Η IAAF βγάζει «άκυρα» τα άλματα της Πηγής Δεβετζή για την τετραετία 2007 – 2011, όπως ανακοίνωσε και επίσημα χθες με βάση τη μηνιαία ενημέρωση για όλες τις υποθέσεις ντόπινγκ παγκοσμίως.

Αυτό σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει καμία επίδοση και διάκριση που έχει η ελληνίδα πρωταθλήτρια μέσα σε αυτό το διάστημα το οποίο ήταν και το πιο παραγωγικό της καριέρας της, με σημαντικότερες διακρίσεις την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Οσάκα (2007), του ασημένιου μεταλλίου –με διπλό πανελλήνιο ρεκόρ –στο Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου της Βαλένθια (2008) και φυσικά το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (2008).

Η ΔΟΕ ελέγχει και αυτή τα κατεψυγμένα δείγματα του 2008 από το Πεκίνο και ήδη έχει ανακοινώσει αρκετούς ντοπέ αθλητές, αλλά δεν έχει καμία επίσημη ανακοίνωση – ενημέρωση για την Πηγή Δεβετζή αν και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ακόμα και να μη βρει κάτι, μπορεί να βασιστεί στην απόφαση της IAAF. Η οποία από την πλευρά της δεν έχει δικαίωμα να αφαιρέσει το μετάλλιο του Πεκίνου, καθώς είναι διοργάνωση της ΔΟΕ.

Η ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ. Ο ΣΕΓΑΣ θα συνεδριάσει πιθανότατα μετά τον Μαραθώνιο της Αθήνας και θα πρέπει βάσει αυτής της απόφασης να αφαιρέσει και αυτός κάθε μετάλλιο ή διάκριση που υπάρχει μέσα σε αυτή τη διετία (2007 – 2009).

Η ουσία που βρέθηκε στο κατεψυγμένο δείγμα της Πηγής Δεβετζή είναι η κλασική και διαχρονική στανοζολόλη (από τον Μπεν Τζόνσον τη μάθαμε) που όμως πολλές φορές μπορεί να καλυφθεί με κάποια «μάσκα».

Ο δικηγόρος της αθλήτριας Μιχάλης Δημητρακόπουλος μιλώντας στα «ΝΕΑ» υπενθύμισε ότι «είναι ντροπή τόσο καιρό να μην έχουν καλέσει καν στην IAAF την αθλήτρια σε απολογία και απλά να την τιμωρούν», και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος χειρίζεται την υπόθεση του Πεκίνου το 2008 και έχει ήδη ζητήσει από τις αρμόδιες Αρχές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής πληρέστερα στοιχεία σχετικά με την ανάλυση των δειγμάτων του Πεκίνου.

Οσον αφορά τα προνόμια (θέση στον Στρατό κ.λπ.), τα είχε αποκτήσει με το μετάλλιο της Αθήνας το 2004, άρα δεν τίθεται θέμα, ενώ για μελλοντικά πριμ θα παίξει ρόλο και η απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων, που συνήθως απαλλάσσουν αργότερα τους πρωταθλητές.