Τρομερός Πανιώνιος επικράτησε του Ολυμπιακού πανάξια με 1-0 στο Καραϊσκάκης στο ντέρμπι κορυφής και πλησίασε το μεγάλο αντίπαλό του στους επτά βαθμούς !

Τριανταέξι χρόνια, από το 1981 είχε να νικήσει εκτός έδρας ο Πανιώνιος τον Ολυμπιακό αλλά τότε το παιχνίδι (2-1) είχε γίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στο Καραϊσκάκης ο Πανιώνιος είχε να επικρατήσει από το 1966 (4-1) !

Πρόκειται για ένα άθλο για τους εκπληκτικούς Κυανέρυθρους που κράτησαν τη νίκη από το πρώτο κιόλας λεπτό όχι επειδή…έτυχε αλλά διότι πέτυχε, από μια ομάδα με πλάνο, σχέδιο και με τον τεχνικό των Κυανέρυθρων Βλάνταν Μιλόγεβιτς να παίρνει άριστα για μια ακόμα φορά.

Παράλληλα έκανε ματ στον Πάουλο Μπέντο ο οποίος για πρώτη φορά αποδοκιμάστηκε τόσο έντονα από τον κόσμο του Ολυμπιακού και με ύβρεις στο τέλος, ενώ αντίθετα ακούστηκε ρυθμικά το όνομα του παροπλισμένου Τσόρι Ντομίνγκες.

Τι και αν ο Πανιώνιος είχε τόσο σοβαρές απουσίες (βγάζοντας υποχρεώσεις από κάρτες), αυτό είναι το μεγάλο μυστικό ιδιαίτερα εφέτος για την ομάδα της Νέας Σμύρνης. Όποιος και να μπει και να παίξει, δεν αλλάζει το ξεκάθαρο πλάνο του προπονητή και αυτό βγαίνει στο γήπεδο.

Όπως χθες που οι φιλοξενούμενοι πίεσαν από τα πλάγια δεν άφησαν διαδρόμους (με κορυφαίους τον σκόρερ Μασούρα αλλά κυρίως τον Οικονόμου που ήταν παντού και πολύ καλό τον Σαββίδη) και εγκλώβισαν τον άνευρο Ολυμπιακό που είχε μείνει στις δάφνες της Άγκυρας νομίζοντας ότι θα κάνει περίπατο ίσως υποτιμώντας την πιο σταθερή (σε διάρκεια) ομάδα του πρωταθλήματος.

Που είχε γνωρίσει 21 ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια την τελευταία εικοσαετία στην έδρα του Ολυμπιακού σημειώνοντας μόλις 4 γκόλ και δεχόμενος 60 !

«Η στατιστική είναι ωραία, αλλά το σίγουρο εόξαι ότι εμείς είχαμε μεγάλες ελλείψεις και για αυτό αξίζουν διπλά συγχαρητήρια στα παιδιά. Ήθελα να δοκιμάσω κάποιους παίκτες που στην προπόνηση δείχνουν καλά στοιχεία και ήταν άψογοι» είπε πανευτυχής ο τεχνικός του Πανιωνίου Βλάνταν Μιλόγεβιτς.

Οι Κυανέρυθροι πέτυχαν τον απόλυτο αιφνιδιασμό κρύβοντας τη μπάλα πριν συμπληρωθεί καν το πρώτο λεπτό, με τον Βλάχο να βγάζει στον Σαββίδη, αυτός πιο δεξιά στον Φούντα, εξαιρετική σέντρα του τελευταίου και ο Μασούρας εξ’ επαφής «εκτέλεσε» τον Λεάλι (0-1 στα 49 δευτερόλεπτα !).

Η ομάδα της Νέας Σμύρνης, μπορεί να δέχτηκε μεγάλη πίεση στη συνέχεια, αλλά πότε με σύμμαχο την τύχη (δοκάρι Καρντόσο στο 25’) , πότε με τις έγκαιρες παρεμβάσεις στην άμυνα (44’ σωτήρια επέμβαση Οικονόμου πάνω στη γραμμή σε σουτ του Ελιουνούσι) κράτησε σχετικά άνετα το προβάδισμα.

Αλλά και στο δεύτερο μέρος που οι γηπεδούχοι αύξησαν την πίεση, δεν είχαν τον τρόπο να φτάσουν ορθολογικά στην αντίπαλη εστία αφού ήταν άψογα μπλοκαρισμένοι. Είχαν ένα ακόμα δοκάρι (στο πάνω μέρος) σε κεφαλιά του Ντε Λα Μπέγια (72’) και μια απόκρουση του Μπαντή σε πλάγιο τετ α τετ του Καρντόσο (77’) αλλά την ευκαιρία του αγώνα την είχαν οι φιλοξενούμενοι με τον Φούντα να αστοχεί σε ανεπανάληπτο τετ α τετ μπροστά στο Λεάλι (73’).

«Δεν είχαμε ένταση στο παιχνίδι μας, κάτι που δεν μας συμβαίνει συχνά, ενώ δεχτήκαμε ένα γκολ στο πρώτο λεπτό που δεν έπρεπε. Πρέπει να ανασυνταχτούμε» τόνισε ο τεχνικός των γηπεδούχων Πάουλο Μπέντο.

Οι…ειδικοί της εξέδρας είχαν προβλέψει πως ο Πανιώνιος έρχεται να χάσει εύκολα επειδή πολύ παίκτες του είχαν πάρει κάρτες για να εκτίσουν την τιμωρία τους. Φυσικά κανείς δεν θα ζητήσει συγγνώμη από την ομάδα της Νέας Σμύρνης όπως άλλωστε συνηθίζεται. Αν φορολογούνταν αυτές οι «προφητείες» η Ελλάδα δεν θα είχε μπει ποτέ σε μνημόνιο.

Σε ένα γήπεδο (την παλιά του έκδοση βέβαια) όπου έχει πανηγυρίσει δύο κύπελλα κόντρα στην ΑΕΚ και στον Παναθηναικό ο Πανιώνιος έγραψε μια ακόμα χρυσή σελίδα στην ιστορία του συνεχίζοντας να ονειρεύεται σε μια από τις καλύτερες χρονιές του.

Ολυμπιακός: Λεάλι, Παρέδες (68’ Μανθάτης), Ντα Κόστα, Βιάνα, Ντε λα Μπέγια, Ρομαό (75’ Μπουχαλάκης), Ανδρούτσος, Ελιουνούσι (61’ Ανσαριφάρντ), Φορτούνης, Σεμπά, Καρντόσο.

Πανιώνιος: Μπαντής, Βλάχος, Οικονόμου, Γκιοατά, Τασουλής, Κόρμπος, Σιώπης, Φούντας (88’ Λάμπρου), Μασούρας, Σαββίδης (80’ Καθάριος), Γεσίλ (61’ Μαχμούτοβιτς).