Κονσέρτο για πολυβόλα στη Βιτόρια, με τον Ολυμπιακό να «εκτελεί» τους Βάσκους από τα 6.75 και να παίρνει τεράστια νίκη κόντρα στην Μπασκόνια με 95-90 στην 4η αγωνιστική της Ευρωλίγκα.

Σε ένα από τα ωραιότερα (σίγουρα το καλύτερο εφετινό) παιχνίδια της διοργάνωσης, η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου συνέχισε το επιθετικό της κρεσέντο και εκτός έδρας. Καθώς είχε ήδη βάλει 88 πόντους στον Παναθηναϊκό, 90 στην Εφές Αναντολού και 91 στην Αρμάνι Μιλάνο, αλλά με όλα αυτά τα παιχνίδια στο ΣΕΦ.

Οι επιθετικές επιλογές των πρωταθλητών είναι σαφώς οι πλουσιότερες των τελευταίων χρόνων και αυτό φαίνεται από την πολυτέλεια του κόουτς Σφαιρόπουλου που έδωσε ανάσες στον (εκπληκτικό για μια ακόμα φορά) Βασίλη Σπανούλη την ώρα που το παιχνίδι ήταν στην κόψη του ξυραφιού (74-72 οι Βάσκοι στο 30’) και ο αντικαταστάτης του Ερικ Γκρίν έβαλε τις βάσεις για τη μεγάλη νίκη με συνεχόμενα τρίποντα.

Ο Αμερικανός μάλιστα δεν είχε βρει ρυθμό στο πρώτο μέρος, αλλά σημείωσε όλους τους πόντους του στο τελευταίο κρίσιμο δεκάλεπτο με αποκορύφωμα το μεγάλο σουτ στο σημείο όπου το σκορ είχε φτάσει στο 90-87 υπέρ του Ολυμπιακού και οι δύο ομάδες έχαναν εκατέρωθεν επιθέσεις. Εκεί ο Γκρίν πέτυχε τρίποντο και πήρε και το φάουλ και καθάρισε τον αγώνα καθώς απέμεναν κάτι παραπάνω από 35’’.

Εστησαν πάρτι τριπόντων

Οι Πειραιώτες μπορεί να ξεκίνησαν με 1/6 σουτ έξω από τη γραμμή των 6.75, όμως στη συνέχεια ήταν άψογοι και έστησαν ένα πάρτι τριπόντων τελειώνοντας με ποσοστό σχεδόν 54% (16/30 !).

Ολα βέβαια ξεκίνησαν για μια ακόμα φορά από το κομπιούτερ της ομάδας, τον αρχηγό της Βασίλη Σπανούλη που εκτός των 15 πόντων του μοίρασε και 15 ασίστ (!) και μάλιστα ήδη πέρασε τον καλό του φίλο και κουμπάρο του Θοδωρή Παπαλουκά στη λίστα των κορυφαίων πασέρ στην ιστορία, έχοντας πλέον 984 και βρίσκεται πίσω μόνο από τον Δημήτρη Διαμαντίδη (1255).

Είναι σαφώς τιμή για το ελληνικό μπάσκετ, η πρώτη τριάδα των κορυφαίων πασέρ όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα να είναι αμιγώς ελληνική (Διαμαντίδης-Σπανούλης-Παπαλουκάς).

«Προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν τα ρεκόρ αλλά το πώς θα βοηθάω περισσότερο την ομάδα μου. Σήμερα κάναμε ένα πολύ καλό παιχνίδι και πετύχαμε σπουδαία νίκη» τόνισε ο αρχηγός, που ουσιαστικά είχε συμμετοχή σε πάνω από 50 πόντους της ομάδας!

Με άποντο τον υπαρχηγό του Γιώργο Πρίντεζη, που αποτελεί μια από τις βασικές επιθετικές λύσεις του, ο Ολυμπιακός κάλυψε το επιθετικό κενό του άψογα, παίρνοντας πόντους και από τους Μάντζαρη και Παπανικολάου («κλείδωσε» παράλληλα τον Λάρκιν στην άμυνα σε καθοριστικό σημείο), οι οποίοι έκαναν εξαιρετική δουλειά σε άμυνα και επίθεση.

Η κίνηση ματ

Αλλωστε η άμυνα ήταν αυτή που έβαλε τον Ολυμπιακό στις ράγες στο δεύτερο μέρος, όταν και ξέφυγε στο σκορ με κίνηση ματ την τοποθέτηση του Μπίρτς από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο πάνω στον Σενγκέλια, που ήταν η μεγαλύτερη απειλή για το καλάθι του Ολυμπιακού.

Εξαιρετικός και ο Παπαπέτρου, που κάποιες φορές χρειάστηκε να παίξει και πεντάρι (!) βοηθώντας πολύ και στην άμυνα, ενώ στους πολλούς διακριθέντες του Ολυμπιακού περνάει σαφώς και ο Μπίρτς (8π. – 8 ριμπ.).

Και όλα αυτά χωρίς ακόμα να έχει μπει σε ρυθμό ο Πάτρικ Γιάνγκ, που θα έδινε εντελώς άλλη εικόνα στον Ολυμπιακό κάτω από τα καλάθια. Πάντως τον έβγαλαν ασπροπρόσωπο όλοι οι υπόλοιποι.

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ: (24/48 δίποντα, 12/24 τρίποντα, 6/8 βολές, 18-8 ριμπάουντ, 19 ασίστ, 8 κλεψίματα, 2 κοψ., 7 λάθη): Λάρκιν 14 (2 τρίπ., 11 ασ.), Ακονιόν 5 (1), Βόιτμαν 7 (1), Χάνγκα 15 (3), Σεντεκέρσκις, Μπομπουά 5 (1), Μπλάζιτς 9 (1, Ντιόπ, Τιγί 6, Σενγκέλια 20 (3), Λουτζ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: (15/30 δίποντα, 16/30 τρίποντα, 17/22 βολές, 24-11 ριμπάουντ, 20 ασίστ, 3 κλεψίματα, 6 κοψ., 14 λάθη) : Γκριν 13 (3/5 τρ.), Μπιρτς 8 (8 ριμπ.), Γιανγκ 4, Παπαπέτρου 5 (1), Σπανούλης 15 (2/5τρίπ.,7/7 βολ., 15 ασ.), Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης, Παπανικολάου 15 (2), Μάντζαρης 17 (5/8 τρ.), Χάκετ 5 (1), Λοτζέσκι 9 (2).