Από αγκάθι βγαίνει ρόδο, λέει ο θυμόσοφος λαός. Και στην περίπτωση του Παναθηναϊκού κάτι καλό φαίνεται πως προκύπτει με την αντικατάσταση του Αντρέα Στραματσόνι από τον Μαρίνο Ουζουνίδη. Το πρώτο δίμηνο του εβρίτη τεχνικού στον πάγκο των Πρασίνων ήταν πιεστικό, δύσκολο και με έντονη αμφισβήτηση από τους οπαδούς. Ωστόσο οι καλές εμφανίσεις και τα εξαιρετικά αποτελέσματα των τελευταίων εβδομάδων επανέφεραν τα χαμόγελα και την ελπίδα στο Τριφύλλι. Μολονότι ακόμη είναι νωρίς, ο 48χρονος προπονητής έχει κατορθώσει να αφήσει το αποτύπωμά του σε μια ομάδα που μέχρι πρότινος βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού. Ιδού τι άλλαξε επί των ημερών του στον ΠΑΟ.

ΡΟΣΤΕΡ. Ο Ουζουνίδης γνώριζε ότι έπαιρνε ρίσκο με την απόφαση να περιθωριοποιήσει όσους παίκτες είτε δεν ταίριαζαν στην ποδοσφαιρική φιλοσοφία του, είτε έβλεπαν την παρουσία τους στον Παναθηναϊκό ως αγγαρεία. Εν μία νυκτί τοποθετήθηκαν στη μαύρη λίστα και αποχώρησαν οι Ιμπάρμπο, Γουακάσο, Λεντέσμα, Ιβανόφ, Σάμπα, ενώ πλέον μεταξύ πάγκου και εξέδρας βρίσκονται και οι Ρινάλντι, Μέστο, Στιλ. Προτίμησε να μειώσει τις επιλογές του προκειμένου να δημιουργήσει ένα μάχιμο γκρουπ παικτών που είναι διατεθειμένοι να δώσουν και την ψυχή τους μέσα στο γήπεδο.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ-ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ. Μολονότι δεν καλύφθηκαν αριθμητικά οι κενές θέσεις των αποχωρησάντων, οι προσθήκες του Δημήτρη Κουρμπέλη και του Βίκτωρα Κλωναρίδη πρόσφεραν στοιχεία που έλειπαν από το ρόστερ, ενώ σαν μεταγραφές λογίζονται και οι Ουσμάν Κουλιμπαλί και Ζαν Πολ Εμποκού, οι οποίοι έλειψαν τον Ιανουάριο λόγω της συμμετοχής τους στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Αμφότεροι με την επιστροφή τους στο Τριφύλλι ανέβασαν το επίπεδο, την ταχύτητα και την ένταση της ομάδας.

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Επί των ημερών του Στραματσόνι (ιδίως στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου) ο Παναθηναϊκός «έσκαγε» μετά το 60′. Οι Πράσινοι έδιναν την εικόνα ενός κακογυμνασμένου συνόλου, απόρροια (και) της χαλαρής καλοκαιρινής προετοιμασίας. Ο προπονητής φυσικής κατάστασης Νίκος Γιάγκου, τον οποίο είχε ως συνεργάτη και στον Πανιώνιο, αποτελεί το κρυφό χαρτί του Ουζουνίδη. Δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟ παρουσιάζουν αξιοσημείωτη φρεσκάδα και πολύ μεγαλύτερες αντοχές. Αλλαξε πάντως και η στόχευση εντός γηπέδου, καθώς ο Ουζουνίδης ζήτησε από τους παίκτες να αποφεύγουν τα άσκοπα τρεξίματα προκειμένου να εξοικονομούν δυνάμεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μάρκους Μπεργκ, ο οποίος τρέχει λιγότερο αλλά σκοράρει περισσότερο.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ. Οι μυϊκοί τραυματισμοί πήραν διαστάσεις επιδημίας με τον Στραματσόνι αλλά και στο ξεκίνημα της θητείας του Ουζουνίδη. Πέραν της προβληματικής προετοιμασίας και των χαλαρών προπονήσεων, διαπιστώθηκαν λάθη και στη συνολική λειτουργία του ιατρικού τιμ. Η έλευση του πολύπειρου φυσικοθεραπευτή Χρήστου Καρβουνίδη βελτίωσε εμφανώς την κατάσταση.

ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ. Με δεδομένο ότι οι βάσεις για το χτίσιμο μιας ομάδας μπαίνουν το καλοκαίρι, ο Ουζουνίδης δεν είχε τη δυνατότητα –ιδίως εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων –να δημιουργήσει από την αρχή τον δικό του Παναθηναϊκό. Ως εκ τούτου, εντόπισε τις μεγαλύτερες αδυναμίες της ομάδας και προσπάθησε με στοχευμένη δουλειά στις προπονήσεις να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Τα θετικά αποτελέσματα αλλά και η προσωπική επαφή που έχει με κάθε ποδοσφαιριστή άλλαξαν άρδην την ψυχολογία της ομάδας, που πλέον έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της.