Οσοι κινούνται στα άδυτα της έδρας της Μονακό, στο Λουί ΙΙ, είχαν την ευκαιρία να αντικρίσουν μία σπάνια εικόνα το βράδυ της Τετάρτης.

Ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ιδιοκτήτης του συλλόγου του Βράχου, πανηγύριζε σαν μικρό παιδί με τους παίκτες της ομάδας του και τον πρίγκιπα Αλβέρτο την πρόκριση στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οσοι τον είδαν, μειδίασαν, κάτι ψιθύρισαν μεταξύ τους και συνέχισαν τις δουλειές τους. Οι κακεντρεχείς λένε πως άκουσαν τους ψιθυριστές να μιλούν για ένα έργο του Ροντέν, την «Αιώνια Ανοιξη» και για μία χασούρα του Ριμπολόβλεφ που βρήκε τον τρόπο να καλύψει.

Οι διαδρομιστές αναφέρονταν στην περιπέτεια του ιδιοκτήτη του Σκορπιού με τα έργα τέχνης στα οποία επένδυσε τεράστια ποσά –κοντά στα 2 δισ. δολάρια –που δεν ανταποκρίνονταν, όπως αποδείχθηκε αργότερα, στην πραγματική τους αξία.

ΧΑΣΟΥΡΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ. Από την πρόσφατη πώληση τριών έργων τέχνης, ανάμεσά τους και το γλυπτό του Ογκίστ Ροντέν «Η Αιώνια Ανοιξη», ο Ριμπολόβλεφ έχασε 100 εκατ. δολάρια.

Ο ρώσος μεγιστάνας είχε αγοράσει το έργο του Ροντέν έναντι 48,1 εκατ. δολάρια και το πούλησε 20,4 εκατ. δολάρια. Μία χασούρα κοντά στα 30 εκατ. δολάρια.

Στις ποδοσφαιρικές συναλλαγές ο Ριμπολόβλεφ τα πηγαίνει πολύ καλύτερα. Είναι τυχερός βέβαια γιατί εκεί κουμάντο κάνουν ο αντιπρόεδρος της Μονακό Βαντίμ Βασίλιεφ και ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού, Λεονάρντο Ζαρντίμ.

Η ιστορία του Ριμπολόβλεφ με το ποδόσφαιρο ξεκίνησε εντελώς διαφορετικά. Αγόρασε τον σύλλογο τον Δεκέμβριο 2011 υπό τις ευλογίες του πρίγκιπα Αλβέρτου. Η Μονακό βρισκόταν τότε σε αγωνιστική παρακμή και πάλευε να αποφύγει τον υποβιβασμό στη Γ’ κατηγορία.

Το 2013, όταν οι Πρίγκιπες επέστρεψαν στη Λιγκ 1, ο Ριμπολόβλεφ έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη ξοδεύοντας 165 εκατ. ευρώ για να φέρει στον Βράχο ονόματα όπως οι Φαλκάο, Χάμες Ροντρίγκες και Ζοάο Μουτίνιο.

Οι δύο πρώτοι πουλήθηκαν γρήγορα φέρνοντας και κέρδη. Ωστόσο, το μοντέλο ανάπτυξης που είχε στο μυαλό του ο Ριμπολόβλεφ για τη Μονακό γρήγορα αποδείχθηκε πως δεν είχε μέλλον.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ. Η άφιξη του Ζαρντίμ το 2014 και οι απειλές της UEFA για την εφαρμογή του οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι άλλαξαν γρήγορα τα πάντα.

Λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν στις ικανότητες του πορτογάλου προπονητή. Ο γάλλος δημοσιογράφος Γουίλιαμ Περέιρα έγραφε τις προάλλες ότι τον Ζαρντίμ τον θεωρούσαν όλοι ένα μεταβατικό στάδιο από τον Κλάουντιο Ρανιέρι στο επόμενο μεγάλο όνομα.

Εκτοτε πέρασαν τρία χρόνια και ο Ζαρντίμ όχι μόνο παραμένει στη θέση του, αλλά νιώθει και αμετακίνητος με το επιτυχημένο μοντέλο της προώθησης νέων παιδιών που εφάρμοσε.

Μεταξύ των παικτών που πέρασαν από τα χέρια του κατά τη διάρκεια της καριέρας του και έκαναν μεγάλο όνομα είναι ο Κώστας Μανωλάς, ο Γουίλιαμ Καρβάλιο, ο Αντριέν Σίλβα, ο Ισλάμ Σλιμανί, ο Γιανίκ Καράσκο και ο Αντονι Μαρσιάλ. Τον τελευταίο τον αγόρασε η Μονακό για 2 εκατ. ευρώ και τον πούλησε 50 εκατ. στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ άλλα 30 εκατ. έχει λαμβάνειν ο σύλλογος του Βράχου ως μπόνους.

Ο Μπερνάρντο Σίλβα, 22 ετών, που μαζί με τον Εμπαμπέ αποτελούν τα δύο πολυτιμότερα πετράδια του στέμματος της Μονακό, έλεγε στην αρχή της σεζόν για τον Ζαρντίμ: «Ξέρει πολύ καλά πώς να διαχειρίζεται τους νέους παίκτες. Είναι ο βασικός άνθρωπος στην επιτυχία μας».

Ακούει, δουλεύει, υπομένει. Πρόκειται για το τρίπτυχο της φόρμουλας επιτυχίας του Ζαρντίμ.

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΖΑΡΝΤΙΜ. Ο παιδαγωγός Ζαρντίμ έχει καταφέρει σήμερα να δημιουργήσει μία ομάδα που σε κάθε παιχνίδι της προσελκύει δεκάδες σκάουτερ μεγάλων συλλόγων οι οποίοι αναζητούν τα επόμενα μεγάλα αστέρια. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς όταν σε 19 εντός έδρας παιχνίδια η Μονακό έχει νικήσει με διαφορά τριών γκολ και άνω, ενώ φιλοδώρησε τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα με συνολικά έξι τέρματα.

Αν ο Ριμπολόβλεφ αποφασίσει ότι πρέπει να πουληθεί ο μόλις 18 ετών Κίλιαν Εμπαμπέ για να καλύψει τη ζημιά από τα έργα τέχνης, η τιμή του νεαρού Γάλλου θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ. Η προοπτική του είναι καλύτερη από αυτήν που είχε ο Τιερί Ανρί στην ηλικία του. Αυτό που όλοι θαυμάζουν στον νεαρό δεν είναι τα 17 γκολ και οι 10 ασίστ που έχει μοιράσει, αλλά η ωριμότητα στο παιχνίδι του και ο τρόπος που χειρίζεται το σώμα του στον αγωνιστικό χώρο.

Βεβαίως δεν είναι μόνο αυτός. Ο Μπερνάρντο Σίλβα από τα αζήτητα της Μπενφίκα εξελίχθηκε στη Μονακό σε έναν από τους κορυφαίους μέσους της Ευρώπης. Ο Μουρίνιο φέρεται να έχει πάρει υπόσχεση από τον 22χρονο συμπατριώτη του πως θα συνεχίσει την καριέρα του στο Ολντ Τράφορντ.

Ο Φαμπίνιο, αυτός ο πανύψηλος (188 εκατοστά) βραζιλιάνος αμυντικός, θεωρείται ο διάδοχος του Ντάνι Αλβες. Από τους παίκτες που θέλει διακαώς στη Μάντσεστερ Σίτι ο Πεπ Γκουαρντιόλα.

Ο Τιεμουέ Μπακαγιόκο, 22 ετών, Γάλλος με ιβοριανές ρίζες, θυμίζει έντονα Πατρίκ Βιεϊρά. Επίσης 22 ετών και στόχος του Κόντε.

Ο συνομήλικός του Μπέντζαμιν Μεντί καλύπτει την αριστερή πτέρυγα. Θανατηφόρος στις επελάσεις του από τότε που του έμαθε τα μυστικά της θέσης ο αργεντινός προπονητής Μαρσέλο Μπιέλσα.

Και τέλος, ο 21 ετών Τόμας Λεμάρ. Μέσος, παίζει επίσης αριστερά και για χάρη του τσακώνονται οι Μπάγερν, Γιουβέντους και Σίτι.

Πώς λοιπόν να μη χαίρεται ο Ριμπολόβλεφ μετά το κάζο με τα έργα τέχνης;