Το επικείμενο σπουδαίο ραντεβού ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ μοιάζει υψίστης σημασίας. Για αμφότερους τους αντιπάλους. Η βαθμολογία είναι καθρέφτης και λέει τα πάντα: αν χάσουν οι γηπεδούχοι, απομακρύνονται πολύ από την κορυφή και ίσως να ενταθούν οι γκρίνιες στα ενδότερα μιας ομάδας που παίζει καλό ποδόσφαιρο, αδυνατεί όμως να πάρει αποτελέσματα. Οσο για την ΑΕΚ, θέλει μια σπουδαία επιτυχία για να πείσει ο Μοράις πως μπήκε για τα καλά στο πετσί του ρόλου του. Είναι γεγονός πως ο πορτογάλος προπονητής αυτές τις πρώτες του ημέρες στα Σπάτα ελάχιστα θυμίζει τον Κετσπάγια. Τώρα η τακτική είναι στην ημερήσια διάταξη, υπάρχει ένα πρόγραμμα κυρίως σε μορφή τετραγώνων και μένει να φανεί κατά πόσο θα το κατανοήσουν σύντομα οι παίκτες της ΑΕΚ –ο χρόνος άλλωστε τρέχει. Στον ΠΑΟΚ, ο Ιβιτς βασίζεται στη σπιρτάδα του Ροντρίγκες, στην καλή του μεσαία γραμμή και στο παιχνίδι των αντεπιθέσεων που γνωρίζει καλά. Και ασφαλώς στην πίεση που ασκούν οι επιθετικοί της ομάδας στα αντίπαλα μπακ, γιατί αυτό κάνει ο ΠΑΟΚ και αποτελεί μια εξήγηση της σταδιακής πτώσης, προφανώς ένεκα της κούρασης. Οπως και να ‘χει, το σκάκι ανάμεσα στους δύο προπονητές που δεν γνωρίζουν ο ένας τον άλλον αποτελεί τη σημαντικότερη παρτίδα της αγωνιστικής.

Φουσκώνει ο Πηνειός

Δεν πάει καλά η Λάρισα. Ούτε χθες έπιασε ικανοποιητική απόδοση και μάλιστα ο πρόεδρός της Αλέξης Κούγιας δεν έκρυψε την απογοήτευσή του. Το αν αυτό συνεπάγεται πως είμαστε ενώπιον αλλαγών, μάλλον θα το πληροφορηθούμε σύντομα. Θεωρείται σίγουρο, πάντως, ότι το παιχνίδι του Σαββάτου απέναντι στον Πανιώνιο είναι κομβικό για πολλούς και πολλά. Οσο για τον Κούγια, μόνο φειδωλός δεν ήταν στα εγκώμια που έπλεξε στον Σαββίδη και επιπρόσθετα αποκάλυψε πως ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ του πρότεινε να γίνουν συνέταιροι στην Τούμπα! Κάτι που δεν φαίνεται να προχωρά.

Πότε θα παίξουν;

Κι όμως, βγήκαν κάποια συμπεράσματα σε αυτούς τους (πρώτους) αγώνες Κυπέλλου. Για παράδειγμα, δύο ποδοσφαιριστές που βλέπει επιφυλακτικά ο Μπέντο στον Ολυμπιακό είναι οι Ζντιέλαρ και Τσιμίκας. Ο πρώτος έκανε πέρυσι αρκετά ματς, με τον Μάρκο Σίλβα στον πάγκο. Ο δεύτερος ούτε και χθες αγωνίστηκε, μολονότι στο Λιμάνι δεν έχουν κλασικό αριστερό μπακ πίσω από τον (τραυματία) Ντε λα Μπέγια. Τόσο πίσω πήγε στο rotation ένα παιδί με επιθετικά χαρίσματα και καλή σέντρα; Στην ΑΕΚ τώρα, ο Γαλανόπουλος, ένα ατόφιο ταλέντο που έρχεται από την Κ-20, μπορεί να βρει παραπάνω χρόνο συμμετοχής με τη νέα κατάσταση, ενώ ουδείς γνωρίζει γιατί δεν είδαμε ούτε και εναντίον της Κέρκυρας τον Κώστα Μανωλά. Θα μπορούσε ίσως να του δοθεί η δυνατότητα να δείξει τι ψάρια πιάνει.

Νέα γενιά

Μετά τον Αλέξη Δέδε (που αποχώρησε με προορισμό μάλλον την επιτροπή εξομάλυνσης), στην ΑΕΚ έδωσαν τη σκυτάλη στον Μηνά Λυσάνδρου. Στα 36 του χρόνια ο κύπριος νομικός με ειδίκευση στο διεθνές αθλητικό δίκαιο κάνει άλμα καριέρας. Θα χρειαστεί ως διευθύνων σύμβουλος να τρέξει μια ποδοσφαιρική εταιρεία, αλλά το μήνυμα που στέλνει ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι πως τα ηνία περνούν σε καταρτισμένους τεχνοκράτες, άτομα που προσεγγίζουν καλύτερα το «σήμερα» του αθλητισμού.