Ενα ντέρμπι που θα χαθεί στη λήθη πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο γήπεδο Απ. Νικολαΐδης. Οσοι βρέθηκαν στις εξέδρες και πολύ περισσότερο όσοι άντεξαν να το παρακολουθήσουν από τους τηλεοπτικούς δέκτες δίχως να αλλάξουν κανάλι πολύ γρήγορα θα ξεχάσουν ότι την 15η Ιανουαρίου 2017 ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ αναδείχθηκαν ισόπαλοι. Το τελικό 0-0, το φτωχό θέαμα που παρουσίασαν οι ομάδες, η κακή ποιότητα ποδοσφαίρου που παίχτηκε, ακόμη και η άνευρη και δίχως ένταση παρουσία των οπαδών του Τριφυλλιού στην κερκίδα (μόλις 6.955 εισιτήρια) συνέθεσαν την παρακμιακή εικόνα ενός κατ’ ευφημισμόν ντέρμπι, το οποίο θα θυμόμαστε περισσότερο για τις σπουδαίες επεμβάσεις που πραγματοποίησε ο γκολκίπερ της ΑΕΚ Βασίλης Μπάρκας και για το ντεμπούτο στο πρωτάθλημα του 18χρονου ταλαντούχου στόπερ του Παναθηναϊκού Στέφανου Ευαγγέλου.

Από το ξεκίνημα του ματς φάνηκε πως φοβόταν ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη. Οι δυο ομάδες παρατάχθηκαν πρωτίστως με στόχο να μη δεχτούν γκολ. Κάτι που μετουσιώθηκε στο απόλυτο μηδέν στο πρώτα 30 λεπτά. Εξαιρουμένης μιας φάσης μόλις στο 2′ που προήλθε από λάθος του άπειρου Ευαγγέλου (δεν την εκμεταλλεύτηκε ο Μάνταλος, ο οποίος σούταρε λίγο άουτ) οι δύο τερματοφύλακες δεν ένιωσαν την παραμικρή απειλή.

Η εικόνα άλλαξε δραστικά στο τελευταίο τέταρτο του α’ ημιχρόνου, οπότε οι Πράσινοι και οι Κιτρινόμαυροι αποφάσισαν να ξεμυτίσουν από τις άμυνές τους και να πλησιάσουν το γκολ: το Τριφύλλι με τον Μπεργκ στο 30′ και τον Λέτο στο 38′ και ο Δικέφαλος με παρ’ ολίγον αυτογκόλ του Τελάντερ στο 32′ και τον Λαμπρόπουλο στο 39′.

Νωχελικά και με αρκετή κλωτσοπατινάδα άρχισε και το δεύτερο ημίχρονο. Η Ενωση απείλησε για πρώτη και τελευταία φορά στο 54′ με τον Πατίτο και στη συνέχεια περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο. Οχι πως ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ καλύτερος, αλλά τουλάχιστον έφτασε τρεις φορές κοντά στο γκολ με τον Βιγιαφάνιες στο 55′, τον Λέτο στο 64′ και τον Τελάντερ στο 74′. Και στις τρεις περιπτώσεις όμως οι Πράσινοι νικήθηκαν από τον καταπληκτικό Μπάρκα, που δικαίως αναδείχθηκε ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης. Ιδίως η επέμβασή του στο πλασέ του Βιγιαφάνιες ήταν μια από τις καλύτερες που έχουν καταγραφεί στα ελληνικά γήπεδα!

Εντέλει ο Μαρίνος Ουζουνίδης και ο Ζοζέ Μοράις έμειναν ικανοποιημένοι με τη μη ήττα. «Κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο αναγκάσαμε τον αντίπαλο σε παθητικό ρόλο. Σίγουρα θα μπορούσε να κάνουμε περισσότερα πράγματα αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ήταν το τρίτο παιχνίδι σε διάστημα έξι ημερών. Παίζουν σχεδόν τα ίδια παιδιά συνέχεια. Οι επιλογές μας είναι μετρημένες. Ομως, μπορώ να πω πως είμαι ευχαριστημένος απ’ την προσπάθειά τους» δήλωσε ο κόουτς των Πρασίνων, ενώ ο τεχνικός των Κιτρινόμαυρων σχολίασε: «Εμείς παίξαμε κοιτάζοντας στα μάτια τον αντίπαλο και ψάχνοντας το γκολ, ενώ ο Παναθηναϊκός χρησιμοποίησε την αντεπίθεση, γρήγορες επιθέσεις και κάποιους συνδυασμούς του Μπεργκ με τον Λέτο. Ηταν ένα ντέρμπι και πάντα τα ντέρμπι είναι δύσκολα και για τις δύο ομάδες, οπότε είναι αποδεκτό το αποτέλεσμα».

Παναθηναϊκός: Οδ. Βλαχοδήμος, Μαρινάκης, Χουλτ, Τελάντερ, Ευαγγέλου, Κουρμπέλης, Λουντ, Βιγιαφάνιες, Παν. Βλαχοδήμος (72′ Μπουμάλ), Λέτο, Μπεργκ.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Γκάλο, Ντίντακ, Λαμπρόπουλος, Κολοβέτσιος, Σιμόες, Αϊντάρεβιτς (75′ Γιόχανσον), Πατίτο, Χριστοδουλόπουλος (68′ Βάργκας), Μάνταλος, Πέκχαρτ (68′ Αλμέιδα).