«Την Πέμπτη είχα και το βιβλίο μου μαζί, στο γήπεδο. Βρήκα τον χρόνο και το τελείωσα» είπε σαν αστείο φίλος οπαδός του Ολυμπιακού που είχε σπεύσει στο Φάληρο να δει τους Ερυθρολεύκους κόντρα σε μια τούρκικη ομάδα από την Αγκυρα· χθες δεν άρχισε καινούργιο βιβλίο, το ντέρμπι ήταν ενδιαφέρον. Ταινία για Οσκαρ δεν ήταν, για να λέμε του στραβού το δίκιο, b-movie ήταν, αλλά περίμενες να δεις πού θα το πάει ο σκηνοθέτης.

Και πού το πήγε; Εκεί που όλοι περίμεναν: στην ήττα του Ολυμπιακού! Είχε φανεί από την Πέμπτη ότι η ομάδα του Μπέντο δεν έχει δυναμική, φάνηκε και χθες από την αρχή ότι οι Ερυθρόλευκοι δεν είχαν «διαβάσει» κανένα σενάριο νίκης. Ο Κετσπάγια είχε «καεί» μετά το ματς της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό στο φαληρικό γήπεδο και ο Μπέντο απ’ ό,τι φαίνεται έχει… ψιλοαρπάξει μετά τους πανηγυρισμούς των Κιτρινόμαυρων.

Η ταινία θα μπορούσε να έχει τίτλο «Οι μπασιμποζούκοι», σύμφωνα με την εμπνευσμένη δήλωση του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού με την οποία χαρακτήριζε τους υπευθύνους της ΑΕΚ. Και μπράβο του, του κυρίου Aντιπροέδρου, γιατί ορθά εμίλησε αφού το μπασιμποζούκος προέρχεται από τη σύνθετη τούρκικη λέξη μπας (κεφαλή) και μποζούκ (χαλασμένος), δηλαδή κακoκέφαλος. Στην Ιστορία οι βασιβουζούκοι (όπως έχουν καθιερωθεί) ήταν ομάδες οπλοφόρων ατάκτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, έδειξε πως δεν ξεπέρασε την ισοπαλία – αποτυχία με τους οσμανλήδες ποδοσφαιριστές, τους «ατάκτους» της Αγκύρας και δείχνει να μην ξεπερνάει και τις εμμονές του. Πάντα θα φταίει κάποιος άλλος. Είτε οι «μπασιμποζούκοι», είτε οι Μαμελούκοι, είτε οι «Τούρκοι» γενικώς…

Η βαθμολογική διαφορά του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ επιτρέπει και μια ήττα, δεν επιτρέπει όμως τη διαστρέβλωση της εικόνας που παρακολούθησαν, όσοι παρακολούθησαν από τις εξέδρες ή από τους τηλεοπτικούς δέκτες τον αγώνα, που άρχισε το δειλινό της Κυριακής. Ποια ήταν αυτή; Ο Ολυμπιακός παρουσιάζει σημάδια παρακμής και αν δεν φροντίσει να βρει τις αιτίες τους, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Δεν λέμε ότι θα χάσει τον τίτλο του πρωταθλητή, προς Θεού, όμως ένας αποκλεισμός από τους Τούρκους την ερχόμενη Πέμπτη θα ήταν η καταστροφή του Δράμαλη! Η λάμψη της Ευρώπης, κακά τα ψέματα, έχει άλλο φως από εκείνο της εσωστρεφούς και μεμψίμοιρης Ελλαδίτσας. Η Ευρώπη επίσης φέρνει χρήμα, είτε μέσω ΟΥΕΦΑ είτε μέσω εισιτηρίων. Ποιος θα πάει να δει Ολυμπιακό – Πανιώνιο αν έχει γυρίσει «φεσωμένος» από την τουρκική πρωτεύουσα; Λίγοι!

Καλοί είναι οι αφορισμοί και οι επικές ατάκες του σοφού Νέστορος του Λιμανιού, όμως οι «μπασιμποζούκοι» δεν είχαν το κιτρινόμαυρο χρώμα στις παντιέρες τους, το ερυθρό είχαν, πάντα!