Σε κάθε ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού υπάρχει μια φάση, μια ενέργεια, μια στιγμή που το συνοδεύει στην… αιωνιότητα: το μνημειώδες κυνηγητό του Κωνσταντίνου στον Συνετόπουλο και το τρομερό ανάποδο ψαλίδι του Δομάζου στο Γ. Καραϊσκάκης, η φωτοβολίδα του Κουσουλάκη στη Λεωφόρο που έγινε μέχρι και τηλεοπτικό σποτ για σοκολάτα, η χειραψία του Ρότσα προς τον διαιτητή Γιαννακουδάκη μόλις ο τελευταίος τον απέβαλε, οι ποδοσφαιριστές των Ερυθρόλευκων παρατεταγμένοι στο κέντρο του γηπέδου να δείχνουν τις φανέλες τους μετά την επίτευξη του 1-4 για το Κύπελλο, ο πανηγυρισμός του «τοξοβόλου» Αμπέντ στο προ τριετίας 0-3 των Πρασίνων στο Φάληρο.

Η χθεσινή αναμέτρηση των Αιωνίων πέρασε στην Ιστορία και θα μνημονεύεται ως το ντέρμπι του Μάρκους Μπεργκ. Ο σουηδός κανονιέρης καθόρισε την έκβαση του αγώνα με ένα γκολ ασύλληπτης ομορφιάς και εξαιρετικής δυσκολίας. Ηταν μόλις το 15ο λεπτό όταν ο κορυφαίος σκόρερ του πρωταθλήματος πάσαρε εξαιρετικά στον Κλωναρίδη. Ο Καπίνο αντέδρασε θαυμάσια στο τετ α τετ αποτρέποντας την παραβίαση της εστίας του. Ωστόσο ο Σκανδιναβός χωρίς να διστάσει, προτού η μπάλα σκάσει στο έδαφος, και ενώ βρισκόταν οριακά εκτός περιοχής, έπιασε ένα φανταστικό δεξί εναέριο βολέ καρφώνοντάς την στην αριστερή γωνία του Καπίνο –ο οποίος έκανε τα πάντα για να κρατήσει όρθια την ομάδα του (είχε στο ενεργητικό του τέσσερις σπουδαίες επεμβάσεις) στη φλογισμένη αλλά άκρως ειρηνική Λεωφόρο. Δεν έφτανε όμως μόνο ένας Καπίνο για να φέρει την άνοιξη στον κάκιστο Ολυμπιακό του Βούζα που δεν βρήκε τις λύσεις απέναντι στα αμέτρητα προβλήματα τα οποία του προκάλεσε ο «σεληνιασμένος» Παναθηναϊκός του Ουζουνίδη. Οι Πράσινοι ήταν ανώτεροι από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό και μολονότι έχασαν μια μοναδική ευκαιρία για μια ευρύτατη νίκη, στο τέλος πανηγύρισαν με την ψυχή τους την επικράτηση επί του αιώνιου αντιπάλου που, πέραν του γοήτρου και της δόξας, προσφέρει στην ομάδα ηρεμία, καλή ψυχολογία αλλά και βαθμολογικό όφελος στη μάχη για την πεντάδα, ενώ μεταφέρει την πίεση και την αμφισβήτηση προς την πλευρά του Ολυμπιακού μόλις λίγες ημέρες μετά τη συντριβή – αποκλεισμό από την Μπεσίκτας.

Παναθηναϊκός: Οδ. Βλαχοδήμος, Κουλιμπαλί, Κουτρουμπής, Μολέντο, Χουλτ, Βιγιαφάνιες (77′ Λουντ), Κουρμπέλης, Ζέκα, Εμποκού (86′ Μπουμάλ), Κλωναρίδης (77′ Λέτο), Μπεργκ.

Ολυμπιακός: Καπίνο, Φιγκέιρας, Μποτία, Ντα Κόστα, Σισοκό, Ρομαό, Μαρτίνς (57′ Ανδρούτσος), Ελιονούσι (81′ Καρντόσο), Ντομίνγκες (63’Φορτούνης), Σεμπά, Ανσαριφάρντ.