Οι περιπτώσεις ομάδων που υποβιβάστηκαν ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του τίτλου είναι δεκάδες και οι αιτίες δεν είχαν πάντοτε άμεση σχέση με τα αποτελέσματα στο γήπεδο.

Το σκανδιναβικό ποδόσφαιρο έχει «ειδικότητα» στο θέμα καθώς τέσσερις φορές πρωταθλήτρια της Σουηδίας υποβιβάστηκε (Χέλσινγκμποργκ, ΓΚΑΙΣ, Τζουργκάρντεν, Γκέτεμποργκ) και από τρεις στις Φινλανδία (Ιλβες-Κίσσατ, TPV, Χάκα Βαλκεακόσκι), Νορβηγία (Φρέιντιγκ, Φραμ, Μπραν) και Δανία (ΚΒ, Χβιντόβρε, Χερόλγκε). Ακόμα και στα Νησιά Φερόες ζήλεψαν τη δόξα αυτού του παράξενου ποδοσφαιρικού ασανσέρ (Β71). Από τις πιο παράξενες ιστορίες πρωταθλήτριας που υποβιβάστηκε είναι αυτή της Νυρεμβέργης. Για τη γερμανική πόλη που είναι σφηνωμένη στην κοιλάδα του ποταμού Πέγκνιτς, περίπου δύο ώρες βόρεια του Μονάχου, η ομώνυμη ομάδα αποτελούσε το καμάρι της για τις πολλές επιτυχίες της από το 1920 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Τη σεζόν 1967-’68 η Νυρεμβέργη κατέκτησε τον τίτλο στο ενωμένο πλέον γερμανικό πρωτάθλημα (Μπουντεσλίγκα) έχοντας στις τάξεις της δύο από τους καλύτερους επιθετικούς, τον Φραντς Μπρουνγκς και τον Χάιντς Στρελ, που εκείνη τη σεζόν είχαν πετύχει 25 και 18 γκολ αντίστοιχα.

Την επόμενη σεζόν ο προπονητής Μαξ Μέρκελ αποφάσισε να αλλάξει σχεδόν όλη την ομάδα φέρνοντας 13 νέους παίκτες ενώ εξανάγκασε τον Μπρουγκς να συνεχίσει στη Χέρτα.

Η ομάδα πήρε την κατιούσα, ο Μέρκελ αντικαταστάθηκε από τον Κλότσερ τον Μάρτιο αλλά η Νυρεμβέργη δεν γλίτωσε τον υποβιβασμό. Ακόμα και σήμερα πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί πήρε εκείνη την απόφαση ο Μέρκελ διαλύοντας ουσιαστικά την καλύτερη γερμανική ομάδα της εποχής.