Στις πρώτες του δηλώσεις ως προπονητής της ΑΕΚ στο επίσημο κανάλι του συλλόγου, ο Ζοσέ Μοράις ξεκαθάρισε ότι μεγάλος στόχος είναι να ξαναγίνει η ομάδα πρωταθλήτρια και τόνισε πως «όταν είμαστε όλοι μαζί, τίποτα δεν είναι αδύνατο».

Παράλληλα ο Πορτογάλος τεχνικός δήλωσε χαρούμενος που θα βρει τους συμπατριώτες του Σιμόες και Αλμέιδα και αναφέρθηκε φυσικά και στον μέντορά του, Ζοσέ Μουρίνιο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μοράις:

-Για τη νέα του δουλειά σε μια νέα ομάδα και σε μια νέα χώρα: «Η δουλειά δεν είναι καινούργια. Είναι η δουλειά που κάνω μια ζωή, από αυτή ζω. Ναι, είναι μια νέα πρόκληση, διότι πρόκειται για έναν σύλλογο από τους πιο μεγάλους στην Ελλάδα, διότι η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα, διότι η ΑΕΚ έχει φανταστικούς οπαδούς και διότι είναι ένας σύλλογος με μεγάλη επιθυμία για επιτυχία. Από τη δεκαετία του ’90 δεν έχει πάρει το πρωτάθλημα και είναι μεγάλος στόχος να ξαναγίνει πρωταθλητής. Όταν είμαστε όλοι μαζί, δεν είναι τίποτα αδύνατο. Πιστεύω σε όλους τους ανθρώπους του συλλόγου, πιστεύω στους οπαδούς και δεν είναι τίποτα αδύνατο, αν είμαστε ενωμένοι».

-Για το πόσο ενήμερος ήταν για τη νέα του ομάδα: «Είμαι άνθρωπος που συνεχώς ενημερώνεται για το τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο και ειδικά στην Ευρώπη. Και η ελληνική είναι μία από τις ευρωπαϊκές λίγκες. Είμαι ενήμερος για το τι συμβαίνει στην ΑΕΚ, παρακολουθούσα τους αγώνες, ξέρω για την ομάδα, όμως ποτέ δεν ξέρεις αρκετά, αν δεν αρχίσεις να δουλεύεις μαζί της. Περιμένω λοιπόν να αρχίσω δουλειά και να μπω για τα καλά μέσα στην ομάδα. Όσα είδα απ’ έξω, μου προκάλεσαν θετικές εντυπώσεις και ελπίζω αυτές οι εντυπώσεις να είναι σωστές».

-Για τους συμπατριώτες του που θα βρει στην ΑΕΚ: «Καλό είναι που θα βρω παίκτες που μιλούν τη γλώσσα μου, διότι η επικοινωνία με τους παίκτες είναι κάτι σημαντικό, αλλά η ομάδα δεν είναι δύο παίκτες. Είναι πολλοί περισσότεροι και η επικοινωνία με όλους είναι απαραίτητη. Αλήθεια είναι ότι χαίρομαι που θα βρω ποδοσφαιριστές όπως ο Σιμόες και ο Αλμέιδα που έχουν καλό όνομα στην Πορτογαλία, ειδικά ο Αλμέιδα που είναι ένας μεγάλος στράικερ. Είναι παίκτης μεγάλη ποιότητα και στην Ελλάδα έχουν μεγάλες προσδοκίες από αυτόν, τις οποίες περιμένω να δικαιώσει».

-Για το πόσο αποτελεί γι’ αυτόν «οδηγό» η πορεία του Φερνάντο Σάντος στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Είμαι ένας διαφορετικός άνθρωπος από τον Φερνάντο Σάντος, ο οποίος ωστόσο είναι ένα σημείο αναφοράς σήμερα στην Πορτογαλία για τα πεπραγμένα του ως προπονητής αλλά και για τον χαρακτήρα του ως άνθρωπος. Δεν είναι ακριβώς “οδηγός” για μένα, αλλά κάποιος που αξίζει να ακολουθήσω τα βήματά του».

-Για την πολυετή συνεργασία του με τον Ζοσέ Μουρίνιο και πόσο «σφράγισε» την καριέρα του: «Είναι ο Special One (o Ζοσέ Μουρίνιο). Στην καριέρα μου ήταν ο πρώτος με τον οποίον δούλεψα. Καταλαβαίνεις ότι ποδόσφαιρο και επιτυχία σημαίνουν πειθαρχία, σημαίνουν θέληση να γίνεσαι ακόμα καλύτερος κάθε μέρα. Σημαίνουν υψηλές απαιτήσεις, υψηλή ποιότητα, λεπτομέρειες και δουλειά πάνω σε αυτές τις λεπτομέρειες κάθε μέρα. Το ποδόσφαιρο είναι όλες αυτές οι μικρές στιγμές στο να δουλεύεις με μια ομάδα. Είναι το πώς παίζεις και αν κερδίζεις. Ο Ζοζέ Μουρίνιο είναι ένας ιδιαίτερος προπονητής, ένας από τους καλύτερους στον κόσμο και σίγουρα έχει μεγάλη σημασία να έχεις δουλέψει μαζί του επτά ή οκτώ χρόνια».

-Για την δική του ατομική καριέρα: «Η δική μου καριέρα είναι μεμονωμένη και αυτό που θέλω είναι να πάρω ένα πρωτάθλημα και να κερδίσω όσο γίνεται περισσότερους αγώνες. Θέλω να κερδίζω σε όποια διοργάνωση κι αν συμμετέχω, διότι αυτή είναι η ανάγκη που έχω σαν προπονητής. Το βαθύτερο συναίσθημά μου είναι αυτό, να είμαι καλός σε ό,τι κάνω. Έτσι έμαθα στα χρόνια που δούλεψα με τον Μουρίνιο και αυτό θέλω να κάνω».