με την ενέργεια αυτή όμως αποφόρτισε τους παίκτες του δίνοντάς τους παράλληλα σημαντικές ανάσες, ενώ την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός αγωνιζόταν στην Κωνσταντινούπολη. Το αποτέλεσμα φάνηκε στον αγωνιστικό χώρο της Λεωφόρου, όπου οι Πράσινοι έβγαλαν μεγάλα αποθέματα δυνάμεων.

Πρέσινγκ: οι έξτρα δυνάμεις των παικτών του Τριφυλλιού έδωσαν ένα επιπλέον όπλο στην ομάδα του Ουζουνίδη προκειμένου να πιέσει ασφυκτικά τους Ερυθρολεύκους. Ο Παναθηναϊκός πρεσάρισε ψηλά την άμυνα του Ολυμπιακού καταστρέφοντας κάθε προσπάθεια των παικτών του Βούζα για να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν.