Στην κορυφή του Money League, της λίστας με τις πλουσιότερες ποδοσφαιρικές ομάδες βάσει των εσόδων τους, επανέκαμψε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ύστερα από απουσία 11 χρόνων.

Οι Κόκκινοι Διάβολοι παρουσίασαν έσοδα 689 εκατ. ευρώ για τη σεζόν 2015-2016 που αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Η έκπληξη στη φετινή λίστα της Deloitte είναι η Ρεάλ Μαδρίτης. Η Βασίλισσα όχι μόνο εκθρονίστηκε, αλλά υποχώρησε για πρώτη φορά στην τρίτη θέση έχοντας μόλις 100.000 ευρώ διαφορά από τη δεύτερη Μπαρτσελόνα (620,2 έναντι 620,1).

Είναι αξιοσημείωτο πάντως πως τα τρία σούπερ κλαμπ μονοπωλούν την πρώτη τριάδα στο Money League από την καθιέρωσή του από την Deloitte, τη σεζόν 1996-97. Εκείνη τη χρονιά η Γιουνάιτεντ είχε βρεθεί στην πρώτη θέση με έσοδα μόλις 88 εκατ. στερλίνες (περίπου 101 εκατ. ευρώ), όσα δαπάνησε το καλοκαίρι για να αποκτήσει τον Πολ Πογκπμπά!

Η επιστροφή της Γιουνάιτεντ στην κορυφή του Money League αναμένεται να είναι βραχύβια λόγω της απουσίας της φέτος από το Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και της αδυναμίας της στερλίνας. Για την περσινή σεζόν, η Delloite είχε υπολογίσει τα έσοδα της Γιουνάιτεντ με τη στερλίνα να βρίσκεται στο 1,33 του ευρώ, ενώ σήμερα έχει υποχωρήσει στο 1,15.

Την πρώτη πεντάδα με τους πλουσιότερους συλλόγους συμπληρώνουν η Μπάγερν (592 εκατ. ευρώ) και η Μάντσεστερ Σίτι (524,9 ευρώ) για πρώτη φορά.

Το σύνολο των εσόδων των 20 πλουσιότερων συλλόγων έφτασε τα 7,4 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 12% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

Η οικονομική ισχύς της Πρέμιερ Λιγκ αποτυπώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, αφού στο τοπ 20 έχουν πλασαριστεί οκτώ αγγλικοί σύλλογοι –πέντε στο τοπ 10 –με συνολικά έσοδα 3,2 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεί η πρωταθλήτρια Λέστερ, η οποία καταλαμβάνει την 20ή θέση καταγράφοντας έσοδα 172,1 εκατ. ευρώ.

Αίσθηση προκαλεί η πτώση των άλλοτε πανίσχυρων ιταλικών συλλόγων, η οποία συνδέεται με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας.

Αν και υπάρχουν τέσσερις ομάδες στο τοπ 20 –η πλουσιότερη Γιουβέντους βρίσκεται στη 10η θέση -, εντούτοις είναι πιθανό του χρόνου να βρίσκεται μόνο μία. Η άλλοτε κραταιά Μίλαν ήταν στην πρώτη πεντάδα τη σεζόν 2002-2003 και στη φετινή έκθεση έχει υποχωρήσει στη 16η θέση, πίσω ακόμα και από τη Ρόμα, ενώ η Ιντερ κατέλαβε τη 19η θέση.